Ekskluzivno na Journalu: Premijera novog spota Damira Kedže za pjesmu “Izbor je tvoj”
Ekskluzivno na Journalu: Premijera novog spota Damira Kedže za pjesmu “Izbor je tvoj”

Ekskluzivno na Journalu: Premijera novog spota Damira Kedže za pjesmu “Izbor je tvoj”

Damir Kedžo upravo je izbacio spot za novu pjesmu “Izbor je tvoj”, kojom se u pomalo drugačijem stilu vraća na glazbenu scenu. “Izbor je tvoj” je prva pjesma za koju je Kedžo sam napisao glazbu, dok su za tekst zaslužni Matija Cvek i Ivan Huljić. Emotivna i snažna pjesma upotpunjena je jednako odvažnim spotom koji je sniman u pustinji u Jordanu.

Damiru smo postavili nekoliko pitanja o novoj pjesmi i spotu, zaokretu u njegovoj glazbenoj karijeri, a otkrio nam je i kada možemo očekivati nove pjesme. Uživajte u spotu i intervjuu!

  • Reci nam nešto o novoj pjesmi i spotu, po čemu se razlikuju od tvojih dosadašnjih pjesama i spotova?

 Pjesmu ‘Izbor je tvoj’ stvarao sam u razdoblju od proteklih godinu dana s periodima pauze i kreativnog traženja. Želio sam novi iskorak u karijeri, ali i u glazbenom te autorskom smislu pa sam si tako dao vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Smatram da je ponekad potrebno odmaknuti se od svakodnevne rutine kako bi dobili širu sliku onog što radimo.

Prva ideja nastala je u studenom prošle godine i od tada ju brusim s producentom Hrvojem Domazetom. Ivan Huljić i Matija Cvek su autori teksta koji savršeno opisuje i neke moje osobne borbe, a ujedno je i pjesma s kojom se publika može poistovjetiti. Ovo je također prva pjesma u kojoj sam se okušao kao autor glazbe. Samim time je nekako i najviše moja te priznajem da sam i emotivno vezan uz nju. Kao što sam rekao, stihovi su opisali moje unutarnje borbe koje sam prolazio u tom periodu te kao svaki glazbenik i kreativac htio sam da te emocije budu zapisane glazbom.

  • Spot si snimao u Jordanu! Odakle ideja da se spot snima baš tamo, kako je došlo do toga?

 Dok sam slušao pjesmu, u glavi sam imao pustoš. Jasno mi je kako to zvuči, no doista je bilo tako. Nakon težeg osobnog razdoblja te svega što smo kao društvo proživjeli u ove dvije godine tragao sam za odmakom, mnogo vremena provodio sam… Na jednom od kreativnih sastanaka Artem iz Lumiere produkcije, koji je ujedno i redatelj spota, dao je ideju kako bi mogli snimati u Jordanu, točnije u pustinji Wadi Rum. Od ideje do realizacije trebalo je otprilike tjedan dana kako bi složili koncept i posložili plan puta. Moram priznati da je ideja bila iskorak koji sam želio i ovaj spot smatram jednom novom razinom vlastitog rada, ali i cijelog mog tima. 

  • Tko je radio spot i kako je proteklo samo snimanje? Je li bilo izazovno snimati tako daleko od doma?

Naravno da je bilo izazovno posebice jer je iz Hrvatske trebalo organizirati jako puno stavki da nam uštede vrijeme kada dođemo na lokaciju. U ovakvim situacijama svaki trenutak i svaka sitnica je bitna. Primjerice, u Jordanu je zabranjeno korištenje vlastitog drona te smo morali pronaći njihovu produkcijsku kuću koja ima dozvolu i time dobili prekrasne kadrove s kojima je spot dobio dodatnu atraktivnost, ali i prikaz koliko je čovjek zapravo mali u moćnoj prirodi.

Također, jedan od izazova je svakako visoka temperatura u pustinji te smo te dane koje smo proveli na različitim lokacijama pomno planirali kako bi uhvatili izlaske i zalaske sunca. U pojedinim trenucima je bilo toliko vruće da sam nekoliko puta bio iscrpljen i na rubu nesvjestice pa sam shvatio koliko je bitna hidracija. Kada se realizira ovakav jedan projekt i ideja doista ne postoje granice te moram priznati da je ovo bila i jedna osobna te timska motivacija da napravimo najbolje. 

  • Mijenja li se polako glazbeni pravac kojim ideš, ili je nova pjesma iznimka?

 Ne vjerujem u revoluciju, ali obožavam evoluciju i vodim se tom mišlju u privatnom, ali i poslovnom životu. Sve oko nas su procesi koje zahtijevaju vrijeme i mjesto. Pjesma ‘Izbor je tvoj’ je još jedan korak prema još zrelijem izričaju i proces će se nastaviti i sa svakom idućom pjesmom. Mislim da je zdravo, čak i neophodno postavljati sebi nove izazove kako bi se mogli profesionalno razvijati.

Na kraju, moja karijera je moj život kojoj sam se maksimalno posvetio. Moram naglasiti kako je za novi korak zaslužan i moj novi kreativni tim s kojim radim od početka godine, ali i moj bend koji me već godinama prati na koncertima diljem Hrvatske. Uspješan rad je i rezultat ljudima kojima smo okruženi, a meni je posebno drago da imam priliku raditi s ljudima koji dijele moje vizije prema životu i glazbi. 

  • Na čemu si sve radio u posljednje vrijeme? Možemo li uskoro očekivati još novih pjesama i projekata?

Prvenstveno se radilo na novoj glazbi, planovima za ovu godinu i slaganju fragmenata nove priče jer sam shvatio da i sam trebam glazbeno odrasti. Trenutno radim na još nekoliko pjesama da finaliziramo treći studijski album. Fokus na pjesme i album me u potpunosti okupira i drago mi je da smo se vratili u normalu, a to za mene uključuje druženje s publikom na koncertima i putovanja koja mi pružaju uvid u nove svjetove i kulture u kojima nalazim inspiraciju. Nove pjesme stižu i brže nego se očekuje. 

Foto: Studio Impala, Lumiere Production

Učitati još
Zatvori