U nedjelju počinje ZagrebDox: Ove dokumentarce nemojte propustiti
U nedjelju počinje ZagrebDox: Ove dokumentarce nemojte propustiti

U nedjelju počinje ZagrebDox: Ove
dokumentarce nemojte propustiti

Pred nama je novo, devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnoga filma ZagrebDox, koji će se službeno održati od 26.ožujka do 02. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati čak 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog  dokumentarnog filma, a isto toliko je naslova i u regionalnoj konkurenciji.

Pripremljen je i bogat popratni program, koji uključuje povratak popularnih programa Happy Dox i Glazbeni Globus, a uvedena je i nova rubrika Green Dox, posvećena ekološkim temama. Organizatori su posebno ponosni na činjenicu da je Europska filmska akademija ZagrebDox uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar.

U nastavku vam donosimo 8 filmova koji su privukli našu pažnju, a detaljan program uz raspored projekcija dostupan je ovdje.

ZagrebDox

Ljepota i krvoproliće

Među odabranim dokumentarcima u međunarodnoj konkurenciji našao se i dobitnik Zlatnog lava i ovogodišnji kandidat za Oscara  – Ljepota i krvoproliće redateljice Laure Poitras. Emotivna je to priča o međunarodno poznatoj umjetnici i aktivistici Nan Goldin, ispričana kroz njezine dijaprojekcije, intimne intervjue, ali i borbu protiv farmaceutske industrije, posebice obitelj Sackler, koju drži odgovornom za opijatsku krizu uzrokovanu lijekom OxyContinom. Film je na programu u četvrtak, 30. ožujka te subotu, 1. travnja.

ZagrebDox

Apolonia, Aplononia

Dugi je niz godina nagrađivana danska redateljica Lea Glob pratila umjetnicu Apoloniu i njezino nastojanje da nađe svoje mjesto u umjetničkom svijetu, njezine borbe s agonijama i radostima odrasle žene, odnose s drugima te vlastitim tijelom i stvaralaštvom. Rezultat je dokumentarac koji nosi ime Apolonia, Apolonia, a koji će gledatelji na programu imati priliku vidjeti u ponedjeljak, 27. ožujka te u subotu, 1. travnja.

ZagrebDox

Moda, iz početka

Redateljica Becky Hunter vodi nas na modno putovanje donoseći priču o zvijezdi u usponu na londonskoj modnoj sceni Amy Powney, vlasnici brenda Mother of Pearl. Kreatorici koja se okrenula održivoj modi ponukana razornim utjecajem modne industrije na okoliš. U dokumentarcu Moda, iz početka pratimo priču mlade dizajnerice koja odlučuje iskoristiti novac za stvaranje održive kolekcije od polja do gotovog odjevnog predmeta i transformirati cijelo svoje poslovanje. Film je na rasporedu u ponedjeljak, 27. ožujka.

ZagrebDox

Osam poglavlja

Osam ženskih likova vodi nas kroz osam desetljeća života, od najmlađe koja ima pet godina do najstarije koja ima 85. Dokumentarni omnibus Osam poglavlja režiralo je osam domaćih autora koji nam pružaju e priliku da promotrimo stvaranje ženskih identiteta i svladavanje prepreka koje stoje pred djevojčicom, tinejdžerkom, ženom, majkom, nemajkom i bakom. Film je na rasporedu u ponedjeljak, 27. ožujka i utorak, 28. ožujka.

ZagrebDox

Napušteni u Toljatiju

Toljati je nekoć bio simbol napretka i socijalističkog ponosa, no danas je najsiromašniji velegrad u Rusiji. Poznat kao dom sovjetske automobilske industrije zahvaljujući legendarnoj Ladi, danas je zamrznut u vremenu, s najvećom stopom nezaposlenosti u zemlji. U tom kontekstu opustošenja rađa se Boyevaya Klassika, pokret tinejdžera koji spašavaju stare automobile iz obližnje tvornice te daju novu šansu ikoni nacionalnog ponosa i slave koju nikada nisu proživjeli. Njihovu priču donosi film Napušteni u Toljatiju redateljice Laure Sisteró, a isto je na rasporedu u utorak, 28. ožujka.

ZagrebDox

 Plava iskaznica

Biografski film Plava iskaznica, redatelja Burcua Melekoğlua i Vuslata Karana, prati poznatu tursku glumicu u sapunicama koja odlučuje promijeniti spol. Iako je vjerovala da će proći neprimijećeno te da će se uspjeti resocijalizirati kao anoniman muškarac, prokazana je na društvenim mrežama. Te okolnosti dovele su ga do potrage za identitetom pred očima javnosti i velikom pozornošću medija. Film je to o potrazi za ljubavlju i prihvaćanjem, a na rasporedu je u petak, 31. ožujka.

ZagrebDox

Vječnost za tebe i mene

Albert i Sanne žive u kući s mačkom Figarom i kokošima u dvorištu. I više od svega sanjaju o djetetu. No ono što bi trebalo biti zaigrano i zabavno postaje borba ispunjena rasporedima, frustracijama i nesigurnostima. Vječnost za tebe i mene glazbena je komorna drama ispričana u trenirki o odnosima, ukorijenjenim rodnim ulogama i borbi dvoje ljudi da ispune svoj san o djetetu – a u glavnoj je ženskoj ulozi sama redateljica Sanna This. Film je na rasporedu u petak, 31. ožujka.

ZagrebDox

Povijest svijeta prema Getty Imagesu

Getty Images najveća je banka slika na svijetu. Brojne slike koje su obilježile prošlo stoljeće, slike koje tvore naše kolektivno pamćenje, postoje samo iza Gettyjeve zaštite. Dokumentarac Povijest svijeta prema Getty Imagesu vizualna je studija o vlasništvu, profitu i moći sastavljena od arhivskih snimaka iz Gettyjeva online kataloga. Film redatelja Richarda Miseka na rasporedu je u četvrtak, 30. ožujka.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori