Vožnja do Oscara: Najbolji filmovi, redatelji i glumci koji su ostali bez prave nominacije

Vožnja do Oscara: Najbolji filmovi, redatelji i glumci koji su ostali bez prave nominacije

Jučer su nakon toliko iščekivanja napokon i službeno izašle nominacije za Oscara 2021. godine! Ove nas je godine Američka akademija iznenadila nominacijama kojima je na više načina ušla u povijest – u kategoriji najboljeg redatelja nominirane su dvije žene, a sveukupno 9 filmskih umjetnika koji nisu bijele boje kože. Predviđanja su se većinom potvrdila, ali bilo je i neočekivanih propusta pa se tako na listi nominiranih nisu pojavile glumice, glumci pa i filmovi kojima je kritika prethodno garantirala nominaciju.

Najbolji filmovi bez nominacije za Oscara 2021. svejedno su neki od najuspješnijih filmskih naslova prošle godine.

Regina King za ‘One Night In Miami’

Regina King bila je među favoritima ovogodišnje oskarovske utrke svojim filmom ‘One Night in Miami.’ Bila bi prva Afroamerikanka nominirana za najbolju redateljicu za dramu koja prati razgovor kultnih boraca za ljudska prava Malcolma X, Jima Browna, Sama Cookea i Cassiusa Clayja. King je, međutim, ostala bez nominacije za redateljicu, a naslov nije nominiran ni za najbolji film.

Jodie Foster za ‘The Mauritanian’

Jodie Foster ove je filmske sezone imala veliki povratak nakon što je nekoliko godina izbivala iz najvećih premijera. ‘The Mauritanian’ joj je taj comeback donio na spektakularan način zbog čega je postala favorit za nominaciju za najbolju sporednu glumicu. Ista je izostala, unatoč činjenici da je Foster nedavno dobila i Zlatni globus za svoju izvedbu.

Aaron Sorkin za ‘The Trial of the Chicago 7’

Najbolji-filmovi-2020.-godine-The-Trial-of-the-Chicago-7

Aaron Sorkin nametnuo se kao jedan od najpoznatijih screenwritera novijeg Hollywooda. Filmom ‘The Trial of the Chicago 7’ Sorkin je zakoračio u ulogu redatelja, a iako je Netflixov hit zaradio čak šest nominacija za Oscara, Aaron Sorkin nije se našao na popisu nominiranih za najboljeg redatelja. O filmu smo vam s oduševljenjem pisali nakon premijere na streaming divu, ali unatoč pozitivnim reakcijama kritičara, autor će i ove godine propustiti kipić za režiju.

Jared Leto za ‘The Little Things’

Iako film ‘The Little Things’ ne bismo svrstali u kategoriju za najbolji film, najbolju režiju ili produkciju, njegov je Oscar-worthy materijal bez sumnje bio Jared Leto. Ušavši u svoju suludo jezivu ulogu potencijalnog ubojice Alberta Sparme, Leto je pokupio nagradu SAG i nominaciju za Zlatni globus, ali u utrku za Oscara ipak se nije uključio.

Ma Rainey’s Black Bottom

Viola Davis nominirana je za najbolju glumicu, Chadwick Boseman za najboljeg glumca, ali film ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ nije se nametnuo u kategoriji najboljeg filma. Na njemu je radio Denzel Washington kao producent, a radnja se bazira na drami Augusta Wilsona i inspirirana je stvarnom figurom, kraljicom bluesa Ma Rainey.

Da 5 Bloods

najbolji filmovi bez nominacije za Oscar 2021. - Delroy Lindo

‘Da 5 Bloods’ Spikea Leeja bio je među prvim velikim filmovima u prvoj, lockdownom obilježenoj polovici 2020. godine. Dirljiv i intenzivan novi pogled na Vijetnamski rat bio je u srcu Leejeve priče, ali ponajviše je pažnju ukrao Delroy Lindo. Uz jaku konkurenciju – i među filmovima i glumcima – bilo je očekivano da se ‘Da 5 Bloods’ možda neće prometnuti u sve glavne kategorije, ali nismo očekivali da neće biti nominiran u niti jednoj ključnoj, već samo za najbolju originalnu glazbu.

Dick Johnson Is Dead

Možda ne toliko razvikan jer se radi o kategoriji dokumentarnog filma, ali svejedno među najboljim filmovima 2020. godine je ‘Dick Johnson Is Dead.’ To je priznanje dobio na raznim drugim filmskim dodjelama, od strane filmskih kritičara i našao se visoko na filmskim rang listama. Međutim, dirljiva priča Kirsten Johnson nije bila dovoljno jaka da ju akademija uvrsti u borbu za najbolji dokumentarni film.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori