Za dva tjedna počinje Animafest – evo koje ćemo filmove gledati

Za dva tjedna počinje Animafest –
evo koje ćemo filmove gledati

30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

Festival ide u malo drugačijim okolnostima

Iako je aktualna situacija poremetila planove brojnim filmašima i festivalima, neka se događanja uspijevaju othrvati aktualnoj situaciji. Za točno dva tjedna počinje Animafest. Filmski program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na animaciju Mađarske (s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije), program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972. te proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te „ponoćnim“ programom WTF koji promiče različitost.

Jedan od najutjecajnijih u svijetu

Od svog osnutka 1972. godine ovaj festival kroz svoje natjecateljske programe, retrospektive, prezentacije, izložbe, pitching forume, predavanja, nagrade, panorame, radionice i sve ostale popratne sadržaje, postojano utječe i uvelike doprinosi likovnom životu svoga grada. Izuzetno je bitan i za promociju umjetnosti animacije u cijelom svijetu. Animafest Zagreb puno je više od filmova – uz projekcije, na rasporedu je i znanstveni skup Animafest Scanner VII, atraktivni masterclassovi i predavanja, tri izložbe te bogat program za djecu i mlade u brojnim zagrebačkim kinima i centrima za kulturu.

Bogat filmski program

Uz četiri rada iz najprestižnijeg Velikog natjecanja kratkometražnog filma (Arka, Umorstvo u katedrali, The Closing Door i Toomas ispod doline divljih vukova) te dva iz također međunarodnog Natjecanja studentskog filma (I’m Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj i Cockpera Kate Gugić), 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020 prikazat će još 13 novih djela domaće animacije u Natjecanju hrvatskog filma. Jedan u Natjecanju filmova za djecu (Grmljaaav produktivne Ivane Guljašević Kuman), dva u Obiteljskom programu (Spavač i Prvo su došli… grupa autora), kao i hrvatsku premijeru dugometražnog filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića. Prava poslastica za “klasičare” velika je retrospektiva Pavla Štaltera, kako njegovih samostalnih djela, tako i onih koje je ostvario s drugim autorima Škole. Radujemo se stoga novom gledanju Petog, Maske crvene smrti, Sedam plamenčića, Usisača (iz serije Ptica i crvek), Kuće br. 42, Posljednje stanice i recentnijeg Wiener Bluta.

Foto: Animafest

Učitati još
Zatvori