Tko je Chappell Roan, nova osebujna senzacija koja osvaja svijet pop glazbe?
Tko je Chappell Roan, nova osebujna senzacija koja osvaja svijet pop glazbe?

Tko je Chappell Roan, nova osebujna senzacija
koja osvaja svijet pop glazbe?

Iako nam se uvijek čini kako neki pjevači i pjevačice postignu uspjeh preko noći, često je to dugogodišnji proces. Upravo to dokazuje i 26-godišnja Chappell Roan, nova pop senzacija koja polako, ali sigurno osvaja svijet. Non stop viđamo njezino ime te hit pjesmu Good Luck, Babe!, a prije nam nije bila poznata. Tko je onda Chappell Roan? Evo što znamo o njoj.

Skromno odrastanje

Chappell Roan rođena je kao Kayleigh Rose Amstutz u saveznoj državi Missouri. Odrasla je s obitelji u naselju kamp prikolica (trailer park) u strogom kršćanskom odgoju. Međutim, oduvijek je sanjala i htjela biti dio pop svijeta. Kao umjetničko ime, spojila je prezime svog djeda Dennisa K. Chappella te njegove najdraže pjesme The Strawberry Roan. Njezini glazbeni početci datiraju do 2014. kada je objavila pjesmu Die Young na YouTubeu. Odlučna u tome da postane sljedeća pop senzacija, Chappell je uspjela potpisati ugovor s izdavačkom kućom Atlantic Records. Tamo je izdala EP School Nights te nastupala kao predgrupa Vanceu Joyu i Declanu McKenni. Međutim, mainstream popularnost tek je stekla 2020. kada je izdala pjesmu Pink Pony Club koja je postala njezin prvi uspješan i hvaljen singl.

Unatoč uspjehu, Atlantic Records je raskrstio s njom jer im nije donijela dovoljno zarade. Nakon što je neko vrijeme provela kao neovisna izvođačica, potpisala je za novu izdavačku kuću – Amusement Records i objavila album prvijenac – The Rise and Fall of a Midwest Princess.

Vašem najdražem izvođaču najdraži izvođač

S albumom su krenuli nastupi i sve veća eksponiranost. No, svi su počeli pričati o njoj kada je ove godine bila predgrupa Oliviji Rodrigo na njezinoj GUTS svjetskoj turneji. To joj je donijelo vidljivost kakvu je htjela i počela se pojavljivati na raznim talk showovima poput Jimmyja Fallona i Stephena Colberta. Onda je ovog travnja izdala singl Good Luck, Babe! Pjesma govori o prisilnoj heteroseksualnosti, opisujući ženu koja pokušava poreći svoje romantične osjećaje prema ženama općenito. Chappell je ubrzo postala queer ikona zbog svog iskrenog progovaranja o seksualnosti.

Postala je poznata i njezina rečenica s kojom je izašla na pozornicu jednog nastupa kada je samu sebe opisala kao ‘vašem najdražem izvođaču najdraži izvođač‘. Čak i kada guglate njezino ime, pojavi vam se ‘jeste li mislili: your favourite artist’s favourite artist‘.

Drag persona

Ono po čemu se ova pjevačice ističe jest i njezin look. Na početku karijere, Chappellin stage presence bio je znatno drugačiji od onoga što danas poznajemo. Sa svojom dugom tamnom i ravnom kosom, davala je vibe vještice, što je još pojačavala klizeći uokolo u dugim bijelim haljinama. Kada je danas vidite, shvatite koliko se zapravo promijenila. Sada je poprimila pravi drag queen look, ističući kako je upravo inspirirana njima (čak i njezina rečenica your favourite artist’s favourite artist je posuđena od poznate drag queen izvođačice Sashe Colby). Osim draga inspiriraju je i hororci, kazalište i burleska. To se vidi u njezinim vrlo posebnim i ekstravagantnim Vivianne Westwoodovskim outfitima i make upu.

U današnjem svijetu kad smo skoro sve već vidjeli, teško se istaknuti kao nešto novo i neviđeno, no to nije spriječilo i Chappell Roan da bude svoja i drugačija te da pokori cijeli pop svijet. Za kraj vas ostavljamo s njezinom hit pjesmom – Good Luck, Babe!

Foto: Instagram (@chappellroan)

Učitati još
Zatvori