Filmski stil: Klasici ljetne garderobe na velikom platnu

Filmski stil: Klasici ljetne
garderobe na velikom platnu

Filmski stil: ljetni filmovi

AND WHILE WE WERE HERE

Na filmskom platnu tijekom bogate filmske povijest ispričane su brojne priče. Dok su neke donosile bijeg u nepoznate svjetove, druge su oživljavale život s kojim su se njihovi gledatelji lako poistovjetili. Od izgubljenih ljubavi i tragičnih momenata do monotone svakodnevice i posebnih trenutaka, film je uvijek pronalazio način kako da kroz umjetnost slika u pokretu prenese nepredvidljivost i razigranost života. Bezbrižnost ljetnih dana jedna je od priča koja je na velikom platnu ispričana u svakoj filmskoj eri. Od ljeta u malom predgrađu do odmora na popularnim destinacijama uz obalu kristalno čistog mora, ljeto je na velikom platnu nosilo onaj isti osjećaj i allure.

LJETNI KLASICI S VELIKOG PLATNA

Osim onog poznatog osjećaja kojeg je prenosilo, veliko platno ljeto je pričalo kroz scenografiju koja oduzima dah i ljetnu filmsku garderobu koju želimo u svom ormaru. Od ljetnih retro klasika do ljetne garderobe inspirirane minimalističkim stilom, filmovi su kroz godine ne samo isticali popularne trendove u ljetnoj garderobi, već su i sami postavljali trendove i stvarali klasike. Kupaći kostimi visokog struka, bijela košulja podvrgnutih rukava, savršena party haljina i prugasta majica neki su od komada koji su na filmskom platnu uvijek oživljavali ljetni stil. U današnjem izdanju rubrike Filmski stil donosimo vam filmove koji su savršeno uprizorili ljetne dane kako kroz priču tako i kroz filmske garderobe njihovih glavnih likova.

AND WHILE WE WERE HERE (2012.)

Filmski stil: ljetni filmovi

AND WHILE WE WERE HERE

Od filma Roman Holiday do danas, živahna i pitoreskna Italija ostala je jedna od najpopularnijih pozadina za ljetnu filmsku priču. And While We Were Here je film iz 2012. godine koji na životne povijesne ulice Italije donosi melankoliju suvremenog života. S Kate Bosworth u glavnoj ulozi film donosi priču o ženi koja lutajući talijanskim gradovima pronalazi ljetnu avanturu i sebe. Njezina odjeća, osim što prenosi njezino unutarnje stanje, na filmsko platno donosi kontrast šarenoj i raskošnoj Italiji u jednostavnim, minimalističkim komadima obojenim neutralnim bojama.

Filmski stil: ljetni filmovi

AND WHILE WE WERE HERE

Filmski stil: ljetni filmovi

AND WHILE WE WERE HERE

THE TALENTED MR. RIPLEY (1999.)

Filmski stil: ljetni filmovi

THE TALENTED MR. RIPLEY

Film The Talented Mr. Ripley još jedan je od omiljenih ljetnih filmova koji nas vodi na uzbudljivo putovanje Italijom. Osim izvrsnom pričom i glumačkom postavom mladih i talentiranih glumaca koje danas znamo kao neke od najvećih filmskih zvijezda, svaki kadar filma oduševljava jednako izvrsnom kostimografijom. Osim u filmskoj garderobi Gwyneth Paltrow ispunjenoj romantičnim ljetnim komadima, The Talented Mr. Ripley jednako izvrsne modne odabire donosi u garderobama njegovih muških aktera. Spoj prozračnih kratkih košulja i hlača klasičnih silueta s istaknutim jednako klasičnim modnim dodacima poput kožnog remena i naočala, kombinacije su koje bi rado posudili iz garderoba Matta Damona i Jude Lawa.

Filmski stil: ljetni filmovi

THE TALENTED MR. RIPLEY

BONJOUR TRISTESSE (1958.)

Filmski stil: ljetni filmovi

BONJOUR TRISTESSE

Bonjour Tristesse, film kojeg će obožavati svi frankofili, u kostimima predivne glumice francuskog novog vala Jean Seberg donosi šarm stila inspiriranog francuskom rivijerom. Od savršene male crne haljine do chic kombinacija za odmor uz azurno plavo more, Bonjour Tristesse istovremeno donosi najbolje od ljetne garderobe i stila pedesetih. Klasici koji su se ove sezone istaknuli kao nezaobilazni trendovi poput gingham uzorka, retro kupaćih kostima, kratkih hlača visokog struka i pletene torbe još 1958. stvorili su jednu od najljepših ljetnih garderoba s velikog platna.

Filmski stil: ljetni filmovi

BONJOUR TRISTESSE

Filmski stil: ljetni filmovi

BONJOUR TRISTESSE

GREASE (1978.)

Filmski stil: ljetni filmovi

GREASE

Kroz svoje ikonične songove i vrcaste plesne brojeve, raspjevani i rasplesani klasik stvorio je bezbrižni ugođaj početka ljeta za svakog srednjoškolca. S srednjoškolcima koji željno iščekuju ljeto i pritom se odlično zabavljaju na školskim hodnicima i izvan njih u glavnim ulogama, Grease je film koji je vrckavost i naivnost likova prenio kroz svaki kadar i svaki modni odabir. Od lepršavih haljina i košulja čiji su krajevi svezani u jednostavni čvor, ružičastih bomber jakna od satena i retro naočala koje su pink dame pretvorile u modne ikone do kožnih jakna i omiljenog bijelog T-shirt kao uniforme kul dečki.

Filmski stil: ljetni filmovi

GREASE

THE NOTEBOOK (2004.)

Filmski stil: ljetni filmovi

THE NOTEBOOK

The Notebook je film koji je rasplakao publiku, osvojio njezina srca i postao jedan od omiljenih romantičnih filmova 21. stoljeća. Dirljiva ljubavna priča o Noahi i Ally nakon nekoliko neočekivanih preokreta pronašla je svoj sretan kraj. I dok je o ovom romantičnom filmskom klasiku suvremene kinematografije sve već ispričano, prepričano i napisano, pored nezaboravnih likova i velike ljubavne priče, njegova kostimografija rijetko dolazi na red. Ipak, kada govorimo o ljetnom stilu na filmskom ekranu kostimi predivne i prkosne Ally jasno se ističu kao ljetni klasici s dozom retro šarma. Od crvene haljine koja je i ove sezone osvojila ljetnu sezone do retro kupaćeg kostima i drugih šarmantnih i elegantnih ljetnih kombinacija, u potrazi za inspiracijom unutar ljetne garderobe, The Notebook je jedan od naših favorita.

Filmski stil: ljetni filmovi

THE NOTEBOOK

Filmski stil: ljetni filmovi

THE NOTEBOOK

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori