Večeras slušamo kraljicu sevdaha Amiru Medunjanin

Večeras slušamo kraljicu
sevdaha Amiru Medunjanin

Gošća novog live stream intervjua Dnevni boravak kod Zubera je glazbenica Amira Medunjanin!

Već je dobro poznato da ova cijenjena sarajevska umjetnica božanstvena glasa, sevdalinke, kao i tradicijske pjesme iz drugih zemalja regije, ne reproducira na konvencionalan način. Ona sa svojim suradnicima, redom vrhunskim glazbenicima, istražuje nove moduse kako unaprijediti, obogatiti taj već znani jezik i dati mu magičnu, dodanu vrijednost. Za nju kažu da može 10 dana zaredom puniti Lisinski i zagrebačku Arenu, a cijenjeni glazbeni kritičar Garth Cartwright prozvao ju je “bosanskom Billie Holiday”!

Nije lako naći ni jednu riječ na drugim jezicima koja bi predstavila bosanski koncept SEVDAH, premda čežnja možda dolazi najbliže. Poput španjolske duende, ona ima višestruka značenja – ljubav, beznadna ljubav, beskrajna ljubav, želja koja hladi i gnjavi ljubavnika poput malarije, i poput malarije, nikad se ne može otresti – ali na kraju, to je način života, i pripovijest koja priča o sebi.

Amira Medunjanin rođena je u Sarajevu u vrijeme kada je popularnost tradicionalne glazbe u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke (pjesme sevdaha) koje je naučila od majke bile su najljepše od pjesama. Njena fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine navela ju je da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinke kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet. Godinama je uzalud tražila kako bi pronašla ljude koji su dijelili njezine ideje o Sevdahu i kako bi ih najbolje predstavila.

Glazbeni kritičar Garth Cartwright nazvao ju je “Bosnia’s Billie Holiday”; njegova usporedba odražava način na koji Amira pretvara sevdah iznutra, pronalazeći novi kontekst i oblike u tradiciji staroj stotinama godina.

O čemu će pričati te hoće li nam zapjevati, saznajte 17. travnja, u petak, u 20:30 sati – live stream pratite ovdje.

O R+ platformi:

U trenucima bojazni, strepnji i čestog zlonamjernog fake newsa, nudimo vam prostor suprotan očaju.Svjedoci smo sjajnih inicijativa, od međusobnog pomaganja, streaminga koncerata, kazališnih predstava, filmova, video priča sa sjajnim porukama. No, zbog njihove raštrkanosti, nerijetko velik dio tih sjajnih priča u ova ne baš sjajna vremena, ne dosežu do puno građana.

Upravo to je ideja iza R+. Da postane jedno mjesto gdje ćete se moći kreativno izraziti, podijeliti svoje priče, iskustva, potražiti informaciju, čuti i neku manje apokaliptičnu perspektivu, uvažavajući ozbiljnost naše novonastala svakodnevnice. R+ od danas je vaša platforma, pridružite nam se, koristite ju, gledajte, doprinesite joj i sami. Jedan po jedan, jedni za druge, kako bi sačuvali ono što jest naša bit – biti prije svega ljudi.

©  Utemeljeno od RAFF film festivala na iskrenoj emociji, provjerenoj informaciji i odlučnosti da od one ljepše stane naše svakodnevnice ne odustajemo.

Učitati još
Zatvori