Zašto trebate gledati TV seriju ‘Atlanta’?

Zašto trebate gledati TV seriju
‘Atlanta’?

Atlanta

Tko je Donald Glover?

Iako je Donald Glover i pisac, glazbenik, režiser, producent i MC, šira publika najviše ga poznaje po sporednim, no zapaženim ulogama u filmovima Magic Mike XXL, Spider-Man: Homecoming i The Martian. Glazbeni obožavatelji znaju ga kao Childish Gambina. A da se radi o jednom od najtalentiranijih umjetnika današnjice govori i činjenica da je upravo on zaslužan za TV seriju Atlanta. No, njegov dramski autorski rad počinje mnogo ranije, 2006. kada se kao dvadesettrogodišnjak pridružuje ekipi scenarista serije 30 Rock, gdje se čak nekoliko puta i pojavljivao u cameo ulogama.

Atlanta

TV serija Atlanta premijerno je prikazana 2016. na FX kanalu te je instantno doživjela uspjeh. Stručne kritike su od samog početka bile odlične, a komercijalan uspjeh uslijedio je također ubrzo. Uspjeh je potvrđen 2017. na dodjelama Golden Globe nagradama kada je Atlanta osvojila nagrade za najbolju seriju, dramu i/ili komediju te za najbolju televizijsku mušku ulogu u istoj kategoriji. Uslijedili su Emmyji te je Glover i na toj dodjeli osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u drami i komediji i za najbolju režiju u drami i komediji. Točno prije godinu dana, u travnju 2017. Time Magazine uvrstio ga je u 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Atlanta 2

Atlanta 3

Od samog početka prve sezone serija je zauzela poseban status jer je stvarno nešto posve drugačije, novo te posve odudara od suvremenog sadržaja na televizijskom programu. Serija prati priču mladog Earnesta ‘Earna’ Marksa, bivšeg studenta sa sveučilišta Princetona (odmah saznajemo da je ispao s fakulteta), da ima dijete, kćerku i da je u nedefiniranom i kompliciranom ljubavnom odnosu s njezinom majkom Van. Bez novca, s loše plaćenim poslom odmah kreće u poslovni pothvat sa svojim rođakom, underground reperom Paper Boiom kojemu postaje glazbeni menadžer. Uz njih se stalno nalazi još nekolicina likova, no oni su okosnica cijele priče.

Eksperimentalan humor

Serija nema ujednačen, zadan narativ, svaka epizoda je iznenađenje za sebe. Čak je jedna epizoda pratila isključivo Van, Earnovu, djevojku, kako pokušava prevariti testiranje na drogu u školi u kojoj radi, da bi odmah nakon te epizode Paper Boi gostovao u lokalnoj TV emisiji Montague koja je dovedena do maksimalnog komičnog apsurda. Taj prikaz epizode ‘unutar’ epizode na trenutke je bio toliko bizaran da graniči sa stvarnošću i istinom. I s takvim nadrealnim pričama gledatelji se lako mogu povezati, što je još jedan od razloga uspjeha serije. No, tu Glover ne staje, u seriji je Justina Biebera portretirao kao Afroamerikanca, čak je uspio poentirati priču i s pojavom nevidljivog automobila. Da, sve to zvuči čudno, uvrnuto, no kada gledate seriju sve ima smisla i nećete se moći prestati smijati bizarnoj istini serije. Serija definitivno obiluje eksperimentalnim humorom i ne prati nikakve zadane šablone. No, uz humor, serija obrađuje i ozbiljne teme od rasizma, nasilja, dok je policijska brutalnost prikazana kroz crtić s vukom koji samo želi kukuruzne pahuljice – što definitivno niste nikada vidjeli do sada. Soundtrack je također odličan i nećete ga moći prestati pjevušiti.

Iako serija prati Gloverov lik od početka do kraja, ipak se radi o cijeloj ekipi talentiranih glumaca. Svaki ispunjava svoju ulogu najbolje moguće, ne upadajući u klopke klišeja i stereotipa i čineći ju što stvarnijom mogućom. Uz Glovera svakako se najviše ističe Brian Tyree Henry u ulozi Paper Boija.

Atlanta 4

Atlanta 7

Druga sezona počela se emitirati 1. ožujka, no s obzirom na to da svaka epizoda traje 30-ak minuta, ovo će vam biti jedno od dražih binge watchinga. Vjerujte nam na riječ. Taman da stignete sve uloviti do kraja druge sezone, a koja će uskoro završiti – 10. svibnja. No, utoliko će uzbuđenje do dolaska treće sezone biti veće.

Atlanta 5

Atlanta 6

Atlanta 8

Atlanta 10

Atlanta 9

Atlanta 13

Atlanta 15

Atlanta 16

Atlanta 17

Atlanta 18

Učitati još
Zatvori