Sljedeći tjedan čekaju vas fantastični koncerti i spektakl na otvorenome

Sljedeći tjedan čekaju vas fantastični
koncerti i spektakl na otvorenome

Nakon opera Nikola Šubić Zrinjski i Ere s onoga svijeta, koje su s velikim uspjehom i uz izuzetno zanimanje publike izvedene protekle dvije godine na festivalu Zagreb Classic, velika pozornica na Trgu kralja Tomislava prvi će puta ugostiti jednu baletnu predstavu u izvedbi Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Balet Gospoda Glembajevi na zagrebačkom Tomislavcu

U ponedjeljak, 2.7. s početkom u 21:00 ne propustite “jednu od najpopularnijih predstava zagrebačkog baleta” – Gospodu Glembajeve! Jednu od najznačajnijih hrvatskih drama u baletno djelo “preveo” je proslavljeni plesač, ugledni baletni redatelj i uspješni koreograf Leo Mujić, a njegova baletna inačica prema vječnome tekstu Miroslava Krleže s velikim je uspjehom – uz oduševljenje i publike i kritike – premijerno predstavljena na daskama zagrebačkog HNK-a krajem svibnja prošle godine.

Koreografirana na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova, baletna predstava je u međuvremenu doživjela niz zapaženih izvedbi u Zagrebu, kao i u Splitu, a sada izlazi i na ljetne pozornice te će je u samo nekoliko dana vidjeti publike ne samo Zagreba, nego i Pule.

U predstavi nastupaju Guilherme Gameiro Alves kao Ignac Glembay, Natalia Kosovac kao Barunica Castelli, Takuya Sumitomo kao Leone Glembay, Rieka Suzuki kao Sestra Angelika, Andrea Schifano kao Puba Fabriczy i ostali članovi ansambla Baleta HNK-a u Zagrebu.

37. večeri na Griču: Večer s Cohenom/Evening with Cohen

Kažu da je 2016. jedna od najtežih godina u povijesti glazbe i pop kulture općenito jer su nas napustili brojni velikani. Jedan od njih je i kanadski pisac, pjesnik i svakako jedan od najznačajnijih kantautora svih vremena. Riječ je naravno o Leonardu Cohenu.

Svojevrsni hommage ovom nikad prežaljenom „umjetniku ljubavi i smrti“, kako ga često vole zvati, dat će Maja Posavec uz pratnju Ivana Kapeca na gitari. Bit će to više interpretacija nego uobičajeni koncert, u velikoj mjeri inspirirana albumom „Famous Blue Raincoat“ Jennifer Warnes koja je 1987. na svoj specifičan način obradila Cohenove pjesme, a 70-ih i 80-ih mu je bila prateći vokal na koncertima. Maja i Ivan interpretirat će i sve druge Leonardove bezvremenske hitove tako da se ovo iskustvo nipošto ne smije propustiti.

Maja Posavec je nagrađivana glazbenica i akademska glumica. Glazbeno iskustvo stekla je kao pjevačica, koautorica i autorica u grupi Detour. Ivan Kapec je gitarist i skladatelj, čije su skladbe, između ostalog, izvodili Jazz orkestar HRT-a, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. Vodi jazz bend Capisconne Electro Unity te je član i popularne electro-grupe Kozmodrum.

Soil & “Pimp” Sessions

Soil & “Pimp” Sessions, japanski jazz band, dolazi u dvorište zagrebačke The Garden Brewery u srijedu 4. srpnja. Okosnica benda su eksplozivni live nastupi, a kombinirajući najveće glazbene principe s odličnim zvucima i atmosferom, njihov jazz izričaj je pomalo grub izvana, zabavan i stalno na točki vrenja.

SOIL&”PIMP”SESSIONS su Shacho (agitator, duh), Tabu zombie (truba), Josei (piano), Akita Goldman (bass) i Midorin (bubnjevi), a svaki član u bend donosi svoj jedinstveni talent i perspektivu. Upoznali su se u klubu u Tokyu 2001. kada su tamošnjom scenom dominirali DJ-evi, a Soil & “Pimp” Sessions su izašli iz kalupa i donijeli live zvuk. Nazivajući svoju glazbu “death jazz”, prepoznati su po sviranju originalnog oblika agresivnog alternativnog jazza.

Prije njih će večer otvoriti Nick & Pepi Jogarde, duo iza hvaljene emisije Adriatic Coasting, a večer zatvara Eddy Ramich, veteran eklektične i house glazbe, začetnik kultnog Kontrapunkt programa nakon realokacije u Berlin dolazi na jedan od rijetkih zagrebačkih nastupa. Program počinje u 18 sati.

Srijeda u The Garden Brewery će ujedno biti i predstavljanje zagrebačke gradske plaže koja će biti postavljena u dvorištu pivovare, a očekuje vas i roštilj, odlično craft pivo, kokteli, kao i puno sunca.

Odmetnuti Grafiti

Otvorenje izložbe Odmetnuti Grafiti umjetnika održat će se u Galeriji na katu (KIC), 4. srpnja 2018., u srijedu u 20 sati. Krešimir Buden je graffiti ime jako dobro poznato na umjetničkoj sceni – možda poznatiji kao 2Fast. Nakon završetka Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn svoje prve radove ostvaruje kasnih 80tih i to na zagrebačkim ulicama u svojevrsnom preporodu autorskih dekoracija na javnim površinama nadahnutih grafitima iz urbanih američkih gradova.

Radovi koje će izložiti imaju klasična obilježja skulptura, no nose sa sobom izrazitu vezu s uličnom umjetnošću vezanu za hip hop glazbu i subkulturu te time ostvaruju pomak na izlagačkoj sceni. Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja 2018.

Repetitor – Ljeto u MSU!

I ovo ljeto tijekom 2018. obilježeno je odličnim koncertima na krovu Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Eksplozivni beogradski post-punk trio Repetitor, nakon europske turneje, u subotu, 7. srpnja dolaze na krov MSU-a! ‘„…natjerat će vas da se ponovno zaljubite u rock jer su trenutno ‘the best guitar band on the planet’. Oni su Nirvana 21. stoljeća i došli su spasiti rock.“ (John Robb, Louder Than War)

Uz koncert Repetitora, po cijeni jedne ulaznice, u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete posjetiti i izložbe: „Područja doticaja – arhitektura Graza i Zagreba“ na kojoj MSU i Kunsthaus Graz (Austrija) otkrivaju vrhunske, ujedno i otkačene koncepte, neobično smiona i inovativna djela štajerskih arhitekata te radove domaćih umjetnika koji se oslanjaju na one avangardnih zagrebačkih arhitekata, te „REZ/CUT“, izložbu koja, kroz brojna djela različitih generacija suvremenih umjetnika iz Hrvatske i srednje Europe prikazuje putanju kolaža kroz povijest. Uz dvije izložbe, očekuje vas i performans hrvatskog umjetnika Marijana Crtalića!

Također, već tradicionalno, moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova sezone MSU kina – Best of Metropolis. Ovaj put na repertoaru je hvaljena britanska drama „Viktorija i Abdul“ koja će se prikazivati u dva termina u Dvorani Gorgona MSU-a.

Uz sve spomenuto, ove godine Ljeto u MSU premijerno uključuje i književne tribine, odnosno čitanja relevantnih domaćih autora svih generacija. Tako će vam se prije početka koncerta predstaviti dvoje autora: Darko Šeparović i Lara Mitraković.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2018. možete kupiti putem sustava EVENTIM te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Cijena ulaznice za svaki pojedinačni koncert je i dalje 85 kn za svih pet programa.

Multimedijalni program Ljeto u MSU nikad do sada nije uključivao više sadržaja po cijeni jedne ulaznice i zato – požurite po svoju jer je broj ulaznica ograničen!

Ovoga ljeta, prvi put u Zagrebu, lokalitet Trešnjevačkoga placa – “žila kucavice” i “srca” Trešnjevačkoga kvarta – zaživjet će na sasvim poseban način! Od srijede 4. pa sve do nedjelje 8. srpnja Trešnjevački plac pretvorit će se mjesto na kojemu jednostavno morate biti. Jer na tome kultnome zagrebačkom lokalitetu odigrat će se “projekt s mirisom i okusom”. Od 4. do 8.7. ne propustite PLAC MLJAC – Ljeto na Trešnjevačkom placu!

Jedinstvena priča, posebna atmosfera, maštovito uređeni prostori za boravak i druženje, s odličnom klopom i pićem, glazbom i koncertima, dobrim vibracijama i opuštenom ljetnom zabavom – sve to i još puno više očekuje nas početkom srpnja na Placu Mljacu.

PLAC MLJAC – LJETO NA TREŠNJEVAČKOM PLACU

“Godinama razvijamo ovaj projekt i nestrpljivo smo čekali trenutak kada će Plac Mljac ugledati svijetlo dana”, komentiraju iz G.A.D. PRODUKCIJE, kreativne agencije koja je osmislila ovaj novi kulturno-turistički projekt, a koja već stoji iza uspješnih manifestacija kao što su “Dvorišta” na Gornjem gradu u Zagrebu ili “Kantuna” na otoku Rabu.

Trešnjevački plac zauzima važno mjesto u sjećanju brojnih Trešnjevčana. Već 88 godina redovito hrani brojne Zagrepčane najboljim i najsvježijim namirnicama. Preko dana Trešnjevački plac je živa i šarena tržnica, jedna od najljepših u Zagrebu. U večernjim satima, međutim, ovaj atraktivni prostor ostaje prazan.

Zagreb nije samo centar, a Trešnjevački plac se svojom jedinstvenom atmosferom, pričama i ljudima pokazao kao najbolji mogući izbor. Ideju o novom projektu objeručke su prihvatile Tržnice Zagreb, a prepoznala ga je i podržala i Turistička zajednica grada Zagreba.

Komentari na službenoj Facebook stranici projekta potvrđuju kako Trešnjevčanima nedostaje ovakva vrsta projekta te da mnogi već s nestrpljenjem očekuju Plac Mljac. Pa ako mogu London, Buenos Aires i New York, zašto ne bismo mogli i mi, zaključuju organizatori i pozivaju sve Trešnjevčane i Zagrepčane:

Manifestacija je osmišljena s ciljem oživljavanja kulturno-turističkog “landmarka” grada Zagreba i odvija se na lokalitetu Trešnjevačkog placa, uz partnersku podršku Tržnica Zagreb i uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

Foto: promo, Lice grada

Učitati još
Zatvori