Fani Solomun upoznajte u jednom od najzabavnijih intervjua koje ćete pročitati u zadnje vrijeme
Fani Solomun upoznajte u jednom od najzabavnijih intervjua koje ćete pročitati u zadnje vrijeme

Fani Solomun upoznajte u jednom od najzabavnijih intervjua koje ćete pročitati u zadnje vrijeme

Početkom veljače stigla je informacija kako je varaždinska autorica i glazbenica Fani Solomun predstavila autorski singl Metak. Pjesma je to posvećena snazi mladenačkih emocija i girlhood energiji, koja vas svojom zaraznom melodijom osvaja na prvu. Kako stvari sada stoje, imaš poen jer si boem… danima je odjekivalo i u mojoj glavi. Ne čudi što se i na našoj listi mladih perspektivnih umjetnika koje želimo predstaviti u sklopu rubrike Oni dolaze, našla i Fani.

Fani Solomun

A da se naš susret zbilja morao i dogoditi potvrđuje kada se samo nekoliko dana kasnije našla ispred mene tijekom zajedničkog sudjelovanju u projektu PRati moj đir, koji spaja mlade organizatore projekata u kulturi i medije. Ondje mi je predstavila projekt Women Music Network Amplified, koji će se od 6 do 8. lipnja održati u Varaždinu, a o kojem i sami možete više doznati na kraju teksta.

Za početak, tu je prilika da i sami upoznate Fani, vjerujte, čeka vas jedan od najzabavnijih intervjua koje ste pročitali u zadnje vrijeme. I sjajan prikaz kakva je Fani – jedinstveno svoja!

Fani Solomun
Fani Solomun
  • Za početak, ono jedno klasično, možda i najteže pitanje – Tko je Fani Solomun? Kako bi se predstavila onima koji te još nisu upoznali?

Fani je zadovoljna djevojka jer se u ovom intervjuu ne preziva Salamon ili Salmon. <3
Onima koji me ne znaju poslala bih svoje pjesme i pitala bi li me voljeli da sam crv.

Fani Solomun
  • A kad bi te tvoji najbliži morali predstaviti, koje bi tri riječi upotrijebili?

1. nema
2. pravi
3. posao

  • Kakva je Fani kao glazbenica, a kakva je iza scene? Postoji li uopće razlika?

Skoro ista Fanye, drugo pakovanje, ali nadam se da u privatnom životu nisam ozvučena.

Fani Solomun
Fani Solomun
  • Kako je uopće započela tvoja ljubav prema glazbi? Jesi li kao mala sanjala da ćeš stajati na binama ili si imala neke druge snove?

Kao mala, dugo nisam bila sigurna želim li se baviti glazbom ili biti žena nogometaša kao moja mama. Nakon što sam sa šest godina, usprkos krezubosti i dva uboda komarca u lice, imala visok plasman na natjecanju varaždinskih vrtića s pjesmom Više nisam tvoja sve je postalo jasno. Možda ste primijetili da Claudije Beni više nije baš bilo u medijima nakon moje izvedbe… No, u ovom poslu uvijek ima i rizika. Bojala sam se kako će moj otac prihvatiti to što sam se pristala natjecati na bini postavljenoj na stadionu NK Sloboda Varaždin, budući da je on bio vratar NK Varteks.

Što se tiče snova, često sam gledala mamu kako čisti iznutrice ribe jer tata jako voli ručati ribe. Bila sam mala pa nisam znala da možeš kupiti već očišćenu ribu. Moj najveći san tada bio je ne udati se ili se udati za čovjeka koji ne jede ribu. Ozbiljna sam.

Fani Solomun
Fani Solomun
  • Završila si faks, radila u struci. No, što je presudilo da karijeru ipak nastaviš u kulturi? Smatraš li to hrabrom odlukom?

Većini još nije jasno zašto bi deficitarno zanimanje zamijenila radom u kulturi, ali kad moje uši čuju muziku na struju, tad moje srce bije u ritmu melodije. Vole moje uši čuti i to da mogu raditi ono što zaista volim, bilo iz Varaždina, Berlina ili Malage.

  • Nećemo te pitati gdje se vidiš za 10 godina, ali imaš li neki san koji bi voljela ostvariti?

Imam par njih za koje sam spremna raditi, imam par njih za koje nisam. Uglavnom mi se prije ostvare ovi drugi.

Fani Solomun
  • Do tada, spremaš jednu sjajnu žensku glazbenu priču! Možeš li nam ukratko predstaviti svoj projekt?

Women Music Network Amplified (akronima WMN Amplified) dvodnevni je projekt koji u fokus stavlja četiri kantautorice iz regije te ih predstavlja publici kroz showcase nastupe, panel rasprave i radionice. To smo Tam (Srbija), Dina Jashari (Sjeverna Makedonija), Lav (Slovenija) i ja (Hrvatska).

Održat će se u Varaždinu, od 6. do 8. lipnja, u partnerstvu s glazbenim festivalom KVART, kojemu će ovogodišnje izdanje biti šesto zaredom. Umjetnička organizacija Favela vodeći je partner WMN Amplifieda, a pridružilo nam se još šest organizacija u kulturi s područja Alpe-Jadran te mlada beogradska poduzetnica Sonja Denda. Projektom smo se usmjerili na mlade glazbenice kojima putem aktivnosti želimo omogućiti umrežavanje kako jednih s drugima, tako i s profesionalkama u kulturi iz regije.

Fani Solomun
  • Kako si došla na ideju da ga realiziraš? Koji su do sada najveći problemi s kojima si se susrela? A na što si posebno ponosna vezano uz ovaj projekt?

Htjeli smo mladima u Varaždinu i okolici ponuditi dinamičan, zabavan i edukativan sadržaj u području glazbe, koji će rezultirati umrežavanjem i povećanjem njihovih profesionalnih kapaciteta. Problem s kojim se susrećem je želja da odem s prijateljem pisati nove pjesme, umjesto da pišem molbe sponzorima da je baš naš projekt vrijedan podrške.

Najviše sam ponosna na svoj super suradnički tim za koji sam sigurna da bi me volio i da sam crv.

 

Za kraj, ostavljamo vas upravo uz Metak i pozivamo da u lipnju i sami posjetite Varaždin i prisustvujete Women Music Network Amplified.

Zahvaljujemo A most unusual Garden na ustupanju lokacije za snimanje.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori