Harmonija disonance veliki je favorit ovogodišnje Dore – Razgovarali smo s njima
Harmonija disonance veliki je favorit ovogodišnje Dore – Razgovarali smo s njima

Harmonija disonance veliki je favorit ovogodišnje Dore – Razgovarali smo s njima

Od kada je službeno predstavljena domaćoj javnosti pjesma Nevera (Lei, Lei) sovi za jednog od glavnih favorita na ovogodišnjem Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije. U posljednja dva tjedan skupila je 354 tisuća pregleda te postala najslušaniji naslov koji ćemo uživo imati priliku čuti na Dori. Iza nje stoji ženska vokalna skupina Harmonija disonance, a njihov skorašnji nastup u Opatiji bio je sjajan povod za naš razgovor.

Upoznajte Harmoniju disonance

  • Harmonija disonance ovih je dana jedan od najtraženijih pojmova te mnoge zanima tko stoji iza tog imena Možete li nam se pobliže predstaviti?

Trenutačno aktivne članice Harmonije disonance su Franka Kesić, Katarina Mandić, Mira Crnčić, Francesca Paleka, Hana Zdunić, Jana Radić Franić, Magdalena Cvitan, Marta Cvitan, Lucija Cvitan, Marija Jozić, Mirna Pavličević i Petra Crnčević. Nas sedam djeluje u Zagrebu, a ostale cure su u Splitu. Sve dolazimo iz različitih dijelova Hrvatske, većina nas radi ili studira, ali ipak pronalazimo vrijeme za probe i druženje!

Harmonija disonance

Očuvanje tradicije

  • Kako je započela vaša glazbena priča?

Ansambl je izrastao iz projekta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2016. godine, a danas se ponosi različitim nastupima, suradnjama i poznanstvima u sferi tradicijske glazbe. Harmonija disonance djeluje samostalno kao ženski vokalni sastav i fokusira se na sakupljenje, očuvanje i interpretaciju našeg glazbenog tradicijskog nasljeđa. Kroz naše djelovanje i u vremenu koje provodimo zajedno, njegujemo interes i ljubav prema tradicijskoj kulturi i pokušavamo prenijeti jedna drugoj, a tako i ostalima koje zanima naš rad zašto je ta kultura važna i zašto se njome želimo i trebamo baviti.

Harmonija nikada nije išla za profitom, već se održala čistom znatiželjom za glazbom koji možemo otkriti direktno na terenu ili u arhivima koji čuvaju stare snimke napjeva. Vodi nas ideja da oživimo tradiciju jer u njoj pronalazimo ljepotu u jednostavnosti i glas “običnih” ljudi koji su kroz glazbu dijelili svoje životne narative i podučavali buduće generacije životnim lekcijama. Želimo istražiti što više različitih glazbenih priča Hrvatske i njih prenositi dalje kroz performans – za sebe i za druge!

Harmonija disonance
  • Kako ste se odlučili vokalni sastav nazvati upravo Harmonija disonance?

To je prvenstveno bio naziv projekta koji je organizirala profesorica s Muzičke akademije, koja je i inicirala projekt, te smo ga mi jednostavno nastavila koristiti. Svaki put kad smo nakon projekta održale koncert, tako smo se predstavljale. Bilo je govora o promjeni naziva ansambla, ali ipak nam je prirodno došlo zadržati ga. Poistovjetile smo se s njime i sa samim značenjem iza njega. Ako poslušate naš repertoar, bit će vam jasnije i zašto smo se odlučile zadržati to ime.

harmonija disonace

Favorit publike

  • Pjesma Nevera premetnula se u jednog od favorita Dore. U kratkom je roku pregledana preko 350 tisuća puta. Jeste li očekivali ovakav uspjeh?

Definitivno ne! Mi smo svi ostali jako ugodno iznenađeni, izvođači, autori i producenti!

Jako se veselimo što je netko prepoznao naš trud i kreativni rad – ali i dalje smo pomalo u šoku, haha.

Nevera

S druge strane, što vas je potaknulo da se prijavite na ovogodišnji izbor za pjesmu Eurovizije?

Primarno je to bila suradnja i podrška našem prijatelju i autoru pjesme Bartolu Stopiću, s kojim smo imale priliku surađivati još 2017. godine na koncertu Harmonije disonance i Jazz ansambla Muzičke akademije u KDVL. Već 2020. godine pitao nas bismo li htjele snimiti njegovu pjesmu Zima koju je htio prijaviti na natječaj na Doru 2021. Nažalost, tada pjesma nije prošla.

Stvari su se promijenile prošle godine kad nam se Bartol ponovo javio s istim prijedlogom, ali s novom pjesmom – Neverom (Lei, lei). Autori te pjesme su Bartol Stopić (glazba) – Sanja Daić, Bojan Petrović, Bartol Stopić (tekst) – Anja Papa, Bartol Stopić, Luka Vidović (završna produkcija). Nama se pjesma jako svidjela, snimile smo ju i poslale na natječaj.

harmonija disonance
  • Također, koja su vaša nadanja? Priželjkujete li odlazak u Liverpool?

Nadamo se najboljem mogućem ishodu ovog nastupa, bez obzira na sve. Zanima nas dobiti novo iskustvo i da osjetimo kako diše svijet s ove strane glazbe.

Želimo prvenstveno mi biti zadovoljne s nastupom i dobro se zabaviti, a ako se i Eurovizija dogodi, to je samo još jedna u nizu lijepih vijesti.

Važnost tradicijske glazbe

  • Doru na stranu, bavite se skupljanjem, očuvanjem i interpretacijom tradicijske glazbe. Na koji ste projekt do sada posebno ponosni?

Bitni trenuci djelovanja ansambla daju se izdvojiti na sljedeće: koncert održan u suradnji s Jazz ansamblom Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom (2017.), samostalni koncert Pjevati ću, ne ću stat u mûku u Crkvi svetog Donata u Zadru (2019.), zajednički koncert s KUD-ovima iz različitih mjesta diljem Banije održan u sklopu Međunarodne smotre folklora Zagreb u Petrinji Pjesme moje u škatuli stoje (2022.).

 

Harmonija disonance
  • Što priželjkujete da za vas donosi glazbena budućnost?

Nakon Dore nastavljamo putem kojim i krenule – istraživati i izvoditi tradicijsku glazbu. Možda bi nam neki aktualniji projekt bio snimiti nosač zvuka s napjevima Banije ili ženskih otočkih napjeva. Ako nam se pruže i neke nove suradnje, ostajemo za njih  otvorene.

Foto: Križan Jakov Cvitan

Učitati još
Zatvori