Koje ćemo filmove gledati na Zagreb Film Festivalu?

Koje ćemo filmove gledati na
Zagreb Film Festivalu?

Die goettliche Ordnung, Standbild Film Szene 66, 78 und 105

Sutra počinje Zagreb Film Festival – festival koji je postao filmski zaštitni znak Zagreba. Svake godine tijekom više dana Festival donosi pregršt filmova i odličan popratni program. Sutra će se održati svečano otvorenje festivala projekcijom filma, švicarskog  kandidata za Oscara, Božanski red. počinje 15. Zagreb Film Festival. Publiku će na otvaranju pozdraviti Rachel Braunschweig, glavna glumica  ove zabavne komedije o nimalo slavnom detalju iz švicarske povijesti, činjenici da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine i o tome kako su mirne seoske kućanice postale odlučne sufražetkinje.

Jubilarno, 15. izdanje ZFF-a održava se od 11. do 19. studenog, a u 5 natjecateljskih programa i više od 10 popratnih festivalskih programa bit će prikazano više od stotinu filmova, od Hrvatske, Italije, Velike Britanije do Australije i Argentine, od čega u utrci za Zlatna kolica 13 u natjecateljskom programu dugometražnog filma, deset u natjecateljskom programu kratkometražnog filma i deset u programu Kockice. Program Zagreb Film Festivala dostupan je online na službenoj festivalskoj stranici, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i internetom na zff.kupiulaznicu.hr. Vjerujemo da će svaki film naći svoju publiku na Festivalu, a mi Vam donosimo naše prijedloge filmova kojima se veselimo.

Ali’s Wedding

Romantična komedija koja ruši stereotipe, temeljena na stvarnom iskustvu scenarista i glavnog glumca Osamaha Samija. Ali je simpatičan sin muslimanskog klerika koji unatoč najboljim namjerama uvijek učini krivu stvar. Njegovi snovi su veliki – zaljubljen je u jednu djevojku, no čeka ga dogovoreni brak s drugom. Želi biti uspješan doktor jer zajednica to očekuje od njega, ali ocjene su mu loše. Iznad svega, želi svog oca učiniti ponosnim. Jedino što mu preostaje da ispuni ova nemoguća očekivanja je – lagati. Jedna loša odluka povlači drugu i Alijeva nesmotrenost izmiče kontroli, a posljedice su katastrofalne. Ali se ženi s drskim, ali toplim humorom, oslikava teme obitelji, dužnosti i ljubavi u multikulturnoj Australiji.

Božanski red

Švicarski kandidat za Oscara. Zabavna lakonotna drama o strahu od promjene i borbi za jednakost. Politički i vjerski vođe u Švicarskoj još su se 1970. pozivali na „božanski poredak“ kao razlog zašto žene ne mogu imati pravo glasa. Ovu nevjerojatnu stranicu u povijesti redateljica Petra Volpe istražuje pričom o Nori, neupečatljivoj kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati čvrsta predvodnica lokalnih sufražetkinja. Kada Nora organizira seoski sastanak u kojem poziva ljude da podrže žensko pravo glasa, njezina obitelj postaje predmet ismijavanja i maltretiranja od strane sumještana. Unatoč snažnom otporu, ona uspijeva okupiti lokalne žene koje kreću u štrajk i napuštaju svoje domove i obitelji.

Muškarci ne plaču

Skupina veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije susreće se u izoliranom planinskom hotelu. Tu se nalaze kako bi se u sklopu grupne terapije suočili s nasilnom prošlošću, pokušali zacijeliti ratne traume i premostili usađene osjećaje mržnje i netrpeljivosti. Susret izaziva burne emocije, izbijaju sukobi, a na površinu izranjaju stari osjećaji neprijateljstva. Igrani prvijenac redatelja Alena Drljevića eksplozivna je drama o predrasudama, traumi i krizi muškosti inspirirana redateljevim osobnim ratnim iskustvom i sudjelovanjem u jednoj takvoj radionici. Film je zabilježio uspješnu premijeru na ovogodišnjem festivalu u Karlovim Varima gdje je osvojio nagradu Europa Cinemas Label te Posebno priznanje žirija.

Parižanka

Nisam jako pametna, ali sam iskrena. – kaže 30-godišnja Paula po povratku u Pariz nakon dugog izbivanja. Gledatelj će uskoro otkriti da njezina percepcija same sebe i nije pretjerano pouzdana. Praznog novčanika, bez planova za budućnost i mjesta za prespavati, Paula je odlučna u jednoj stvari – započeti novi život u Parizu. Nepodnošljivo nonšalantna, Paulina omiljena metoda preživljavanja je improvizacija; i mnogo entuzijazma. No puno će stvari poći nizbrdo za slobodoumnu junakinju. Film je u programu Izvjestan pogled u Cannesu nagrađen Zlatnom kamerom. Léonor Serraille tek je druga ženska dobitnica te prestižne nagrade. Vrijedno je spomenuti i da je kreativni dio ekipe ovog filma hvaljenog zbog zaokružene, slojevite i intrigantne junakinje, gotovo u potpunosti sačinjen od ženskih autorica.

Pop Aye

Film ceste i singapurski kandidat za Oscara. Sredovječni Thana osjeća kako su ga pregazila vremena. Nekoć uvaženi arhitekt već odavno nije predmet divljenja svoje profesije, a ni odnos sa ženom nije najbolji. Kada jednog dana na ulicama ugleda ostarjelog slona, shvaća da je riječ o Pop Ayeu, starom prijatelju iz djetinjstva. U napaćenoj životinji prepoznaje srodnu dušu i odlučuje ga odvesti na putovanje ruralnim Tajlandom prema selu Lei, na obiteljsku farmu gdje su zajedno odrastali. Ovaj par otpadnika putem će doživjeti niz tragikomičnih susreta s još osebujnijim likovima. Dobitnik Posebne nagrade žirija za scenarij na Filmskom festivalu Sundance.

Foto: Screenhot

Učitati još
Zatvori