Doživite opet ‘lude sedamdesete’

Doživite opet ‘lude
sedamdesete’

Kozmodisko

Sedamdesete. Vrijeme kada se slušao funk, soul i disco. Vrijeme kada se uživalo u nonšalantnim i pomalo neurednim te šarenim modnim kombinacijama. Kada nije bilo granica niti ograničenja u modi, glazbi, filmovima… Vrijeme kada su se vozila brza, nabrijana auta i kada je sve, a ne samo subotnju večer, hvatala groznica!

Sredinom sedamdesetih disco-glazba, nekadašnji underground-fenomen, dospjela je na masovno tržište te je 1978. godine, filmom Saturday Night Fever, doživjela svoj komercijalni vrhunac.

Rast disco-scene bio je enorman. Nova je plesna glazba u razdoblju od 1974. do 1978. godine postala najkomercijalnijim žanrom popa. Od 1975. godine i brojne radiostanice počele su puštati disco-glazbu. U razdoblju od 1977. do 1979. godine u Americi je radilo oko deset tisuća diskoteka.

Komercijalni uspjeh disco-glazbe doživio je vrhunac filmom Saturday Night Fever 1978. godine. Kad se prihod od disco-ploča počeo brojiti u milijardama, onda je i niz afirmiranih rock-zvijezda počeo snimati u disco-ritmu: Rolling Stonesi, Rod Stewart, Beach Boysi, Bee Gees, David Bowie, Electric Light Orchestra i drugi. Godine 1978. disco je dosegnuo gornju točku komercijalnosti. Slijedio je novi put u underground, a u njemu se već začinjala i nova dance-glazba.

Većina hitova ove vrste glazbe bazirala se na formuli koja je kombinirala jednoličan ritam i seksualne aluzije. Osobit je primjer pjesma Love To Love You Baby kojom je pjevačica Donna Summer 1975. godine stekla svjetsku slavu. Radilo se o pjesmi dugoj 16 minuta i 50 sekundi, a koja je postala prava himna hedonista svih usmjerenja.

Uz takvu glazbu i moda je bila prilično ekspresivna. Sve je bilo prenaglašeno – potpetice su postale platforme, nogavice u trapez, ekspresivni uzorci, krzneni ovratnici do neslućenih razmjera, najveći okviri sunčanih naočala ikada, a i boje i uzorci su nadmašili čak i swingin’ sixties!

Upravo u takvom ozračju se apsolutno svatko mogao izraziti, a sada možete doživjeti plesnjak sedamdesetih i u Zagrebu. Novi program Kozmodisko 23. studenog donosi mjuzu 70-ih i ranih 80-ih, gdje ponovno plešemo na disco, soul i funky groove u selekciji DJ Olivera.

Abba, Grace Jones, Bee Gees, Kool & The Gang, Chic, Boney M, Donna Summer,… disco od A do Ž, mega poznati hitovi i pokoji tavanski dragulj uz nezaobilaznu selekciju yugo predstavnika žanra – na listi su Zdenka Kovačiček, Oliver Mandić, Josipa Lisac, pa čak i disco Dražen Žanko.

Ulaznice po cijeni od 20kn moći će se kupiti na ulazu u klub.

Učitati još
Zatvori