J. R. August: pisanje pjesama definitivno je najmagičnija stvar na svijetu

J. R. August: pisanje pjesama definitivno je
najmagičnija stvar na svijetu

Osvojene tri nagrade Rock & Off  i pet nominacija za Porin, među kojima je i ona najvažnija za Album godine bili su nam i više nego dobar povod da razgovaramo s ovim sjajnim umjetnikom. J.R.August pravog imena Nikola Vranić relativno je novo ime na glazbenoj sceni, ali glazbeno već toliko uhodan da ga i kritika i publika obožavaju.

Nominacija za Porin u kategoriji album godine za “Dangerous Waters”

Ova nominacija svakako je iznenadila mnoge ali je definitivno donijela tračak nade da se glazbena scena u Hrvatskoj napokon okreće nekim novim, svježim i kvalitetnijim imenima, što Nikola svakako je.

Definitivno mi je sada puno lakše nego u dosadašnjih osam godina, jer imam formiran bend s kojim redovito nastupam. Potpisao sam za Croatia Records koji su prepoznali moj trud, rad i vrijednost. Do sada sam sve radio sam. I što se tiče promocije i organiziranja nastupa, uz naravno stvaranje glazbe, a to iziskuje puno truda i napora. I nominacije i nagrade su doprinijele da sam više u pozornosti, sretan sam i mirniji nego prije, nema tog grča. Mogu se posvetiti glazbi.

JR AUGUST: profesor engleskog u službi umjetnosti

Ovaj tridesetjednogodišnji profesor engleskoga jezika, na prvu samozatajan ali samouvjeren, kaže kako mu je sada mnogo lakše balansirati između obaveza.

Kad sam počeo 2012. godine, na sceni se pojavilo jako puno dobrih imena. Lovely Quinces, Irena Žilić i mnogi drugi kvalitetni autori. Najljepše je što svi radimo svoju muziku i većinu toga radimo sami, proizvod koji na kraju dana predstavljamo publici je iskren i potpuno naš. To je najveća kvaliteta i bogatstvo koju trenutno imamo na sceni, dodaje Nikola.

Kreativna inspiracija

Svakodnevno piše pjesme i kako sam kaže do sada ih je nakupio toliko da ima albuma za sljedećih deset godina. Album “Dangerous Waters”mi je bio najjednostavniji za snimiti. Kako sam ga radio sam, nisam imao novaca i sve je trajalo jako dugo. Da se mene pitalo izbacio bih ga prije sedam godina. Do sada sam izbacivao kraće albume EP-ove. Kad se sve napokon posložilo izašao je ovaj album za koji sam izabrao najbolje pjesme.

Jedinstven i svoj

Ovaj album ima sve, priču, glazbu, klavir, zbor. Ne robuje radijskim formatom od klasične tri minute za duljinu pjesama.

Pjesme su u prosječnom trajanju od šest minuta. Danas je zbog digitalizacije puno lakše stvarati van formata, i po meni ako je pjesma dobra bolje da traje duže nego kraće. Puno je teže sve napraviti sam, probijati se samostalno. Ali kad se to jednom dogodi, onda igraš po svojim pravilima. Ja sam oduvijek radio po svom i namjeravam to raditi i ubuduće.

Specifičan po jedinstvenim nastupima

J.R.August u zadnje dvije godine nastupa s bendom ili u još većoj kombinaciji benda i zbora. Kad se mi popnemo na pozornicu to je poseban doživljaj, ima nas dvadeset. Oduvijek sam ja to htio, ali dugo mi se to činilo kao skupo i neisplativo, preambiciozno. Nekako je i to došlo slučajno, okupili smo se i jednostavno krenuli. Ljudi su osjetili dobru i iskrenu energiju. Publika pak osjeti da to nije kreirano s nekim planom – nama je jedina vizija bila da muzika dođe do velikog broja ljudi. Sudeći prema rasprodanim klubovima to su i uspjeli, a definitivno ih je to izdvojilo i učinilo jedinstvenima u Hrvatskoj.

Poezija i glazba

Volim poeziju i kod mene ne postoji nekakva špranca po kojoj pišem pjesme, kaže Nikola. Imam ih napisanih preko petsto, a možda ću ih samo sto isfiltrirati za glazbene albume. Najbolje je kad se glazba i tekst dogode odjednom, u trenutku. Pisanje pjesama je definitivno najmagičnija stvar jer nikad ne znaš što će se dogoditi i kad nešto pišeš, pišeš to kao da ti je zadnje najbolje djelo u životu, zaključuje J.R.August.

“Dangerous Waters” uskoro izlazi na vinilu, što je Nikoli dječački san, a svakako nemojte propustiti pogledati ovaj glazbeni spektakl uživo. Prva prilika je u Saxu 16.4.

Foto:Sanja Tušek

Prostor:Botaničar

Učitati još
Zatvori