Filmski maraton: Colin Firth

Filmski maraton: Colin Firth

A Single Man

A Single Man

Colin Andrew Firth jedan je od najpoznatijih britanskih glumaca i zauvijek prvi i jedini Mr. Darcy kojeg priznajemo. Iako je svjetsku slavu stekao s filmovima Dnevnik Bridget Jones, Bridget Jones na rubu pameti te je svoju ulogu nastavio i u prošlogodišnjem nastavku Drugo stanje Bridget Jones, Colin Firth iza sebe ima jako zanimljivu filmografiju. U današnjem filmskom maratonu predlažemo filmove koji su nas osvojili ne samo pričom, glumom, dijalozima ili kamerom, već i zbog njegove iznimne uloge u filmu.

Pride and Prejudice

Pride and Prejudice

Pride and Prejudice, Ponos i predrasude

U ovoj adaptaciji iz 1995. romana Jane Austen, glavnu ulogu Darcyja zaigrao je Oskarovac Colin Firth i možemo reći da od tada osvaja gledateljice svakim svojim novim uratkom. U središtu radnje ove mini TV serije je obitelj Bennet s petero kćeri (Jane, Elizabeth, Mary, Kitty i Lydije) koje njihova majka želi dobro i bogato udati u što kraćem vremenu. Veliku senzaciju u selo donosi vijest da na susjedno imanje stiže bogati mladić, gospodin Bingley, pa majka već vidi priliku za barem jednu svoju kćer na nadolazećem balu. Bingley se zagleda u Jane, najljepšu od sestara, ali na putu se nađe njegov prijatelj gospodin Darcy…

The King's Speech

The King’s Speech

The King’s Speech, Kraljev govor

Kraljev govor veliki je filmski hit, višestruki osvajač prestižnih nagrada, a posebno se ističu četiri Oscara 2010. godine – za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i originalni scenarij. Film se temelji na istinitoj priči o govornim problemima britanskog vojvode od Yorka što je, iako dugo vremena čuvana tajna, ubrzo počelo prodirati u javnost te mu donijelo velike probleme, čak dovelo u pitanje i izbora za kralja. U ovoj se zahtjevnoj ulozi odlično snašao poznati britanski glumac Colin Firth, dok su uz njega, izvrsni glumci Helena Bonham Carter, Derek Jacobi i Geoffrey Rush.

Kingsman: The Secret Service, Kingsman: Tajna služba

Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Michael Caine i Taron Egerton udružili su glumačke snage u špijunskoj akcijskoj pustolovini Kingsman: Tajna služba, novom, dugo najavljivanom te, kao i uvijek, sasvim originalnom projektu Matthewa Vaughna snimljenom prema poznatom stripu o britanskom agentu veteranu koji unovačuje mlade snage u sasvim posebnu jedinicu. Izabrani mladići i djevojke postaju vitezovi novoga doba, a njihovo djelovanje unutar tajne službe Kingsman odvija se u maksimalnoj diskreciji. No, da bi došli do ove laskave titule, potencijalni agenti moraju proći ne samo specijalnu obuku, nego i usvojiti cijeli niz manira pripadnika visokog društva, promijeniti svoj izgled, način odijevanja i govor, što će im pasti puno teže od zadataka kojima će se baviti kao profesionalci.

Kingsman: The Secret Service

Kingsman: The Secret Service

Love Actually, Zapravo ljubav

Film koji se obavezno gleda svake zime za vrijeme božićnih blagdana! Šarmantna je to i inteligentna ljubavna komedija, bez ciničnog odmaka, namijenjena romanticima kojima nikad nije previše sretnih završetaka. Ljubav u mnogim njezinim formama i izvrsni glumci i zanimljivi likovi od početka do kraja filma intrigiraju i privlače gledatelja, uvlačeći ga u čarobni svijet ljubavi. Za britki i fino nijansirani humor zaslužan je Richard Curtis, scenarist najuspjelijih suvremenih britanskih komedija (Ja u ljubav vjerujem, Četiri vjenčanja i sprovod, Mr. Bean, Crna guja, Bridget Jones 1 i 2). U ovom filmu prvi put potpisuje režiju.

A Single Man

A Single Man

A Single Man, Samac

Film je godine 2010. nominiran za Oscara u kategoriji najbolje glavne muške uloge, za koju je izvrsni C. Firth osvojio i nagradu BAFTA, nominaciju za Zlatni globus te nagradu Volpi Cup u Veneciji. Intrigantna je to psihološka egzistencijalna drama, adaptacija kultnog romana Christophera Isherwooda u režiji glasovitog modnog dizajnera Toma Forda.

A Single Man

A Single Man

A Single Man

A Single Man

Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy, Dečko, dama, kralj, špijun

Napeti triler slavnog švedskog redatelja Tomasa Alfredsona, koji je slavu stekao adaptacijom hit knjige Let the Right One In, nastao je prema romanu majstora špijunskog štiva, Johna le Carréa. Radnja je ovoga špijunskog trilera smještena u vrijeme Hladnoga rata, a u njezinu je središtu veteran špijunaže koji je prisiljen povući se iz mirovine kako bi pronašao sovjetskoga agenta, krticu u britanskoj obavještajnoj službi MI6. Film donosi fantastičnu glumačku postavu: Gary Oldman, dobitnik nagrade Oscar Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Ciaran Hinds, Mark Strong i Toby Jones.

Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy

The Railway Man, Tragovi prošlosti

Istinita priča o britanskom vojnom časniku, inženjeru Ericu Lomaxu, koji je tijekom Drugog svjetskog rata kao japanski ratni zarobljenik poslan u radni logor na Tajland na izgradnju zloglasne Željeznice smrti, barbarskog projekta koji je odnio preko 250.000 ljudskih života. Ova ratna drama donosi odlične glumačke interpretacije Stellana Skarsgårda, Nicole Kidman, Jeremyja Irvinea i naravno, Colina Firtha.

Girl with a Pearl Earring, Djevojka s bisernom naušnicom

Radnja je smještena u Nizozemsku, u 17. stoljeće. Slikar Johannes Vermeer (Colin Firth) po narudžbi mecene započinje rad na slici čiji mu je model njegova mlada, lijepa i darovita sluškinja Griet (Scarlett Johansson). Između slikara i modela ubrzo se razvija međusobna naklonost, no on je oženjen i ima mnoštvo djece, te ovisi o punici u čijoj kući živi i svom dobrom glasu. Debitantski film Britanca Petera Webbera adaptacija je istoimenog romana autorice Tracy Chevalier, velike ljubiteljice djela Johannesa Vermeera. O Vermeerovom životu se malo zna, i ovo je izmišljena, romansirana priča nastanka jedna od najslavnijih slika u povijesti umjetnosti. Uz Colina Firtha glumi Scarlett Johansson, zajedno oslikavaju najintrigantniji erotski odnos, onaj koji se ne može ostvariti. No, upravo njegov izostanak čini njihovu privlačnost još jačom.

Girl With a Pearl Earing

Girl With a Pearl Earing

Girl With a Pearl Earing

Girl With a Pearl Earing

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori