Jeste li već pogledali bosanskohercegovačku seriju Znam kako dišeš? Sjajna je, a stekla je i 7 novih nagrada
Jeste li već pogledali bosanskohercegovačku seriju Znam kako dišeš? Sjajna je, a stekla je i 7 novih nagrada

Jeste li već pogledali bosanskohercegovačku seriju Znam kako dišeš? Sjajna je, a stekla je i 7 novih nagrada

Na ovogodišnjem Sarajevo Film festivalu dodijeljene su i nagrade za najbolja televizijska ostvarenja, a ono za dramsku seriju pripalo je ostvarenju Znam kako dišeš. Točnije, serija Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića osvojila je ukupno sedam nagrada Srce Sarajeva za TV serije u kategoriji za dramske serije. Uz onu za najbolju dramsku seriju tu je i ona za najbolju glavnu glumicu (Jasna Đuričić), za epizodnu glumicu (Jelena Kordić Kuret), epizodnog glumca (Mirvad Kurić), zvijezdu u usponu (Lazar Dragojević), scenarij (Jasmila Žbanić i Elma Tataragić) te režiju (Nermin Hamzagić).

Podsjetimo, serija je premijeru imala na još jednom prestižnom filmskom festivalu – onom u Veneciji, gdje su 2023. godine izvorno prikazane prve dvije epizode. Za Jasmilu Žbanić bio je to drugi put da se njezin rad našao na tom festivalu. Film Quo vadis Aida? također je 2020. premijerno prikazan u Veneciji gdje je izazvao ovacije. Valja podsjetiti kako je sjajno prihvaćen i njezin prvijenac Grbavica, koji se također bavio ratnom tematikom, a koji nagrađen i Zlatnim medvjedom u Berlinu.

Znam kako dišeš
Znam kako dišeš

Znam kako dišeš

Serija Znam kako dišeš prati odvjetnicu Nevenu Murtazić koja istražuje slučaj samoubojstva tinejdžera koji ide u istu školu kao i njezin sin Dino. Nevena je samohrana majka u procesu rastave. Osim toga, ovaj slučaj na kojem radi privuče negativne reakcije javnosti kada se otac preminulog požali na spor napredak istrage. Ne dobiva puno podrške kako od javnosti tako ni od njezinih šefova. Istraga ubrzo poprimi osobnu notu kada Nevena posumnja da škola u koju je preminuli tinejdžer išao skriva zlostavljanje učenika, a njezinog sina optuže da je on jedan od zlostavljača. Nakon toga Nevena, vođena majčinskom ljubavlju i osobnom odgovornošću, pokušava sve kako bi došla do istine.

Ideju za seriju Jasmile Žbanić dobila je prilikom razgovora o sličnom slučaju sa svojom 14-godišnjom kćerkom. Serija pokušava odgovoriti na to koliko roditelji vjeruju svojoj djeci i poznaju li ih zapravo onako kako to misle. Pogotovo u današnje vrijeme kada povjerenje u institucije pada i kada se sve manje vjeruje činjenicama.

Znam kako dišeš
Znam kako dišeš

Hvaljeni naslov

Netom osvojene nagrade na 30. Sarajevo Film Festivalu samo potvrđuju postojeće recenzije za ovaj naslov. Tako se serija Znam kako dišeš može pohvaliti respektabilnom ocjenom od 8,2 ostvarenoj na stranici IMDb. Ime Jasmile Žbanić već je samo po sebi bilo sjajna pozivnica da pogledate ovaj naslov, no isti krase i uspješne ženske glumačke role, posebice ona glavne protagonistice u izvedbi Jasne Đuričić. Šest epizoda spomenute serije bolna su doza realnosti sjajno pretočena na male ekrane.

Serija Znam kako dišeš dostupna je na streaming platformi HBO Max. Ujedno, riječ je o prvom naslovi iz BiH dostupnom na ovoj platformi. Njezin najavni video čeka vas u nastavku.

PS: Kada je riječ o bosanskohercegovačkim komedijama, najboljim ostvarenjem u Sarajevu je proglašena serija Princ iz Eleja.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori