Upoznajte Ivu Lorens, novu regionalnu zvijezdu svjetskog kalibra
Upoznajte Ivu Lorens, novu regionalnu zvijezdu svjetskog kalibra

Upoznajte Ivu Lorens, novu regionalnu
zvijezdu svjetskog kalibra

Pojavila se na sceni 2021., surađivala s velikim facama iz glazbene industrije, pjevala pod mentorstvom Jasona Derula, a uspjela je objaviti i svoj prvi album Svitanje, koji je odmah “polomio” scenu. U medijima Ivu Lorens često uspoređuju s velikim zvijezdama poput Lane Del Rey, Billie Eilish i Kate Bush. Kaže da joj to ne smeta, dapače, inspirira je, a mi vjerujemo da je ovo početak jedne blistave karijere i da je trenutak kad će ona postati uzor i inspiracija drugim mladim glazbenim nadama, samo pitanje vremena. Mislim da je sve ovo dovoljan razlog da ju upoznate.

  • Iva Lorens tvoje je umjetničko ime kako si ga odabrala i zašto? 

Lorens je moja sestra izmislila dok smo zajedno igrale igricu The Sims, napravila je identičnu obitelj kao našu samo je dodala prezime Lorens, i onda je tako ostalo zauvijek i u virtualnom svijetu.

  • Kad si se počela baviti glazbom i tko su ti bili uzori i inspiracija? 

Počela sam pjevati po kući od kad sam krenula u vrtić jer sam mnogo voljela mjuzikle i grupu Spice girls. Službeno se bavim glazbom dvije i pol godine, ali sam radila za regonalni MTV Adria kao voditeljica jedne festivalske emisije 5 godina prije toga. Uvijek sam znala da ću poslovno biti okružena glazbom, ali sam htjela sačekati da se muzički pronadjem pa tek onda da izbacim album.

iva-lorens-intervju4
  • Tepaju ti da si nova Lana Del Ray, kako ti na to gledaš? 

Iskreno mi je kompliment, ja nju jako poštujem, mislim da je generalno u redu da te neko uspoređuje s nekim, jer kad i sama glazbeno tražim nove muzičare za slušati, uvijek idem na “fans also like” opciju na Spotifyju.

  • U regiji se u posljednje vrijeme pojavljuje mnogo mladih glazbenika koji većinom sami grade svoj glazbeni put od stvaranja, promocije do produkcije. Ti isto sve radiš “doma”?

Ja sam krenula od doma, tako je. Zapravo od maminog ormara gdje sam snimala vokale medju njezinim kaputima. Onda sam u Berlinu od svoje prve plaće kupila opremu za snimanje muzike. I dalje preferiram raditi u ambijentu koji je više kao dom, da ima svjetla i prozora, ne volim kreativno raditi u mraku.

  • Kako bi ti usporedila scenu u Srbiji, a kako u Hrvatskoj? 

Definitvno ima jedna ključna razlika zbog koje ja jako cijenim i poštujem hrvatsku glazbenu scenu, a to je pjevanje. Jako je bitno da se glazbenik bavi i njeguje svoj glas i pokaže svoje sposobnosti kao muzičar. U Srbiji ima dosta više mladih glazbenika trenutno, ali je generalno fokusirano na ’’showmanship’’. Ja to nekako gledam kao da je Srbija – Beyonce, a Hrvatska – Adel. Obje su talentirane, ali svaka ima poseban način iskazivanja svoje muzike.

  • Izašao ti je debitantski album Svitanje” kako si zadovoljna njime i kako bi ga opisala nekome tko ga još nije poslušao? 

To je album koji sam ja željela imati tijekom svog odrastanja na Balkanu. Ima svega, od ljubavnih pjesama do shvaćanja društva u kome odrastamo. Jako sam zadovoljna. To je moj album prvijenac i kažu da zapravo imaš vremena cijeli život za napisati svoj prvi album i samo ti jednom u životu prvi put izlazi album.

  • Kad ćemo te slušati u Hrvatskoj?

U planu je ali ne smijem još ništa da pričati, shhh…

Foto: Goran Popovski

Učitati još
Zatvori