Najbolji filmovi koji nisu dobili nominaciju za Oscara, a izvrsni su

Najbolji filmovi koji nisu dobili
nominaciju za Oscara, a izvrsni su

C’mon C’mon

Tjedan iza nas filmskim su entuzijastima obilježile nominacije za nagradu Oscar. Iza nas je doista bila jedinstvena filmska godina, prepuna iznenađenja, ali i razočaranja. Nominacije su pretežno prošle bez većih iznenađenja, ali bilo je imena i naslova koji su neočekivano izostali s lista za pojedine kategorije; primjerice, Lady Gaga, unatoč predviđanjima dijela publike, nije uspjela dobiti nominaciju, kao ni Dennis Villeneuve u kategoriji najboljeg redatelja. Kad su u pitanju filmovi, desetak naslova koji se tijekom cijele godine spominju kao vrhunac hollywoodske ili strane produkcije vrte se u svim kategorijama. Gotovo nikome nije bilo iznenađujuće da su se filmovi poput The Power of the Dog, Belfast, Dune i ostali dobili nominaciju u ključnoj kategoriji – Best Picture.

Filmovi bez Oscara 2022.

Međutim, iako priznanje američke Akademije bez sumnje nosi najveću težinu, postoji niz fantastičnih filmskih ostvarenja koja nisu dobila nominaciju, a vrijedi ih pogledati. Ne bismo ih čak stavili u onu neslavnu kategoriju ‘snubbed’ naslova, s obzirom na konkurenciju, već jednostavno među kvalitetne filmove koje, unatoč izostanku s ovogodišnje sezone dodjela nagrada, zavrjeđuju pažnju publike i ističu se na godišnjoj razini.

The French Dispatch

Iako ga nema na popisu nominiranih, najnoviji film Wesa Andersona jedan je, po našem sudu, od najupečatljivijih filmova godine. Suptilno duhovit i s pregršt i više nego fantastičnih izvedbi, The French Dispatch donosi priču o novinama čiji je američki ured smješten u fiktivnom gradu Ennui-sur-Blase na jugu Francuske. Podijeljen je u nekoliko dijelova i svaki govori o protagonistima vezanim uz novine i pričama kojima su se bavili. Glumi cijela plejada najboljih hollywoodskih glumaca među kojima su Timothee Chalamet, Bill Murray, Tilda Swinton, Owen Wilson, Frances McDormand, Benicio del Toro i mnogi drugi.

Titane

Julia Ducournau podijelila je publiku svojim filmom Titane koji je sve samo ne tipičan hollywoodski film. Provokativan i ekscentričan naslov većinom je dobio pohvale same kritike koja ga je prozvala art filmom godine. Radnja na prvu zvuči sasvim bizarno i uvrnuto, a prati Alexiju, mladu ženu kojoj je u djetinjstvu u glavu ugrađena titanijska pločica nakon što je doživjela automobilsku nesreću. Zarađuje kao plesačica na automoto događanjima na kojima se mora susretati s nizom napadnih i vulgarnih izjava i poteza muškaraca. Međutim, kad stvari eskaliraju, Alexia se mora prerušiti u nestalog dječaka. Francuska redateljica za ovaj je film dobila Zlatnu palmu u Cannesu, a ako vam neće postati omiljeni film, svakako će postati najoriginalniji koji ste gledali ove godine.

Parallel Mothers

Španjolski redatelj Pedro Almodovar jedan je od najutjecajnijih filmskih kreativaca svoje generacije. U 2021. se na veliko platno vratio filmom Parallel Mothers, dramom u kojoj glavnu ulogu ponovno ima njega glumačka muza Penelope Cruz. Izostanak nominacije u kategoriji najboljeg filma bilo je iznenađenje, ali film je barem dobio nominaciju za najbolju glumicu. Vrti se oko dvije žene, buduće majke, koje se upoznaju u bolnici u kojoj će uskoro obje roditi. Jedna je u starija i relativno spremna na ono što ju čeka, druga je prestrašena adolescentica. Njih dvije uskoro stvaraju dirljiv i čvrst odnos, obje suočene s majčinstvom, no, veže ih nešto više.

The Last Duel

House of Gucci nije jedini film Ridleyja Scotta koji nije rezultirao uspjehom koji su neki očekivali. Tu je i The Last Duel, ali za razliku od sage o obitelji Gucci, ovaj je film po većini kritičara izuzetno dobro povijesno ostvarenje. U njemu glume Adam Driver, Jodie Comer i Matt Damon, a u pitanju je drama smještena u 14. stoljeće i temeljena na stvarnim događajima. Prati viteza Jeana de Carrougesa (Damon) koji izaziva svog prijatelja Jacquesa Le Grisa (Driver) na dvoboj, nakon što ga Carrougeseva supruga Marguerita (Comer) optuži za silovanje.

In the Heights

Godinu iza nas slobodno možemo prozvati godinom mjuzikla. Osim renomiranog filma tick, tick…boom! s Andrewom Garfieldom u glavnoj ulozi, mnoge je oduševio In the Heights na kojem je također radio Lin-Manuel Miranda. Film je prvotno dobio izuzetno pozitivne kritike, zatim se javila kratka burna reakcija koja je vrlo vjerojatno pomrsila račune filmu na Oscarima, ali u globalu svi složni da je u pitanju fantastičan moderan mjuzikl. Radnja je smještena na ulice New Yorka gdje pratimo Usnavija (Anthony Ramos), vlasnika bodege koji pokušava uštedjeti kako bi mogao početi živjeti život o kojem sanja. Međutim, nakon neočekivanog raspleta događaja, Usnavijeva je budućnost na kocki, a sporedni likovi pričaju jednako originalne i dirljive životne sudbine.

Passing

Drama Passing snimljena u crno-bijeloj tehnici filmski je prvijenac redateljice Rebecce Hall i to izvrstan. U pitanju je filmska adaptacija romana Nelle Larsen, a Tessa Thompson i Ruth Negga ostvarile su glavne uloge. Neggi se predviđala i nominacija za Oscara, ali i ona je nažalost izostala. Radnja prati dvije prijateljice iz djetinjstva koje su zajedno odrastale, a obje su bile djeca roditelja različitih rasa. Nakon što im se životi razdvoje i svaka pođe svojim putem (jedna se identificira kao Afroamerikanka, a druga kao bjelkinja), zbog niza događaja sudbine im se ponovno spajaju, a rezultat je raskošna priča o rasi, klasi i međuljudskim odnosima.

The Green Knight

Dev Patel igra u filmu koji daje novi spin legendi o Arturu. Sve se vrti oko Sira Gawaina (glumi ga Dev Patel), strastvenog i tvrdoglavog nećaka kralja Artura koji odlazi na misiju na kojoj se želi suočiti s misterioznim Zelenim vitezom o kojem ovisi njegova sudbina. Na putu do viteza, Gawain se susreće i mora poraziti razne negativce – od lopova i prevaranta do divova i duhova, a sve kako bi se dokazao svom kraljevstvu i obitelji.

C’mon C’mon

Joaquin Phoenix snimio je prvi film od Jokera za koji je osvojio Oscara 2020. godine, a u pitanju je još jedna crno-bijela drama na ovom popisu. Već je prvi pogled na trailer bio dovoljan da od filma imamo velika očekivanja, a po mišljenju filmske klike – ispunio ih je. Radnja prati dokumentarista Johnnyja koji putuje zemljom i intervjuira mališane kako bi istražio njihov često fascinantan pogled na strah, ljubav, budućnost i slično. Međutim, kad spletom raznih okolnosti napokon mora obnoviti odnose sa sestrom Viv, Johnny stiže u Kaliforniju i tamo se zbližava sa svojim nećakom Jessejem, malo drugačijim klincem koji ima bujnu maštu, velike izjave i s Johnnyjem gradi sasvim neobičan, a jedinstven odnos.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori