Zaslužuje li serija Emily in Paris nominacije za Zlatni globus?

Zaslužuje li serija Emily in Paris
nominacije za Zlatni globus?

Možemo se složiti kako je Emily in Paris serija koju su mnogi pogledali u jednom dahu. Jedan od najpopularnijih Netflixovih uradaka prati mladu i perspektivnu Emily Cooper, marketinšku stručnjakinju koja iz Chicaga dolazi raditi u Pariz gdje joj se život okreće naglavačke. Spoj mode, glazbe i nerealnog luksuza mnoge je odmah asocirao na Seks i grad za neke nove, mlađe generacije.

Publika je nedvojbeno bila za malo bingeanja bez pameti, Emily in Paris je vrlo brzo skočila na broj 1 najgledanijih, no jednako tako postala i broj 1 najomraženijih serija. A iako se serija našla na meti kritika od strane stručnjaka i dalje je uspjela osvojiti dvije nominacije za Zlatni globus i time začudila (i razočarala!) mnoge. A unatoč prividnom uspjehu, poprilično nesretnim razvojem okolnosti Los Angeles Times je u svome nedavnom istraživačkom članku otkrio kako su nominacije, čini se, rezultat mita.

Nominacija za Zlatni globus pod krinkom podmićivanja

Naime, čak 30 članova Hollywood Foreign Press Associationa (HFPA) 2019. počašćeno je ‘izletom’ u Pariz za vrijeme snimanja Emily in Paris. U vrijeme spomenutog ‘izleta’ serija je i dalje bila pod budnim okom Paramount studija – prije nego što je Netflix stekao prava na seriju u srpnju 2020. godine. Članovi HFPA odsjeli su u hotelu s pet zvjezdica, Peninsula Paris Hotel, gdje noć stoji jeftinih 1765 dolara. Osim odsjedanja u vrlo impresivnom hotelu, članovi su pozvani da prisustvuju konferenciji za novinare i osiguran im je ručak u glamuroznom muzeju Musée des Arts Forains. Prema jednom članu HFPA-e, koji je anonimno razgovarao s Los Angeles Timesom, putovanje je bilo je nezaboravno novinarsko iskustvo. A prema počasnim gostima su se ponašali kao da su kraljevi i kraljice.

Glavna premisa istraživačkog članka Los Angeles Timesa jest da je raskošno putovanje bio smišljeni recept koji bi rezultirao nominacijom za Zlatni globus. Članovi HFPA-e su kroz 80 godina postojanja organizacije često bili pod optužbama da su lako podmitljivi, no i ovog puta se brane da su optužbe neutemeljene.

Sve je to, bez sumnje, bacilo sjenu na još jednu dodjelu Zlatnih globusa koja je na rasporedu za nekoliko dana. Reakcije na nominacije Emily in Paris odmah su dočekane na nož, mnogi smatraju da serija ni po čemu nije zaslužila biti na popisu najboljih humorističnih serija u protekloj godini, a niti da je Lily Collins toliko briljirala u ulozi Emily da može dobiti nagradu za najbolju glumicu u humorističnoj seriji.

Hoće li ove optužbe imati trajni odjek za HFPA i samu seriju, još ćemo moći vidjeti na samoj dodjeli nagrada 28. veljače 2021. koju ćemo bez sumnje pratiti.

Najpopularnije-serije-2020.-godine-Emily-in-Paris

Foto: Instagram, IMDb

Tekst: Dorotea Gubić

Učitati još
Zatvori