O najzačudnijem filmu ZagrebDoxa razgovarali smo s režiserom Borisom Mitićem

O najzačudnijem filmu ZagrebDoxa razgovarali
smo s režiserom Borisom Mitićem

Boris Mitić cover

Boris Mitić

Sinoć se održalo svečano otvaranje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox i time ja Zagreb zakoračio u tjedan fantastičnih dokumentarnih filmova, njih čak 125. Između ove velike brojke izdvojili smo jedan koji svojom temom, a i izvedbom definitivno odudara – radi se o filmu Slatko od Ništa ili s engleskim nazivom In Praise of Nothing režisera Borisa Mitića. S Borisom smo popričali o nastanku ovog iznimno zanimljivog filma…

1. Kako je uopće došlo do ideje napraviti film o ničemu tj. Ništa?

Kombinacijom profesionalne blaziranosti i lokal-kulturološke pronicljivosti. Ali se zapravo i ne sjećam, sto je za dokumentarce uvijek dobar znak.

2. Tko (što) je zapravo Ništa?

U ‘mom filmu’, Ništa je naš neshvaćeni prijatelj, majstor konstruktivne deflacije, nevidljivi vektor humanističkog i mogućeg. Ili kako se i samo ocjenjuje u filmu: “barokni minimalist, cinični optimist, nježni sadist, okvirni perfekcionist.”

Scena iz filma Ništa

Scena iz filma Ništa

3. Film je nastao kao suradnja od nekoliko desetaka snimatelja i direktora fotografije i to u sedamdeset zemalja. Veliki je to obim suradnika i lokacija. Kako je došlo do suradnje, kako je tekla i je li je bilo teško koordinirati sva mjesta i ljude kako bi se na kraju dobila ova cjelina?

Prozvao sam stotinu kolega snimatelja iz cijelog svijeta da snime dokumentarno Ništa. Prvo su snimali samostalno, kasnije smo anonimno brainstormirali putem namjenski programirane online platforme, na kraju je ispalo kao da ga film snimila jedna jedina osoba, sve uz univerzalnu referentnost, milijunsku kilometražu, lokacije u 70 zemalja i s 0 putnih troškova.

4. Scenarij ili bolje rečeno libretto filma je jako zanimljiv. Oni koji će ga sada na festivalu prvi put pogledati primijetit će neke neobičnosti i zanimljivosti. Recite nam, o čemu se radi? I zašto uz film dolazi i knjižica libreta?

Ništa je moralo obraćati nam se na jedan poseban način, pa sam ga književno stilizirao, pa je publika tražila bis, pa smo tiskali libretto. Kao u operi ili kazalištu, s kompletnim scenarijem filma, ali i s kôdom za ponovno online gledanje.

Scena iz filma Ništa

Scena iz filma Ništa

Scena iz filma Ništa

Scena iz filma Ništa

5. Bitan dio filma je Iggy Pop. Uz ostala zvučna glazbena imena suradnika na filmu – Pascal Comelade i Tiger Lilllies – Iggy Pop ovdje je u ulozi naratora. Zašto i kako baš on?

I glas Ničega je morao biti poseban. S obzirom na to da je ovo i inače film o beskrajnim mogućnostima, pitao sam Popa i Pop je pristao.

Boris Mitić

Boris Mitić

Film tijekom festivala možete pogledati u tri termina, a prvi je već večeras.

PosterFinal_100x140_OUT

Foto: Slatko od ništa, Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori