Serija bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić prikazat će se na Filmskom festivalu u Veneciji
Serija bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić prikazat će se na Filmskom festivalu u Veneciji

Serija bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić prikazat će se na Filmskom festivalu u Veneciji

Na ovogodišnjem izdanju Filmskog festivala u Veneciji jučer su premijerno prikazane prve dvije epizode bosanskohercegovačke dramske serije Znam kako dišeš (I know your soul). Kreatorica serije je poznata redateljica Jasmila Žbanić. Široj javnosti je poznata zbog svog dirljivog filma Quo vadis Aida? za koji je pokupila nominaciju za Oscar, ali i kao redateljica šeste epizode vjerojatno najpopularnije serije ove godine, The Last of Us.

znam kako dišeš

Psihološka krimi-drama

Serija Znam kako dišeš prati odvjetnicu Nevenu Murtazić koja istražuje slučaj samoubojstva tinejdžera koji ide u istu školu kao i njezin sin Dino. Nevena je samohrana majka u procesu rastave. Osim toga, ovaj slučaj na kojem radi privuče negativne reakcije javnosti kada se otac preminulog požali na spor napredak istrage. Ne dobiva puno podrške kako od javnosti tako ni od njezinih šefova. Istraga ubrzo poprimi osobnu notu kada Nevena posumnja da škola u koju je preminuli tinejdžer išao skriva zlostavljanje učenika, a njezinog sina optuže da je on jedan od zlostavljača. Nakon toga Nevena, vođena majčinskom ljubavlju i osobnom odgovornošću, pokušava sve kako bi došla do istine.

znam kako dišeš

Velika očekivanja

Odvjetnicu Nevenu Murtazić glumi Jasna Đuričić koja je imala i glavnu ulogu u Žbanićkinom filmu Quo vadis Aida?. Bitnu ulogu ima i poznati glumac Emir Hadžihafizbegović. Serija će imati jednu sezonu u šest epizoda, a producirala je Beta Films u sklopu njihove inicijative da se više financiraju projekti Centralne i Istočne Europe. Na Filmskom festivalu u Veneciji, serija se jučer prikazala u Out of Competition programu.

Za Jasmilu Žbanić je ovo drugi put da je njezin rad na tom festivalu. Film Quo vadis Aida? također je 2020. premijerno prikazan u Veneciji gdje je izazvao ovacije i hvaljenje od strane kritika, baš kao i njezin prvijenac Grbavica koji se također bavio ratnom temom te osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Jasna Đuričić bila je odlična u Aidi tako da znamo da u seriji možemo očekivati vrhunsku glumačku izvedbu.

znam kako dišeš
znam kako dišeš

Ideju za seriju Žbanić je dobila kada je razgovarala o sličnom slučaju sa svojom 14-godišnjom kćerkom. Serija pokušava odgovoriti na to koliko roditelji vjeruju svojoj djeci i poznaju li ih zapravo onako kako misle. Pogotovo u današnje vrijeme kada povjerenje u institucije pada i kada se sve manje vjeruje činjenicama.

Foto: Profimedia, Filmski festival u Veneciji

Učitati još
Zatvori