Journal Lice: The Gentleman

Journal Lice: The Gentleman

Nakon slušanja koncerta tj. promocije albuma ovog proljeća u kazalištu Mala scena zaintrigiralo nas je tko je glazbenik iza umjetničkog imena The Gentleman. Marko Lucijan Hrašćanec ispričao nam je o solo karijeri, bendovima u kojima svira i što sve možemo očekivati od njega u budućnosti. Pročitajte intervju u nastavku, a njegovu glazbu poslušajte na linku.

The Gentleman

Prošlo je dvije godine od tvog izleta u solo vode. Nakon toliko vremena, reci, kakvo ti je iskustvo benda (a u čak njih dva si!), a kakvo solo karijera? Koje su prednosti, a koji nedostaci?

Svaki moj angažman, bio on u kolektivu ili kao soliste mi daje iskustvo i popunjava u meni prostor koji mi kao glazbeniku treba. Bendovi U Pol` 9 kod Sabe, Moskau i moj projekt su potpuno različiti te su mi iz tog razloga izazovni, imam se potrebu izraziti na različite načine, u različitim žanrovima. U svakom od tih sastava moj instrument ili glas igraju drugačiju ulogu. Kad sam na pozornici sam sva pozornost publike usredotočena je samo na mene i osjećam veću odgovornost za uspjeh koncerta od one koja postoji među članovima benda. Disciplina koju zahtijevaju pripreme za sam koncert mora biti veća jer sve ostaje na pojedincu za razliku od zajedničke pripreme na probama, a isto je i za vrijeme koncerta. Sve nabrojano ne vidim kao prednosti ili nedostatke već kao različite načine u kojima se mogu izraziti.

Publici si priuštio promociju albuma koja izgleda kao pravo live slušanje glazbenog uratka? Koliko ti je bitan doživljaj publike?

Promociju albuma osmislio sam tako iz nekoliko razloga: publici sam htio prenijeti isti onaj zvuk i ugođaj koji se može dobiti slušanjem snimljenog materijala. Zato mi je bilo važno da na promociji sviraju svi instrumenti koji su snimljeni na albumu. Također, koncept izvođenja od prve do zadnje pjesme čini jednu strukturu, odnosno priču koju sam tako htio ispričati publici. Sam prostor, kazalište Mala scena, u kojem je održana promocija bio je važan faktor kako bih publiku smjestio u ugođaj kakvim sam ga zamislio pri stvaranju albuma. Važno mi je da za vrijeme izvođenja pjesama stvorim povezanost s publikom, da ih potpuno uvučem u svoj svijet i kada se to dogodi, osjećam da je koncert uspio.

Nastup u kazalištu savršeno ti je sjeo. Vidiš li se u nekim većim prostorima, možda na otvorenom… Zanima me kako bi tvoja glazba djelovala na publiku u takvom aranžmanu?

Volio bih svirati i u većim prostorima, kao i na otvorenom, sve su to mjesta koja predstavljaju različite izazove, a opet pružaju drugačiji zvuk i publiku.

Promocija tvojeg albuma ovog proljeća ostavila je veliki utisak na glazbenoj sceni… Kada možemo očekivati sljedeće nastupe, koncerte, a i gdje?

Rad na novom albumu već sam započeo, ali ne želim žuriti sa snimanjem pjesma jer vjerujem da one moraju odživjeti jedan period izvođenja pred publikom kako bi došle do svog konačnog oblika da bih točno osjetio njihovu dinamiku i kako trebaju zvučati.

Nadamo se da spremaš nove stvari, koji su ti planovi za ljeto, godinu… budućnost?

Planovi za ljeto su da se dobro odmorim od ove intenzivne godine jer vrijeme u kojem ne stvaram jednako je važno za stvaranje, važno je i vrijeme koje treba proteći između dva albuma da bi iskustva, pjesme i sama glazba bili novi i drugačiji. Planovi za godinu su da imam veći broj nastupa izvan Hrvatske, volio bih i nadam se da mogu doprijeti do publike koja je i izvan naših granica. Planovi za budućnost su rast u svakom pogledu, ljudskom i umjetničkom te puno stvaranja koje će mi prije svega donositi zadovoljstvo i ispunjenost, a onda i mogućnost da od tog rada mogu pristojno živjeti.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori