Nova predstava kazališta Žar ptica odvodi nas u Šumu Striborovu
Nova predstava kazališta Žar ptica odvodi nas u Šumu Striborovu

Nova predstava kazališta Žar ptica
odvodi nas u Šumu Striborovu

Redateljica Lea Anastazija Fleger i dramaturginja Ivana Vuković za prvu premijeru Žar ptice u kazališnoj sezoni 2023./24. posegnuli su u Priče iz davnine, Ivane Brlić Mažuranić i za scenu pripremili Šumu Striborovu. Premijera je 29. rujna u 19 sati.

šuma striborova

Priče iz davnine, zbirka bajki naše najpoznatije spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, prvi je put objavljena 1916. Smatrajući da nema puno priča za djecu, sama ih je počela izmišljati i pripovijedati. Inspiraciju je nalazila u slavenskoj narodnoj predaji, te je i naše lokalne priče, legende i mitove učinila svjetski poznatim. Za svoj književni rad nekoliko je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost.

Nije ju dobila, ali je svojim magičnim bajkama svejedno zaradila nadimak “hrvatski Andersen”, a kasnije i “hrvatski Tolkien”. Mnoge od njih ostale su u divnom sjećanju brojnih generacija upravo zbog svoje originalnosti i svevremenskih poruka. Šuma Striborova, baš kao i u ostale njene bajke, čitatelje uči o važnosti bezgranične ljubavi, pogotovo one majčinske, kao i to da uvijek treba stremiti istini i da se ljude nikako ne smije suditi po izgledu.

šuma striborova
šuma striborova

U predstavi čija premijera će se održati u petak 29. rujna u 19 sati – igraju (se): Marko Hergešić- Malik Tintilinić, Amanda Prenkaj, Filip Lugarić i Laura Čerina – domaći; Ana Marija Vrdoljak – majka; Vesna Ravenščak – djevojka guja, Berislav Tomičić – Stribor i Jakov Zovko – mladić.

A autorski tim predstave čine:

Redateljica: Lea Anastazija Fleger
Autorica dramatizacije: Ivana Vuković
Scenograf: Stefano Katunar
Kostimograf: Ana Fucijaš
Scenski pokret: Jure Radnić
Skladatelj: Borna Šercar
Oblikovatelj rasvjete: Vesna Kolarec

Pretpremijerne izvedbe igraju se 27.9. u 10 sati te 28.9. u 10 i 18 sati.

Foto: Mare Milin

Učitati još
Zatvori