Dodijeljene su nagrade 19. Zagreb Film Festivala – ‘Konačna sloboda’ odnosi Zlatna kolica za najbolji dugometražni film

Dodijeljene su nagrade 19. Zagreb Film Festivala – ‘Konačna sloboda’ odnosi Zlatna kolica za najbolji dugometražni film

 U subotu, 20. studenoga u Galeriji Studentskog centra dodijeljene su nagrade za najbolja kratkometražna i dugometražna ostvarenja ovogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala te pobjedničke filmove 6. festivala KinoKino.

Žiri dugometražnog filma u čijem su u sastavu rumunjska glumica Katia Pascariu, koja tumači glavnu ulogu u filmu Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza, te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu Konačna sloboda Sebastiana Meisea. Žiri je odluku objasnio riječima: Ovo ostvarenje filmskim jezikom izražava sposobnost ljudskog duha da nadiđe zatočeništvo. Film postavlja pitanje: “Što je sloboda i možemo li stvoriti vlastitu?” Dvoje neočekivanih junaka pokazuje nam kako pronaći ljubav čak i u najgorim trenucima naše recentnije povijesti.

Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji hrvatski je film Zbornica redateljice Sonje Tarokić. Film se bavi obrazovnim sustavom kao metaforom društva u cjelini i borbom jedne žene da ga poremeti. Hrabrim altmanovskim pristupom priča priču u brzom vizualnom ritmu. Mnoge pojedinačne izvedbe čine ga zaista pravim ansambl filmom, stoji u obrazloženju žirija.

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, lanjska pobjednica Kockica (U šumi), slovenski redatelj Rok Biček (Razredni neprijatelj – ZFF 2014.) te Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnosi makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske. Minimalistički, precizno i vješto režiran, ovaj je film iskren prikaz delikatnog životnog perioda s kojim se svi možemo poistovjetiti, a kroz koji shvaćamo da ne trebamo požurivati odrastanje u trenutku kada je naša mladost najnevinija, zaključio je žiri.

Posebno priznanje u kategoriji kratkometražnog međunarodnog filma žiri je dodijelio ukrajinskom filmu Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe: Posebno priznanje ide filmu koji na vrlo emotivan način prikazuje bezuvjetnu ljubav djece prema roditeljima čak i kada ona nije uzvraćena. Pričom s kompleksnom temom posvojenja redateljica nam uspješno dokazuje kako se neke stvari ne mogu kupiti novcem te da je nesavladivu iskrenost teško kontrolirati konvencijama koje strogi sistem nameće.

Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla Voriha. Glavna nagrada dodjeljuje se filmu o generaciji koja ne zna očistiti ribe ni održati odnose s roditeljima i partnerima, ali zna napisati, režirati, odglumiti i montirati film na maestralnom nivou. Nagrada ide filmu Jesen našeg ljeta redatelja Karla Voriha i njegova uvježbanog tima, čiji naredni film nestrpljivo očekujemo, ustvrdio je žiri.

Posebno priznanje u nacionalnom programu kratkog metra odnosi film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina. Svoju odluku žiri je objasnio riječima: Postoje mjesta iz kojih ljudi po svaku cijenu žele otići, ali u njima neki ipak odlučuju ostati. Kroz hipnotičke atmosfere i prostore redatelj nam dočarava takvo mjesto i putem nevine laži svoje protagonistkinje približava pustoš emotivnog i fizičkog života na otoku.

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu Zagreb Film Festivala. Profesionalni žiri festivala KinoKino koji čine glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena: Film kojem smo dodijelili nagradu primjer je konceptualnog filmskog ostvarenja za djecu u kojem se na promišljen i senzibilan način pripovijeda o arhetipskim temama dječje kulture: o životnim izazovima, o stvarnim i simboličkim ponorima u kojima se mogu naći i dijete i odrasla osoba te o rupama iz kojih se možemo i moramo izvući sami ili uz pomoć drugih. U ovom filmu, uronjenom u dječju kulturu, osobito bajkovnu i mitološku, demonstrirana je neposredna i naturalistička glumačka izvedba malenih protagonistica, a priča o djetetu koje svojim djelovanjem spašava odrasloga ispripovijedana je filmskim jezikom koji može razumjeti publika od 6 do 106 godina.

Dječji žiri KinoKina, čiji su članovi zagrebački osnovnoškolci Jan Nikola Baš, Sara Čolaković, Marta Mikac, Ursula Pavić i Rita Vukmirović, glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg uz obrazloženje: Oko ove odluke dugo smo raspravljali i dvoumili se, no na kraju smo ipak odlučili. Izabrali smo film koji prati apsurdnu avanturu, ali i obiteljske probleme kojima je teško pobjeći. Ovaj smo film izabrali zbog njegove jedinstvene teme, zanimljive pouke, uzbudljive radnje u kojoj smo uživali i jer je prikladan za sve uzraste.

Posebno priznanje dječjeg žirija pripalo je finskom ostvarenju Još samo malo u režiji Hamyja Ramezana. Gluma je u ovom filmu bila fenomenalna. Iako je ozbiljan te govori o temama koje mnogima nisu poznate, ovaj je film za sve uzraste. U svoje 82 minute prikazuje sve važne aspekte života: ljubav, prijateljstvo, povezanost obitelji kroz sve što im se nađe na putu. Iako nije dobio glavnu nagradu, vrijedno je proširiti riječ o njemu jer je stvarno jedinstven.

Dobitnici nagrada publike za najbolji film iz programa Ponovno s nama i festivala KinoKino bit će poznati nakon brojanja glasova u ponedjeljak, 22. studenoga.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori