Zagreb Film Festival ovoga proljeća gledamo online u prvom zajedničkom regionalnom online izdanju

Zagreb Film Festival ovoga proljeća gledamo online u prvom zajedničkom regionalnom online izdanju

THE-WHALER-BOY_-Still-1-960x500-1
“Mladi kitolovac”

Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala ove godine održat će se online u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, i to od 9. do 17. travnja. Gledat ćemo recentne filmske naslove sa svjetskih A festivala i istaknute jugoslavenske klasike. Atraktivan filmski program među ostalim uključuje dva nagrađivana naslova: napetu distopijsku dramu “Novi poredak” u režiji meksičkog redatelja Michela Franca i debitantski igrani film Filipa Jurjeva “Mladi kitolovac”. Na filmsko blago regije gledatelje će podsjetiti restaurirane verzije jugoslavenskih klasika: “Pavle Pavlović”, Puriše Đurđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća”, Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Novi doživljaj festivalskog iskustva

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), gledateljima nudi novi doživljaj festivalskog iskustva. Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, i to online na ovom linku, ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala.

Novi-poredak_zff
“Novi poredak”

Filmovi sa svjetskih festivala

U selekciji su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika.

Cannes

To su filmovi “Smrt filma, a i mog oca” (r. Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj redatelj prati posljednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vrijeme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Cannesu.

Sarajevo

U programu je i “Novi poredak”, novi igrani film meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog Lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami Franco tematizira pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Venecija

Debitantski igrani film Filipa Jurjeva “Mladi kitolovac” premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izoliranu selu na Čukotskom poluotoku, na sjeveroistoku Rusije, koji Beringov prolaz dijeli od Aljaske.

Berlin

S Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi “Sluge režima” (r. Ivan Ostrochovský), o epizodi iz života mladih vjerskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl “Krvne veze”. Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

Jugoslavenski klasici

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije: film “Pavle Pavlović” Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu, i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu. Uz film, publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekim od autora filmova u programu. Kako se registrirati i gledati filmove pročitajte ovdje.

Pavle-Pavlović_ZFF
“Pavle Pavlović”

Foto: ZFF

Učitati još
Zatvori