Koncertima u 8 gradova ove nedjelje obilježava se Svjetski dan glazbe

Koncertima u 8 gradova ove nedjelje
obilježava se Svjetski dan glazbe

U nedjelju se obilježava Svjetski dan glazbe 2020. Hrvatska glazbena unija odlučila je da će organizirati koncerte u čak osam hrvatskih gradova. Ulice, parkovi i trgovi ove nedjelje bit će u znaku velikog slavlja i sjajnog glazbenog programa.

Slavlje i ples

Svjetski dan glazbe (franc. Fete da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja. Susreću se i besplatno nastupaju profesionalni i amaterski glazbenici na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima. Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima. Uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevnicu. Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

Svjetski dan glazbe 2020.

Svake godine ovo je jedno od omiljenih događanja jer velike glazbene zvijezde dovodi među ljude, na ulice i trgove. Iako su se mnogi već zabrinuli kako će izgledati događanja na otvorenom, koncerti i festivali, čini se kako su glazbenici ti koji su ustrajni i ne odustaju tako lako. Nakon višemjesečne borbe s posljedicama pandemije koronavirusa i sakupljanja pomoći za glazbenike, Hrvatska glazbena unija odlučila je napraviti dodatni korak prema normalizaciji stanja u glazbenoj industriji. Organizacijom koncerata za Svjetski dan glazbe, HGU šalje poruku da je došlo vrijeme za potpuno popuštanje mjera i da se glazbenicima čim prije omoguće redovne koncertne aktivnosti.

Obilježava se u 8 hrvatskih gradova

Tradicionalni Svjetski dan glazbe ove će se godine obilježiti u šest gradova gdje HGU ima svoje Podružnice. Osijek, Rijeka, Split, Šibenik, Pula i Zagreb ove će godine ugostiti velik broj poznatih imena domaće glazbene scene, a pridružit će im se Slunj i Sisak.

Zagreb

Centar Zagreba okupirat će brojna poznata imena – Detour, Pravila igre, Meritas,  Mangroove, Bang Bang, Igor Geržina, Vanda Winter i mnogi drugi.

Pula i Rijeka

Pulski Forum ugostit će Alena Vitasovića, Nolu, Livija Morosina i brojne druge glazbenike koji nas očekuju i u Rijeci, a među njima su i Damir Kedžo i Ivan Pešut. Ostatak programa odvijat će se i u brojnim gradovima Primorsko-goranske županije.

Šibenik

Šibenik će ugostiti Helenu Bastić i grupu Forum, a HGU šalje podršku programu koji će se održavati na Tvrđavi sv. Mihovila, gdje će se okupiti poznata imena poput J.R. Augusta, Jonathana, Nipplepeople i brojnih drugih izvođača. Kompletan program možete pronaći na web i Facebook stranici HGU.

Foto: PR, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori