Hrvatski film o šest prijatelja i noćnom izlasku  proglašen jednim od najboljih filmova godine

Hrvatski film o šest prijatelja i noćnom izlasku proglašen jednim od najboljih filmova godine

Prošle su godine regionalnu kinematografiju obogatili brojni dugoočekivani naslovi poput filmova General, Dnevnik Diane Budisavljević, Koja je ovo država – neki su od njih razočarali, a neki apsolutno trijumfirali. Međutim, snimiti vlastiti dugometražni film, praktički bez budžeta na početku, uspjelo je jedino Sveboru Mihaelu Jeliću.

Film Zagrebački ekvinocij postao je jedno od najvećih filmskih iznenađenja. Nastao je u produkciji zagrebačkog kolektiva CEFGI, a prati šestero mladih ljudi koji odlučuju organizirati tulum u stanu. Međusobno se dijele po tome što moraju obaviti: dvoje mora pripremiti stan, dvoje ima zadatak nabaviti piće, a dvoje marihuanu. Na tom putu dočekuju ih neočekivane situacije kroz koje upoznajemo alternativni đir Zagreba i njegovog noćnog života.

Hommage zagrebačkom noćnom životu

Kako i službeno glasi opis filma otkrivamo “Kako izgleda inače američki “party gone wrong” u kontekstu zagrebačke mladeži, i to one generacije vezane za trep glazbu, dok cijelu atmosferu noćnog života upotpunjuju High5, Krankšvester, Palac, Splinter Sven, Buntai, Lollobrigida, Mimi Mercedez…? Svi koji su noćni život provodili u Zagrebu prepoznat će kultne momente kao što su kupovanje cuge u Konzumu na Glavnom, cuganje na Opatovini, trčanje na noćne tramvaje, koncerte u Močvari, okupljanje kod Džamije.”

Jelić je, uz potporu brojnih prijatelja koji su pristali surađivati na filmu i crowdfundinga kojim je prvo prikupio tek 9000 kuna, uspio tako napraviti hommage zagrebačkom noćnom životu koji je zasluženo oduševio i kritičare.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara prije nekoliko je dana objavilo najbolja filmska ostvarenja protekle godine. Zagrebački ekvinocij smjestio se na genijalno 4. mjesto od 14 najboljih hrvatskih filmova. Jednako je velika vijest da će film Zagrebački ekvinocij od 13.02. igrati u Cinestar Cinema kinima te drugim nezavisnim kinima u cijeloj hrvatskoj, što se na početku ovog projekta nije očekivalo.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori