Grammys 2020: Billie Eilish ušla u povijest na dodjeli koju je obilježio odlazak Kobea Bryanta

Grammys 2020: Billie Eilish ušla u povijest na dodjeli koju je obilježio odlazak Kobea Bryanta

Glazbena senzacija, Billie Eilish, obilježila je posljednju godinu u glazbenoj industriji. Vrtoglavi uspjeh 18-godišnjakinje kulminirao je sinoć na dodjeli Grammy nagrada. Postala je tako prva žena koja je osvojila nagrade u glavnim kategorijama uključujući nagradu za najboljeg novog izvođača, album, pjesmu i spot godine te najbolji pop album.

Eilish groznica

Čini se to kao logičan nastavak njezine apsolutne dominacije koja joj je već zaradila titulu glazbene ikone generacije Z. Pomela je konkurenciju s godinama staža na pozornici poput Bona Ivera i Lane Del Rey te zvijezde kao što su Ariana Grande, Lil Nas, Lizzo i bend Vampire Weekend. Eilish je tako ispisala povijest postavši i najmlađa glazbenica ikad koja je osvojila nagradu za najbolji album. Rekord je dosad držala Taylor Swift koja je s 20 godina istu nagradu odnijela za album Fearless.

Njezina trijumfalna večer bila je očekivana, a jedino kome su prognozirali slične uspjehe bila je glazbenica Lizzo koja je također ove godine napokon isplivala na svjetsku scenu. Bila je nominirana u osam kategorija, a slavila je s osvojene tri nagrade za najbolju pop solo izvedbu, najbolji suvremeni album, najbolju R&B izvedbu. Upravo je ona otvorila dodjelu Grammyja 2020. s medleyjem koji je zaradio gromoglasni pljesak publike.

Nagradu za najbolji rep album odnio je Tyler The Creator, a Nipsey Hussle i Roddy Ricch i Hit Boy pjesmom Racks in the Middle osvojili su nagradu za najbolju rep izvedbu. Najboljom rep pjesmom proglašena je A Lot  koju pjevaju 21 Savage i J. Cole. Hit Old Town Road Lil Nasa i Billyja Rayja Cyrusa proglašen je najboljim pop duetom. Pobjednike u svim kategorijama pogledajte ovdje.

Dodjela obilježena kontroverzom i tragedijom

Ipak, u Staples Centru gdje se dodjela Grammyja održava još od 2000. godine, atmosfera je bila otežana i daleko od tipične holivudske idile. Smrt Kobea Bryanta ranije tog dana potresla je svijet. Dodjela je osjetila još veći utjecaj utoliko što se održava u prostoru LA Lakersa, domu Kobea Bryanta. Da su Grammyji neizbježno zapečaćeni tragedijom odmah je potvrdila Alicia Keys koja je njemu u čast otpjevala pjesmu It’s So Hard To Say Goodbye, a uskoro joj se i pridružio  bend Boys II Men. “Ranije danas, Los Angeles, Amerika i cijeli svijet izgubio je heroja. Doslovno stojimo slomljeni u kući koju je Kobe Bryant izgradio”, izjavila je.

https://www.youtube.com/watch?v=kL3Tb_BuCZY

Odlazak košarkaške legende nije jedino što je otežalo Grammyje. Dodjela se već dugo bori s kontroverzama: da je previše muška, previše bijela, prestara i da već godinama ne mari za stvarni talent i umjetnost. Politička korektnost samo je površinski problem s kojim se glazbena Akademija nosila. Dramatičniji skandal odvijao se u pozadini zbog seksualnih optužbi i optužbi za manipuliranje financijama i glasovima za koje se tereti bivša CEO organizacije, Deborah Dugan.

Atmosferu su ipak pokušali podići brojni nastupi. Na pozornici su tijekom večeri nastupale i Ariana Grande, Demi Lovato,  Jonas Brothers, Gwen Stefani i Blake Shelton, Usher, Camila Cabello, Billie Eilish, Aerosmith, Lil Nas i Billy Ray Cyrus i drugi. Čini se da je najveći plus ovogodišnje dodjele bilo upravo isticanje mladih talenata, ali i sama Alicia Keys zatvorila je dodjelu izjavom: “Imamo puno toga za promijeniti. Imamo puno za napraviti.”

Cijelu listu dobitnika pogledajte ovdje.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori