Dva koncerta i dokumentarac za dobru glazbenu dozu ovog tjedna

Dva koncerta i dokumentarac za dobru
glazbenu dozu ovog tjedna

Do kraja tjedna čekaju vas dva odlična koncerta i jedan glazbeni film koje ne biste trebali propustiti! Svi koji vole glazbu šezdesetih, sedamdesetih i devedesetih – sada će doći na svoje. Zabilježite ove datume u svoje kalendare.

We Are Dark Angels

Nakon odličnog koncerta Joja Mayera & NERVE Big Yellow House u Zagreb dovodi još jednu glazbenu poslasticu. Vintage Industrial Bar ugostit će 30. siječnja njujorški duo We Are Dark Angels, koji čine Deantoni Parks i Nicci Kasper, najpoznatiji po suradnjama s Johnom Caleom, Flying Lotusom i Mars Voltom te kompozicijama koje potpisuju za film Paula Schradera (Dog Eat Dog), kao i suradnji s Lerom Lynn i T Bone Burnettom na pjesmi Lately sa soundtracka druge sezone serije True Detective. Nastupit će kao posebni gosti zagrebačkog benda NO!Mozzart.

Dark Angels su eksperimentalni bubnjar, skladatelj i producent Deantoni Parks (John Cale, Flying Lotus, The Mars Volta) te klavijaturist, skladatelj i producent Nicci Kasper. Zvuk im je obojan synth basom i pulsirajućim plesnim ritmom, a uglavnom se kreću na tamnijoj, atmosferičnijoj strani, iako se u njihovom glazbenom portfelju može pronaći pravo obilje eteričnog i bujnog synth zvukovlja. Većinom rade instrumentalnu glazbu, uz povremene suradnje s vokalistima, a duboko su uključeni i u svijet remixeva.

Kao ljubitelji filma, nerijetko se koriste tom umjetnošću kao inspiracijom, a zadnjih godina počinju stvarati glazbu za TV serije i filmove (Dog Eat Dog, First Reformed, True Detective…). Na zagrebačkom nastupu promovirat će album snimljen uživo prije dvije godine u Big Yellow Houseu u Novalji i koji izdaju globalno za Alpha Pup Records.

Ostatak večeri rezerviran je za post dub rock bend iz Zagreba koji podsjeća na genij Laurie Anderson, The Birthday Party i Stevea Jansena, ali i na avangardne radove Radioheada i Johnnyja Greenwooda te Kraftwerka. NO!Mozzart jedan je od najzanimljivijih bendova na današnjoj glazbenoj sceni, a čine ga Đuro Dobranić, Ivan Dugandžić i Zoran Vujanovic. U 2017. pod etiketom progressive.com izdaju EP InTheWoods i od tada nastupaju po  europskim gradovima, a nedavno su u Zagrebu bili predgrupa na zagrebačkom koncertu Joja Mayera & NERVE. Ovom prilikom predstaviti će novi album StraightFromTheBalkans snimljen u Hamburgu.

Dodatno pojačanje na koncertu bit će The Hunting Dogs, originalni glazbeni projekt iza kojeg stoje Alba Nacinovich i Marco Germini. Žanrovski ih se teško može svrtati u jednu kategoriju, a najbliže ih se može opisati kao electro-shocked pop bend. Uvijek nastupaju uživo, a često se naslanjaju na improvizacije, zvučna kolažiranja i eksperimentiranja. Alba je posljednje dvije godine boravila u Londonu, gdje je nastupala u legendarnim klubovima poput Ronnie Scott’s i The Troubadour te snimala s producentom Gerryem Diverom, dok su njezine izvedbe bile emitirane na BBC3.

Koncert sastava NO!Mozzart, The Hunting Dogs i We Are Dark Angels organiziraju umjetnička kuća Big Yellow House i Progressivecrew.com. Koncert počinje u 21 sati. Ulaznice su u prodaji po pretprodajnoj cijeni od 35 kn, a na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 50 kn. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni Vintage Industrial Bara.

Singles

U petak 1. veljače, u Vintage Industrial se vraćaju SINGLESI, koji su svaki puta do sada napunili VIB i oduševili te raspametili prisutne. Kako? Imaju jednostavnu formulu: odlični glazbenici izvode odličnu glazbu. Sviraju presjek grunge ere kroz obrade pjesama 90’s bendova Stone Temple Pilots, Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden…

Ako ste se upitali od kud naziv Singles? Singles je romantična komedija Camerona Crowea iz 1992. u kojoj, među glumačkim facama , glume i najveće face grunge scene: Chris Cornell, Sean Kinney, Eddie Vedder, Layne Staley, Matt Dillon, Bill Pullman, Bridget Fonda, Eric Stoltz pa čak i Tim Burton, a bendovi poput Mother Love Bone, Mudhoney, Screaming Trees and the Replacements su ostavili traga na sountracku.

'Singles'

Singles

Potraga za Sugar Manom

U nedjelju 3. veljače projekcija je dobitnika dvije nagrade Sundance film festivala; osvajača Oscara za najbolji dokumentarni film. ‘Potraga za Sugar Manom’ dočarava misterij oko ‘nestanka’ jedne kultne pjevačke zvijezde – Sixta Rodrigueza.

Ranih 70-tih Sixto Rodriguez je bio folk pjevač iz Detroita koji je imao kratku karijeru u kojoj je izdao dva dobro primljena, no slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila i to u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona i inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati kakva je prava sudbina njihovog idola. Ono što slijedi bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali. Ovo je oscarom nagrađeni dokumentarac koji se ne propušta!

 

Učitati još
Zatvori