Journal glazbeni intervju: Nela Đinđić

Journal glazbeni intervju: Nela Đinđić

Jedna od najperspektivnijih mladih pjevačica Nela Đinđić nedavno nas je ponovo iznenadila svojim glazbenim hitom koji je osvojio i publiku i kritiku odmah nakon izlaska. Dva tjedna nakon pregleda, pjesma “Problem” ima gotovo 75 tisuća pregleda na YouTubeu. Nelu pratimo posljednjih nekoliko godina od nastupa u glazbenom showu Voice preko raznih glazbenih suradnji pa do izlaza njezinog prvog albuma Melodrama kojim je oduševila. Izlaz ovog šarenog i zanimljivog glazbenog izdanja, pjesme Problem, koja zaokružuje Nelin prvi album, bio je povod da ovu pop pjevačicu izvedemo na kavu i popričamo s njom o glazbenim, ali i životnim planovima te njezinoj svakodnevici.

  • Pred tobom je već dobro utaban glazbeni put, što bi rekla o svojoj dosadašnjoj karijeri kada bi se osvrnula na par godina unatrag?

Kad se osvrnem, rekla bih da sam mogla više, jače, da sam trebala nekada pregristi ego, a nekada biti hrabrija. S druge strane sam sretna jer sam puno toga naučila i nisam posustala. Sve se trebalo dogoditi točno tako, jer da nije, ne bih počela pisati svoje pjesme. Zbog svojih pjesama sam najponosnija na sebe, jasnije mi je što želim i imam veliku motivaciju za naprijed.

  • Pjesma Problem zatvara tvoj album i zaokružuje jednu lijepu glazbenu priču, najavljuješ nove suradnje, što nas čeka?

Iduća pjesma je moćna balada koju potpisuju Matija Cvek i Neno Ninčević. To je ujedno moja prva suradnja i s Matijom i s Nenom. Imam strašno jak osjećaj da će ta pjesma napraviti veliki korak. Ako prođe, predstavit ću se s njom na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu.

  • Koliko je zahtjevno biti ženski kantautor u današnje vrijeme, kakve to izazove stavlja pred tebe?

Ne bih se još tako hrabro nazivala kantautoricom. Imam tek dvije pjesme iza sebe. To je ozbiljan posao i puno odricanja. Mislim da za jednu dobru pjesmu treba napisati još barem deset. Jedan od glavnih izazova u današnje vrijeme je naći fokus, proživjeti i iskusiti život. Uz ovaj polu dozvoljeni život i 300 milijuna distrakcija, čini mi se da je teže nego ikad naći inspiraciju.

  • Tko ti je glazbeni uzor i u kojoj vrsti glazbe se vidiš?

Ako ćemo od malena, glazbeni, odnosno pjevački uzori bile su mi Whitney Houston i Beyonce. Kasnije Sam Smith i James Arthur. I onda mrvu porasteš pa počneš slušati tekstove u pjesmama. Tu se negdje potkrao Ed Sheeran u svojim počecima. Ako ćemo o domaćim uzorima, definitivno oduvijek i zauvijek Oliver. Oliver pa onda Gibo. Voljela sam i slušati Vannu i Ninu. Uz sve to obožavam mjuzikle i crtiće, odakle često dolazi ta moja teatralna osobnost do izražaja. Ne volim pričati o vrsti glazbe u kojoj se vidim jer trenutni pop na sceni je recimo trap glazba. Volim pitku vrstu glazbe koja je iskrena, prodorna, pamtljiva.. Moji žanrovi su soul, r’n’b, (nekadašnji) pop… Vidim se u miksu svega toga, s potpisom moderne produkcije. Po pitanju žanrova i orginalnosti, uzor mi je Josipa Lisac koja u svim žanrovima pliva kao ribica.

  • S kim bi od glazbenika s domaće scene voljela ostvariti suradnju?

Baš sam nedavno pitala Gibonnija piše li pjesme za ženske izvođače. Rekao je da nije dugo. Ja ću čekati.

  • Kako izgleda tvoj uobičajeni radni dan, a kako tvoji kreativni procesi?

Nastojim se ustati čim ranije pa onda skuham kavu, pospremim suđe, pomolim se, zapišem sve obaveze koje imam pa ih krenem rješavati. Nekad cijeli dan ostanem obavljati sve od doma a nekad sam po cijele dane na sastancima. Kad su koncerti u pitanju, onda vježbam pjesme i idem na probe. Kreativni procesi krenu tek onda kad oko mene nema mobitela, laptopa, ekrana i slično. Krenu sa zapisivanjem teksta pa onda isprobavanje melodije. Nekad me blicne u nekom neočekivanom trenutku pa brzo moram nasnimiti ideju.

  • Kulturna preporuka: Koja ti je najdraža knjiga, serija i film koje si primijetila u zadnje vrijeme?

Trenutno sam u drugom pokušaju čitanja knjige 12 pravila za život, nedavno sam pročitala Beautiful world where are you, autorice Sally Rooney jer me očarala serija nastala po njenoj knjizi – Normal people (preporučujem). Dva puta sam pogledala Queens gambit i kupila knjigu (moglo bi se reći da sam fan). Od filmova definitivno preporučujem argentinski film Wild tales, onda Jojo Rabbit i klasik ako niste Green mile, Moji bi roditelji rekli da sam diplomirala gledanje filmova, bolje da stanem s preporukama čim prije hahah.

  • Koji su tvoji omiljeni beauty rituali?

Spavanje i hidratacija.

  • Kako bi opisala tvoj modni stil i gdje se inspiriraš?

Opisala bih ga sa – sve samo da nije dosadno. Moja stilistica Marcela i ja kažemo – fresh. Volim klasičnu ljepotu, clean look, a u duši sam hippie i avanturist. Pa kad se to sve spoji, Hrvati bi to možda nazvali “hrabro”, a mene samo jako zabavlja i veseli. Inspiriraju me osamdesete, i žene kao što su Jorja Smith i Zoe Kravitz. E i da, obožavam traper. Mogla bih se zamisliti da živim i nastupam u različitim krojevima s različitim uzorcima trapera.

Učitati još
Zatvori