Vraćamo se u omiljeno Zagrebačko kazalište mladih uz genijalne nove predstave

Vraćamo se u omiljeno Zagrebačko kazalište
mladih uz genijalne nove predstave

Iako nikad neizvjesnija i u uvjetima kakve nikad nismo iskusili, kazališna sezona 2020. / 2021. samo što nije krenula. Nakon što smo razgovarali s Hrvatskim nacionalnim kazalištem u Zagrebu o njihovom novom programu, istražili smo i što nam nudi jedno od omiljenih gradskih kazališta.

Zagrebačko kazalište mladih priprema jednako uzbudljivu sezonu s izvrsnim kazališnim predstavama. Za vrijeme najstrožih mjera bili jednu od prevodnika online predstava koje su ‘buknule’ preko noći, ne bi li nam tako olakšali dane provedene u izolaciji, ali i zadržali svoj repertoar relevantnim. Ipak, kako i tvrde iz kazališta, “ništa ne može zamijeniti živu izvedbu.”

#VratiSeUNormalu – Vraćaju se premijere, popusti na ulaznice, ali s novim mjerama

Gradsko kazalište najavilo je povratak na kazališne daske i ZKM-ove dvorane uz novi hashtag #VratiSeUNormalu. Tako kazalište ponovno vraća uobičajene popuste na ulaznice za studente, umirovljenike, učenike, grupne posjete i tvrtke. Međutim, istovremeno će inzistirati na provođenju mjera zaštite pa će tako kapacitet dvorane biti smanjen, napravit će se razmak među sjedalima te će se pojačati dezinfekcija prostora. Također, gledatelji će morati za vrijeme predstava i dok borave u prostorima kazališta nositi zaštitne maske.

Na pozornici ZKM-a očekuju nas sasvim nove predstave te neke koje će sad napokon igrati u punom sjaju.

Početak sezone obilježit će tako predstava ‘Monovid.19’, među prvim projektima koji su nastali kao rezultat i reakcija na karantenu. Predstava u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić praizvedena je u srpnju, a temelji se na tekstovima 19 hrvatskih dramatičara. Zamisao iza takvog bila je i dati podršku slobodnim, samostalnim umjetnicima koje je pandemija teško financijski pogodila i egzistencija im je lako mogla biti narušena. Devetnaest priča zaživjet će kroz tri pripovjedne linije i tri različite predstave koje će se odvijati u prostorima ZKM-a za samo deset gledatelja.

Prva će premijera u novoj sezonu biti izvođenje predstave ‘Cement.’ Bila je to posljednja generalna proba koja se održavala u ZKM-u i to samo dan prije potpunog zatvaranja kazališta 13. ožujka nakon čega smo se preselili u online sfere. ‘Cement’ Heinera Mullera, u režiji Sebastijana Horvata, trebao bi konačno doživjeti premijeru 25. rujna. Temelji se na romanu pisca Fjodora Gladkova, a kako Horvat tvrdi, jedna je to od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti.

Radnja prati Gleba Čumalova koji se vraća kući nakon godina građanskog rata i revolucije. Nađe se u tvornici cementa koja zjapi sama i prazna. Istovremeno, njegova mu supruga više ne uzvraća ljubav, zaljubljena je u Revoluciju, a i njihovo joj dijete pada u drugi plan. Čumalov sada mora ponovno osvojiti srce svoje žene, ali i oživjeti zamrlu tvornicu.

U studenom ZKM planira premijeru klasične priče ‘Čarobnjak iz Oza.’ Jedna od najpoznatijih avantura djevojčice u crvenim cipelicama stiže u dramatizaciji Nikoline Bogdanović, dok će režiju potpisivati Saša Broz. U planu je i premijera Europskog anasambla u režiji Ivana Penovića i koprodukciji ZKM-a, Schauspiela Stutgart i Teatr Nowyja. Glumica Nadežda Perišić Radović postavit će na scenu predstavu ‘Knjiga o ljetu’ koja će se izvoditi u sklopu ZKM-ova projekta Inkubator.

Kraj sezone obilježit će interesantna suradnja ZKM-a i Dubrovačkih ljetnih igara. Ivan Popovski režirat će predstavu ‘Očevi i djeca’ prema istoimenom književnom klasiku ruskog autora Ivana Turgenjeva.

Foto: ZKM

Učitati još
Zatvori