Oskarovska groznica može početi: Ovo su nominirani filmovi koje možete pogledati u našim kinima

Oskarovska groznica može početi: Ovo su nominirani filmovi koje možete pogledati u našim kinima

Promising-Young-Woman-estetika

Danas su objavljene nominacije za nagradu Oscar 2021. godine! Velikih iznenađenja zapravo nije ni bilo pa su tako mnogi filmovi o kojima smo vam posljednjih mjeseci oduševljeno pisali dobili nominaciju – neki za najbolji film, a neki za izvedbe.

Do same dodjele Oscara imamo još dovoljno vremena da pogledamo sve kandidate, a određeni nominirani filmovi već igraju u kinu ili vrlo brzo dolaze.

Quo Vadis, Aida?

Posebno nas je oduševila vijest o nominaciji za film ‘Quo Vadis, Aida?redateljice Jasmile Žbanić. Progovara o genocidu u Srebrenici – riječ je o prvom dugometražnom igranom ostvarenju posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata. U središtu radnje filma je Aida, nekadašnja profesorica koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a. Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

Promising Young Woman

Film ‘Promising Young Woman’ već igra u kinima, a Carey Mulligan briljirala je u ovoj priči o osveti žrtava seksualnog nasilja. Mulligan je 30-godišnja Cassie koja je prije odustala od fakulteta, radi monotoni posao u kafiću, nema prijatelja i još uvijek živi s roditeljima. Međutim, svakog vikenda traži osvetu i suočava one toksične i opasne muškarce s njihovim namjerama.

Nomadland

frances-mcdormand-nomadland-imdb

Očekivano, ‘Nomadland’ redateljice Chloe Zhao našao se na oskarovskim listama. Radnja prati Fern (koju glumi genijalna Frances McDormand), jedna od tisuće ljudi koji su nakon kolapsa ekonomije 2008. godine ostali bez doma, napustili tradicionalni način života i počeli živjeti kao nomadi – ponekad iz svoje želje, ali puno češće prisiljeni uvjetima. McDormand glumi ženu iz malog gradića uništenog u krizi, koja nakon što sve izgubi odluči spakirati kofere i putovati svojim kombijem po Americi. Na tom putu susreće druge nomade, većinom naturščike koji žive u svojim kombijima i rade kratke poslove od kojih preživljavaju od danas do sutra. Film je pokupio gotovo svaku ključnu nagradu dosad. Film se počinje prikazivati 1. travnja!

Minari

Uspjeh internacionalnog filma nastavlja se nominacijom za ‘Minari.’ Priča redatelja Leeja Isaaca Chunga govori o korejsko-američkoj obitelji koja doseljava u SAD u kritičnom periodu života kako bi okrenuli novu stranicu i ostvarili taj mitski američki san. Međutim, njihovi planovi drastično se mijenjaju dolaskom ekscentrične bake, a sredina u koju doseljavaju nije onakva kakvom su se nadali.

The United States vs. Billie Holiday

Andra Day već je za svoju izvedbu dobila Zlatni globus, a sad je u utrci i za najprestižniji zlatni kipić. ‘The United States vs. Billie Holiday’ donosi priču o legendarnoj Billie Holiday i napadima protiv kojih se morala boriti zbog rasizma. Osim Day, u filmu glumi i genijalna, jedna od najpodcjenjenijihh hollywodskih glumica -Natasha Lyonne te Garrett Hedlund i Trevante Rhodes. Film u kina stiže 25. ožujka!

Soul

Samim koncem godine Pixar je izazvao opće oduševljenje prekrasnim animiranim filmom ‘Soul’ o kojem smo vam već pisali. Radnja prati glazbenog učitelja Joea Gardner koji je izgubio je smisao života, ali i svoju jedinu strast, a to je strast za jazz glazbom. Kada jednog dana upadne u šaht i nenadano završi na nepoznatom mističnom mjestu, otkriva da je napustio svoje tijelo. Mora pronaći način kako da se vrati natrag i usput otkriva smisao života i vlastitog postojanja. Od tog trenutka Pixar odlazi u neka od egzistencijalnih pitanja poput toga što je uopće život, zašto ga vrijedi živjeti i što nam znači naša duša. 

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori