Filmovi koje smo najviše voljeli i koji bi mogli ‘pobijediti’ u novoj kategoriji na Oscarima

Filmovi koje smo najviše voljeli i koji bi mogli ‘pobijediti’ u novoj kategoriji na Oscarima

Otkad su izašle službene nominacije, o dodjeli Oscara neprestano se šuška, a ove su godine nagrade posebno uzbudljive zbog brojnih newcomera, kao što su Kodi Smit-McPhee i Kristen Stewart kojoj je ovo prva nominacija za Oscara. Međutim, ne sumnjamo da će se i ovoga puta javiti brojne diskusije i debate oko političke korektnosti na dodjeli, opravdanih i neopravdanih dobitaka i snubbova jer u posljednjih nekoliko godina upravo je taj aspekt Oscara u fokusu.

Nova kategorija Oscars Fan Favorite

Iako blještavila i glazbenih točaka prije pandemije nije nedostajalo, Oscarima već neko vrijeme gledanost pada, a reakcije publike tonu. Vijest o novoj kategoriji Oscars Fan Favorite na dodjeli zato nas nije iznenadila, jasan je to pokušaj da se ljubitelji filmova vrate prijenosu dodjele i da joj se ponovno da onaj klasičan, zabavljački ton, iako su u vremenima u kojima živimo angažirani govori dobitnika i voditeljica uistinu nezaobilazni.

Kategorija Oscars Fan Favorite na Oscarima jedinstvena je jer se prvi put uključuje publika koja o svom favoritu glasa preko društvenih mreža, točnije na Twitteru ili pak na službenoj stranici Akademije. Glasanje je trajalo do jučer, a film najdraži publici bit će također proglašen na svečanoj dodjeli 27. ožujka. Nova kategorija uzbudljiva je, ne samo jer su gledatelji mogli glasati, već i zato što je to način da se oda priznanje brojnim filmovima koji ove godine, na iznenađenje mnogih, nisu dobili nominaciju u glavnoj kategoriji ili su generalno podbacili kod Akademije.

Na službenim stranicama dodjele objavljena je ploča s filmovima koji vode u utrci i koji su ‘nominirani’, iako ne službeno jer ni kategorija nema težinu službene. U nastavku donosimo popis filmova koji su u najžešćoj utrci i otkrivamo tko bi, po našem mišljenju, mogao pobijediti.

Očekivani dobitnici

Tijekom 2021. pristizala je šarolika lepeza filmova; od popularnih trilera preko dugoiščekivanih povijesnih drama pa sve do live-action adaptacija i komedija. Prvi put od pandemije kina su bila dupkom puna, a upravo zahvaljujući filmovima oko kojih se dignulo najviše prašine, no, istovremeno su jednako briljirali i oni na streaming servisima. U nastavku otkrivamo naslove koji su već mjesecima neprestano na meti pohvala obožavatelja i vidimo ih kao najvjerojatniji odabir!

Spider-Man: No Way Home

Marvelov posljednji film o Spider-Manu jedan je od najizglednijih kandidata već tjednima. Štoviše, mnogi su mu previđali da će ući i u službenu kategoriju tj. utrku za film godine, ali zbog konkurencije je ipak ispao. Film Petera Parkera (Tom Holland) u najtežim trenucima otkad je postao Spider-Man jer sada cijeli svijet zna njegov identitet neki navijaju za njega, neki da blate, a zbog cijele hajke on traži pomoć Doktora Strangea (Cumberbatch). No, čarolija koja ga može izvući iz problema pođe po krivu i u svemir ovog Spider-Mana odjednom ulaze junaci brojnih drugih svemira koji se okreću protiv njega. Uz fantastičan twist i neopisivo šarmantne likove, Spider-Man: No Way Home vrlo je izgledan dobitnik priznanja.

Dune

Jedan od najiščekivanijih filmova 2021. godine konačno je izašao u kina na jesen i izazvao lavinu pozitivnih reakcija. Režiser Dennis Villeneuve briljirao je u novoj adaptaciji klasika Franka Herberta, a vizualnom dojmu novog filma teško se oteti još satima nakon što ga pogledate. Priča o nadarenom Paulu Atreidesu i njegovim naporima da pobjegne od urotnika koji su htjeli svrgnuti njegovu obitelj fascinirala je publiku, a Timothee Chalamet, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Jason Momoa i Stellan Skarsgard nadmašili su sva očekivanja.

Tick, Tick…Boom!

Tick, Tick…Boom! dobio je brojna priznanja kritičara, posebice na račun Andrewa Garfielda koji je za svoju izvedbu nominiran u kategoriji najboljeg glumca i čvrsto smo uvjereni da će ju i osvojiti. Iako film nije ušao u utrku za najbolji film godine niti, po našem mišljenju, treba tamo biti, Garfieldova šarmantna izvedba, dirljiva istinita priča po kojoj je film nastao, glazbene točke i sporedni glumci razlog su zašto je dovoljno pitak da postane favorit publike.

The Suicide Squad

Još jedan film sa superjunacima odnosno sasvim suprotno – svim zlikovcima Marvelovog svemira. Radnja nas vodi u Belle Reve, zatvor u kojem su upravo najpoznatiji zlikovci zatvoreni, a napravit će sve kako bi izašli. Upravo su se zato pridružili tajnoj organizaciji Task Force X u sklopu koje Boomerang, King Shark, Blackguard, Javelin, Peacemaker, Ratcatcher i Harley Quinn odlaze, teško naoružani, na otok Corto Maltese prepun neprijatelja. Zahvaljujući impresivnim glumačkim izvedbama i uzbudljivim akcijskim scenama, film se nametnuo među favorite publike kao jednostavno vrlo zabavan odabir.

Iznenađenja na listi

Suprotno prethodnima, postoje i oni filmovi koji su se našli na oskarovskoj listi potencijalnih miljenika, iako im to nismo predviđali. Neki od ovih zbilja su izuzetna umjetnička ostvarenja, ali nisu bili u fokusu fanova kao gore navedeni niti bilježili pohvale ili su pak nešto manje komercijalni od naslova koje bismo očekivali u ovoj kategoriji. Međutim, upravo se i njima predviđaju veliki uspjesi.

Cinderella

Kao najveće iznenađenje među vodećim filmovima našla se upravo Cinderella, nova verzija klasične dječje priče koju predvodi Camila Cabello. Popraćen glazbenim točkama i interesantnom glumačkom postavom, film je uspio postaviti relativno visoka očekivanja, ali prvotne reakcije bile su slabe. Unatoč light karakteru cijelog filma i catchy glazbi, osrednji scenarij i slabe izvedbe popularnih glumaca odnosno glazbenika dovele su film do iznimno loših ocjena. Upravo je zato veliko iznenađenje što se našao na listi potencijalnih miljenika publike i to ne samo na listi, već je u jednom trenutku bio na prvom mjestu. Sumnjamo, ipak, da će uistinu i uzeti priznanje s obzirom na konkurenciju.

Army of the Dead

Poznati filmski kreativac Zack Snyder prvi se put pojavio na Netflixu. Army of the Dead bio je dugoiščekivan film s impresivnom postavom i uzbudljivom pričom. Radnja je smještena u zombie apokalipsu zbog koje je Las Vegas ostao u rasulu, potpuno izoliran od svijeta. Pratimo Scotta Warda (Dave Bautista), nekadašnjeg stanovnika Las Vegasa i heroja u borbi protiv zombieja koji danas živi sasvim drugačiji život i peče hamburgere. Monotoniju prekida Bly Tanaka, šef casina koji želi poslati Warda u misiju u zombie zonu karantene kako bi uzeo 200 milijuna dolara iz sefa prije nego što je grad potpuno uništen. Ward u tome vidi priliku da obnovi izgubljene odnose pa počinje okupljati tim koji bi mu pomogao u pljački. Tim okuplja svakojake ličnosti, a od pilota preko influencera ratnika pa sve do razbijača sefova i zaštitara. No, kad se Scottova kći Kate pridruži ekspediciji, stvari poprimaju novu dimenziju napetosti. Iako je film bio izuzetno popularan, ipak za mnoge nije ispunio očekivanja, a posebice ne ona koje je Zack Snyder svojim fanovima nametnuo prethodnim radovima.

Minamata

Film Johnnyja Deppa mnogima je prošao pod radarom pa nas je upravo zato iznenadilo što se ipak našao na listi favorita. Inspiriran je istinitim događajima o proslavljenom fotonovinaru Eugeneu Smithu (Depp) koji je 1971. bio potpuno revolviran svijetom kojeg je nekoć fasciniran snimao. Kad dobije posljednji zadatak za Life Magazin od urednika Robera Hayesa (Bill Nighy), Eugene mora otputovati na obalu japanske Minamate u kojoj je došlo do trovanja stanovnika živom. Dok stvara neke od najutjecajnijih fotografija svoje karijere, Eugene paralelno otkriva teške okolnosti ovog područja i stvara prisan odnos s prevoditeljicom Aileen (Minami).

The Power of the Dog

Povratnički film redateljice Jane Campion nominiran je i u kategoriji najboljeg filma godine i trenutno je jedan od najvjerojatnijih dobitnika te nagrade. The Power of the Dog s Benedictom Cumberbatchom, Kodijem McPhee-Smitom, Jessiejem Plemonsom i Kristen Dunst nudi fascinantan pogled u toksičnu muževnost i odnose moći na ranč na Montani 1925. godine. Cumberbatch i Plemons igraju braću koja su naslijedila ranč – Phil (Cumberbatch) je grub, oštar i eksplozivan, a George (Plemons) miran i staložen. Kad na ranč useli udovica Rose i njezin sin Peter, odnosi unutar ovog kolektiva eskalirat će. Iako je film uistinu genijalan, nudi svježi koncept i jezivo dobru izvedbu Benedicta Cumberbatcha, nismo ga očekivali na listi fan-favorita zbog teme koju obrađuje, težine priče i generalno nešto manje komercijalnom tonu od, primjerice, Spider-Mana.

Sing 2

Nakon uspješnog prvog filma, Sing 2 donosi novu animiranu priču o koali Buster Moonu i njezinim zvjezdanim kolegama priprema najveći glazbeni show dosad. Buster i njegovi prijatelji uspjeli su se izboriti za trenutak o kojem sanjaju, ali pod uvjetom da im se pridruži i velika rock zvijezda Clay Calloway kojeg prvo na to moraju nagovoriti. Iako je film dobio relativno pozitivne ocjene i komentare, nije dobio pažnju zbog koje bismo ga očekivali na ovoj listi. Štoviše, vjerojatnije je bilo da će se na listi pronaći Disneyjev Encanto koji je također nominiran u kategoriji najboljeg animiranog filma.

Sve vijesti o nadolazećoj dodjeli Oscara pronađite u našoj specijal rubrici Vožnja do Oscara!

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori