Projekcija izraelskog filma “Ljetne Noći” otvorila je 18. izdanje ZagrebDoxa

Projekcija izraelskog filma “Ljetne Noći” otvorila je 18. izdanje ZagrebDoxa

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je u nedjelju, 3. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu projekcijom filma Ljetne noći izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovo nježno i intimno ostvarenje, prema riječima redatelja koji je pred prepunim auditorijem predstavio svoj film, vješto dočarava pogled na svijet iz dječje perspektive, prepune radoznalosti i svježine. Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec, a zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet proglasio je festival otvorenim.

18. izdanje ZagrebDoxa

„Osamnaesti nam je rođendan, a u doba punoljetnosti ulazimo uz važan ‘poklon’ i priznanje: prije nekoliko dana ZagrebDox je uvršten na prestižan popis sastavljen od svega tridesetak najboljih svjetskih filmskih festivala čiji se pobjednici izravno kvalificiraju za nagrade Europske filmske akademije. No naša punoljetnost i obvezuje; u vrijeme kada se o jednoj pljuski na nedavnoj dodjeli nagrada govori jednako, ako ne i više nego o tisućama poginulih ljudi i desecima uništenih gradova u Ukrajini, naša je obaveza kao dokumentarista da radimo i na – sjećanju. Samo je naizgled paradoksalna činjenica da nam, s jedne strane, upravo zaborav omogućuje da se nosimo sa životnim nedaćama, dok nas kolektivno sjećanje i povijest čine onime što doista jesmo: svjesna ljudska bićia”, istaknuo je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski na ceremoniji otvaranja.

Producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec zahvalio je pokroviteljima, partnerima i sponzorima Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Društvu hrvatskih filmskih redatelja, brojnim veleposlanstvima, kulturnim institutima i tvrtkama te zaželio dobrodošlicu novom pokrovitelju – Zagrebačkoj banci. Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet službeno je proglasio festival otvorenim i istaknuo: „Dokumentarci otvaraju prozor u svijet i nove perspektive, senzibiliziraju za Druge i Drugačije, a od danas punoljetni ZagrebDox svih je godina postojano izvršavao tu plemenitu ulogu i činio nas empatičnijima i tankoćutnijima – ukratko, boljim ljudima. Broj i kvaliteta filmova ukazuju na to da slijedi izuzetno sadržajan i intrigantan filmski tjedan.“

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 10. travnja, prikazat će se gotovo 90 filmskih naslova, a ZagrebDox ugošćuje i brojne filmske autorice i autore koji će publici osobno predstaviti svoja ostvarenja. Niz filmskih stručnjakinja i stručnjaka gostuje na ZagrebDox Pro-u, programu namijenjenom mladim profesionalcima koji će ovogodišnjim mentorima, finskoj TV urednici Sari Volanen i srpskom redatelju Želimiru Žilniku, predstaviti svoje projekte. Domaćin i moderator ZagrebDox Pro-a domaći je dokumentarist Igor Bezinović.

Prvi festivalski dan započinje besplatnim projekcijama u 15 sati: jedan blok donosi projekcije kratkometražnih filmova iz programa Teen Dox Voli me Romane Garant Chartrand, Yaren i sunce Renate Raman i Jorena Slaetsa te Voda, vjetar, prašina, kruh Mahdija Zamanpoura Kiasarija u dvorani 2, dok se u dvoranama 4 i 5 prikazuju filmovi iz međunarodne konkurencije Djeca magle Diễm Hà Lệ te Julija i ja Nine Hobert. Omnibus Godina vječne oluje, ljubavno pismo filmu koje potpisuje niz istaknutih autora, na programu je u 16 sati u dvorani 1, a u isto vrijeme u dvorani 3 počinje i projekcija filma Na razmeđu Parkera Hilla i Isabel Bethencourt.

U 17 sati na rasporedu je prva projekcija u sklopu programa Road Dox, kada će publika imati priliku pogledati poetičan film Holgut Liesbeth De Ceulaer, koji na neobičan način pristupa klimatskoj krizi. U isto vrijeme u dvorani 4 prikazat će se film Auti kojima smo odjurili u kapitalizam Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova, zabavno ostvarenje čiji protagonisti dijele ljubav prema soc-automobilima, a u dvorani 5 Mladi i uplašeni, autobiografski dokumentarac norveškog redateljskog dvojca Pettera Aaberga i Sverrea Kvammea.

U 18 sati u dvorani 1 bit će prikazan film iz programa Stanje stvari, Tisuću vatri Saeeda Tajija Faroukyja, dok će u dvorani 3, uz kratkometražni film Volim te, tata Diane Cam Van Nguyen, biti prikazan i film koji je večeras otvorio festival, Ljetne noći, nakon čega će biti održan razgovor s autorom Ohadom Milsteinom. U 19 sati u dvorani 2 film Kao bubreg u loju iz regionalne konkurencije predstavit će autorica Valerie Blankenbyl, dok će u dvoranama 4 i 5 biti prikazani pobjednik festivala DOK Leipzig, kineski film Otac Denga Weija, te dirljivo ostvarenje o zabranjenoj ljubavi – Noć nepoznanica indijske redateljice Payal Kapadia.

U 20 sati u dvorani 1 na rasporedu je film Dive koji će predstaviti autor Máté Kőrösi, dok će Riotsville, USA Sierre Pettengill publika u isto vrijeme gledati u dvorani 2. U 21 sat na programu su tri dokumentarca: u dvorani 2 prikazuje se zanimljivo ostvarenje Moja bivša škola u kojem redatelj Jono McLeod prati sudbinu svog nekadašnjeg školskog kolege, uz animirane dijelove i doprinos poznatog škotskog glumačkog lica Alana Cumminga, u dvorani 4 Za mene si ti Ceaușescu Sebastiana Mihăilescua.

U dvorani 5 nakon kratkometražnog filma Naya Sebastiana Muldera slijedi Hobotnica Karima Kassema, filmsko istraživanje posljedica eksplozije u bejrutskoj luci. Prvi festivalski dan završava projekcijama u 22 sata, uz filmove Aya Simona Coulibalyja Gillarda u dvorani 1 te Kad smo bili nasilnici Jaya Rosenblatta i 1970. Tomasza Wolskog u dvorani 3.  

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori