Ideja za vikend izlet koji ćete još dugo pamtiti

Ideja za vikend izlet koji ćete
još dugo pamtiti

Šibenik. Nekad je dovoljno reći samo tu jednu riječ i da vam se u glavi stvori slika prekrasnog dalmatinskog gradića koji u sebi ima više duše nego li neka svjetska razvikana mjesta zajedno. Šarmantan i drugačiji, s bogatom kulturom i povijesti. Bilo da šećete starim dijelom grada ili pak prolazite urbanijim dijelovima u kojima se život oblikovao na svoj način, ne može vas ostaviti ravnodušnim. Posljednjih nekoliko godina zahvaljujući upravo njegovim ljudima i mentalitetu koji slavi kulturu, Šibenik se prometnuo visoko na listu hrvatskih gradova u kojem uvijek „imate na nešto otići“. Od izložbi, predstava, koncerata, festivala… Osim kulturne ponude idealan je odabir za produženi vikend jer ćete već od prvog pogleda s magistrale na prirodnu ljepotu, okolne otoke i kristalno čisto more barem na nekoliko dana zaboraviti na stresnu svakodnevicu i napuniti baterije.

Grad s posebnim karakterom

Ovaj grad dao je toliko velikana, od glazbe, sporta, umjetnosti i izumitelja. Mora da je nešto posebno u tim uskim uličicama u kojima se prošlost miješa sa sadašnjošću tvoreći predivan i jedinstven karakter ovoga grada. Gotovo kao da ga možete opipati. Njegova povijesna jezgra uključena je u zaštitnu zonu katedrale sv. Jakova koje je od 2000. godine pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske i kulturne povijesne baštine. Ljepotu njegove povijesne arhitekture možete doživjeti kroz čak četiri veličanstvene utvrde, među njima dvije revitalizirane (tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone), jedna koja je u procesu revitalizacije (tvrđava sv. Ivana), te posljednju, ali ne i manje posebnu, tvrđavu sv. Nikole, odnedavno članicu UNESCO-ove liste svjetske zaštićene baštine.

Kultura kao predznak

Mnogo se posljednjih godina ulaže u kulturu u ovome gradu, a jedno od mjesta koje je postalo nezaobilazno je i Kuća umjetnosti Arsen. Ona se smjestila u prostoru bivšeg kina Odeon u užem centru grada Šibenika na samoj obali, u zgradi koju je 50-tih godina prošlog stoljeća projektirao jedan od najvećih protagonista hrvatske moderne arhitekture, Zlatko Neumann. Kino Odeon (prvim imenom „20. April“) djelovalo je do kraja devedesetih godina, a danas prenamijenjeni prostor u svojoj novoj funkciji privlači sve one koji kulturu cijene i žive.

Kuća umjetnosti Arsen

Program u Kući umjetnosti Arsen bazira se na glazbenoj, kazališnoj i plesnoj umjetnosti, vizualnim i multimedijskim umjetnostima. Od početka listopada odvilo se preko 40 različitih događanja – filmske projekcije, koncerti, programi za djecu i mlade, plesne predstave, a program će se odvijati kontinuirano kroz cijelu godinu. Ono što Arsena čini jedinstvenim u Hrvatskoj je modularni pod koji omogućava brzu transformaciju prostora i prilagodbu različitim vrstama programa, a zbog svoje tehničke opremljenosti predstavlja jedinstven prostor za organizaciju i održavanje poslovnih događanja (konferencije, manji kongresi, predstavljanja).

Boginja gitare završava turneju u Šibeniku

Kaki King

Nakon održanih brojnih događanja u Kući umjetnosti Arsen, ovoga vikenda očekuje nas prava glazbena poslastica koju ne smijete propustiti. Američka gitaristica Kaki King svoju europsku turneju završava 19. studenog ni manje ni više nego u Kući umjetnosti Arsen.

Kaki King je apsolutno jedinstvena pojava na svjetskog glazbenoj sceni, Rolling Stoneova prva „boginja gitare“ koji ju je okrunio tom titulom još 2006. godine i miljenica svjetske indie-rock scene, svojom virtuoznošću pomiče granice instrumenta i sviranja. Skladala je glazbu za razne umjetničke performanse, televiziju, film – uz Eddie Veddera radila je na glazbi za hvaljeni film Into the Wild za koju je bila nominirana i za nagradu Zlatni Globus za najbolju originalnu skladbu. Iz Londona dolazi u Šibenik promovirati svoj deveti album Modern Yesterdays, prvi nakon petogodišnje stanke. Svoju ulaznicu za Kaki King možete kupiti na kucaarsen.hr, a usput baciti oko i na ostale koncerte u studenom u Kući umjetnosti Arsen Večer s Cohenom koju donose Maja Posavec i Ivan Kapec te večer klasike uz Mateja Meštrovića & Expresto. Što reći nego vidimo se u Šibeniku.

Foto: Tvrđava kulture Šibenik

Učitati još
Zatvori