Filmski stil: Audrey Hepburn

Filmski stil: Audrey Hepburn

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s

U Zlatno doba Hollywooda Audrey Hepburn je bila njegova najsjajnija zvijezda na velikom filmskom platnu. Nakon godina obilježenih baletom koje je provela u Belgiji, Nizozemskoj i Londonu, Audrey je skinula baletne papučice i započela svoju filmsku karijeru. Nekoliko manjih uloga bilo je dovoljno da 1951. godine Audrey zakorači na kazališne daske u predstavi Gigi. Samo dvije godine nakon uspješnog nastupa na Broadwayu, Audrey je za svoju prvu veliku ulogu na filmskom platnu u filmu Roman Holiday, danas jednom od omiljenih klasika, bila nagrađena Oscarom, Zlatnim globusom i Baftom i tako ušla u povijest filma kao prva glumica kojoj je pripala čast osvojiti tri najprestižnije filmske nagrade za istu ulogu.

Funny Face

Funny Face

Nakon Praznika u Rimu, Audrey je nanizala zapažene uloge u jednako uspješnim filmovima poput Sabrine, Rata i mira i Doručka kod Tiffanija i svojom prizemljenošću, skromnošću i talentom očarala publiku i kritiku te postala miljenicom redatelja i kolega glumaca.

Osim njezinog glumačkog talenta, Audrey se istaknula svojom prirodnom ljepotom koje, baš poput Jo koju je utjelovila u filmu Funny Face, nikad nije bila svjesna. Njezina prepoznatljive guste tamne obrve, velike oči, nježne crte lica i vrckasti osmijeh istaknuli su ju gomili, a elegancija kojom je nosila svaki kostim na velikom platnu i predivne kreacije prestižnih dizajnera na crvenom tepihu pretvorili su ju u vječnu ikonu stila.

My Fair Lady

My Fair Lady

Svaka nova uloga filmski ormar Audrey Hepburn ispunjavala je predivnim kreacijama poznatih dizajnera i kostimografa. Mala crna haljina, dolčevita, baloner, prugasta majica i bijela košulja, hlače cigarette kroja i voluminozne suknje bili su dio njezinog filmskog stila, a danas, baš poput njezinih filmova, postali su svevremenskim klasicima. U današnjem izdanju rubrike filmski stil vodimo vas kroz najzapaženije kostime iz filmske garderobe dražesne Audrey Hepburn, ikone stila i elegancije koja je gotovo 70 godina nakon prve uloge za mnoge još uvijek najsjajnija zvijezda hollywoodskog neba i nezamjenjiva ikona stila.

Charade

Charade

ROMAN HOLIDAY (1953.)

Roman Holiday

Roman Holiday

Prva velika uloga Audrey Hepburn na filmskom platnu, osim što joj je donijela tri prestižne filmske nagrade, bila je početak njezine transformacije u ikonu stila kakvom ju danas pamtimo. U romantičnoj komediji Roman Holiday čija je radnja smještena u Rimu, Audrey je utjelovila princezu Ann. Zarobljena unutar kraljevske titule i života koji joj ona nameće, Ann bježi iz luksuznog hotela i u otkrivanju Rima i sebe same pronalazi ljubav.

Poput osjećaja slobode koji joj donosi bijeg i suočavanje s realnosti koji joj donosi povratak, kroz film Audrey u ulozi Ann doživljava transformaciju i kroz unutar filmskog ormara. Duge tamne uvojke zamijenila je kraćom, chic frizurom, a raskošne haljine i tijare i nakit ispunjene dragim kamenjem, jednostavnom bijelom košuljom, voluminoznom suknjom midi dužine i elegantom svilenom maramom oko vrata.

Roman Holiday

Roman Holiday

SABRINA (1954.)

Sabrina

Sabrina

Godinu dana nakon filma Roman Holiday na velika platna stigla je Sabrina, nova romantična komedija s Audrey Hepburn u naslovnoj ulozi mlade djevojke Sabrine. Zaljubljiva i naivna kći vozača, Sabrina se zaljubljuje u jednog od sinova imućnog šefa njezinog oca. Razočarana u neuzvraćenu ljubav, Sabrina odlazi u Pariz. Nakon njezinog povratak, njezina transformacija prikazana je kroz njezin ormar u kojem su skromne i neprimjetne komade sada zamijenile predivne kreacije s daškom pariškog stila. Svaki komad odjeće koji se nalazi u ormaru mlade Sabrine Audrey je izabrala sama, u suradnji i prema smjernicama glavne kostimografkinje filma Edith Head.

Sabrina

Sabrina

Sabrina

Sabrina

FUNNY FACE (1957.)

Funny Face

Funny Face

Funny Face, romantična komedija iz 1957. godine s Audrey Hepburn i Fredom Astaireom u glavnim ulogama, još je jedan od filmova u kojima Audrey u ulozi Jo doživljava veliku transformaciju unutar svog filmskog ormara i još jednom potvrđuje svoje status modne ikone. Nakon što knjižara u kojoj radi vrckasta Jo postaje mjestom snimanja modnog editorijala za veliki modni časopis, fotograf Dick Avery (Astaire) u neprimjetnoj Jo pronalazi savršeno novo lice modnog svijeta.

Funny Face

Funny Face

Putovanjem u Pariz, Jo povučeni život u knjižari zamjenjuje glamuroznim modnim snimanjima na pariškim ulicama i u njegovim grandioznim arhitektonskim znamenitostima, a skromnu odjeću kreacijama koje predstavljaju najbolje od ženstvenog stila 50-ih godina prošlog stoljeća. Haljine zanimljive siluete, duge rukavice i nezaobilazni šeširi, cipele s kitten potpeticom, kaputi A kroja i elegantne suknje ispod koljena Sabrinu i Audrey pretvaraju u novu modnu ikonu.

Funny Face

Funny Face

Funny Face

Funny Face

BREAKFAST AT TIFFANY’S (1961.)

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s

Iako su joj uloge princeze Ann, Sabrine i Jo donijele zapaženu filmsku garderobu, njezina zasigurno najpoznatija uloga Holly Golightly u omiljenom klasiku Breakfast at Tiffany’s Audrey je, na samom vrhuncu njezine glumačke karijere, donijela status nenadmašive i vječne ikone stila, a mala crnu haljinu pretvorila u omiljenu prijateljicu unutar ormara svake žene. Kroz desetljeća, filmska garderoba Holly Golightly je, jednako poput samog filma, ostala je vječnom inspiracijom u modnom i beauty svijetu.

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s

Od spomenute male crne haljine do bež balonera, muške bijele košulje, glamuroznih šešira, mačkastih naočala i crnog tuša, svojom novom filmskom garderobom koju joj je donijela uloga u filmu Doručak kod Tiffanyja, Audrey je u modnom svijetu jednostavne, elegantne komade učinila svevremenskim klasicima kojima se i danas vraćamo.

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s

Tekst: Ela Jarni

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori