Filmovi na šumskoj ljetnoj pozornici Tuškanac

Filmovi na šumskoj ljetnoj
pozornici Tuškanac

TUŠKANAC

FANTASTIC ZAGREB

Jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u regiji, Fantastic Zagreb, na radost brojnih obožavatelja fantastike i srodnih žanrova ove godine počinje najavnim vikendom, 23. i 24. lipnja. Prvog dana 23. lipnja, na šumskoj ljetnoj pozornici Tuškanac, prikazat će se slavni ruski SF klasik Solaris, koji ove godine obilježava, 45. godišnjicu, dok će drugog dana 24. lipnja na velikom platnu zaigrati briljantna korejska fantasy triler drama – The Wailing (Došljak).

Kultni Solaris snimljen 1972. u režiji legendarnog Andreja Tarkovskog (Stalke, Andrej Rubljov) spada među najznačanije SF filmove u povijesti sedme umjetnosti, a ovo remek-djelo o ljubavi, iskupljenju i svemirskoj misiji koja krene naopako doživite u svoj njegovoj ljepoti na velikom platnu.

Fantastic-Medvedgrad

POLTEGRIEST

FANTASY

Došljak je jedan od najhvaljenijih novih naslova super popularne korejske žanrovske kinematografije koji zaslužuje sve superlative. Riječ je izuzetno napetom i atraktivnom filmu koji maestralno spaja elemente trilera, horora, drame i fantazije kroz priču o misterioznom strancu u provincijskom mjestu koji krije jezovitu tajnu! Redatelj Hong-jin na proslavio se briljatnim trilerom Chaser.

Fantastic Zagreb nastavlja s popularnim programom ‘Sretan rođendan!’ uz kultne žanrovske klasike koji slave velike jubileje. Conan Barbarin, Poltergeist, Robocop, Stvor, Metropolis i Suspiria nezaboravni su žanrovski klasici su zaslužili svoje mjesto u filmskoj povijesti!

Conan Barbarin Johna Miliusa žanrovski je biser 80-tih godina. Američki fantasy pustolovni film o popularnom strip junaku proslavio je Arnolda Schwarzeneggera koji briljira u ulozi legendarnog ratnika u mističnom svijetu mačeva i čarobnjaštva.

õh~J

Poltergeist je prava poslastica paranormalnog horor trilera koji je bravurozno režirao Tobe Hooper prema sjajnom scenariju Stevena Spielberga. Savršen spoj obiteljskog filma i atraktivnog fantasy trilera kakav današnji Hollywood može samo sanjati.

ROBOCOP

Robocop je kultni američki futuristički SF o policajcu kiborgu u režiji genijalnog Paula Verhoevena (Total Recall, Starship Troopers) nabijen fantastičnim akcijskim prizorima i dramskim elementima koji je svojom (post)apokaliptičnom pričom danas aktualniji nego ikada ranije.

Stvor spada među najznačajnija djela čuvenog Johna Carpentera u kojem je Kurt Russell ostvario svoju najpoznatiju ulogu. Ovaj apsolutni SF horor triler klasik smješten u Antartičkoj znanstvenoj postaji upamćen je i po nezaboravnim creature feature efektima iz najgore noćne more koji i danas izgledaju zastrašujuće.

SOLARIS

METROPOLIS I SUSPIRIA

Metropolis Fritza Langa i 90 godina nakon premijere smatra se jednim od temeljnih djela SF kinematografije i jednim od najvećih klasika europske kinematografije uopće. Rijetka prilika da se ovaj revolucionaran i spektakularan film nijemog doba pogleda na velikom platnu.

Suspiria je predivan talijanski horor iz 1977. remek-djelo talijanskog maestra horora Daria Argenta koji svojom krvavom poetikom i danas oduševljava filmofile i struku.

THE WAILING

KAD JAGANJCI UTIHNU

Krajem travnja ove godine napustio nas je slavni Jonathan Demme u čiju će čast na Fantasticu biti prikazano njegovo remek djelo Kad jaganjci utihnu. Briljantan triler s nezaboravnim Anthonyjem Hopkinsom kao zastrašujućim Dr. Hannibalom Lecterom i Jodie Foster kao FBi agenticom Clarice Starling jedan od rijetkih filmova koji je osvojio svih pet najvažnih Oscara uključujući i najbolji film.

UTVRDA MEDVEDGRAD

Sedmo izdanje Fantastic Zagreba održava se od 29. lipnja do 9. srpnja. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, kultni žanrovski klasici, horori… i dodatna iznenađenja očekuju filmofile i zagrebačku publiku na predivnoj ljetnoj pozornici Tuškanac. Očekuju nas i dvije fantastične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad je postalo deset festivalskih dana prikazat će se niz premijernih filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Exspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! Nordijski fokus i dr. Kompletan program festivala bit će dostupan početkom lipnja.

ROBOCOP

Učitati još
Zatvori