Vožnja do Oscara: Ususret dodjeli, gledamo najdraže filmove kojima je Oscar za najbolji film izbjegao za dlaku

Vožnja do Oscara: Ususret dodjeli, gledamo najdraže filmove kojima je Oscar za najbolji film izbjegao za dlaku

Dodjela Oscara 2021. godine održava se u noći 25. travnja odnosno u noći s nedjelje na ponedjeljak kojoj smo sve bliže. Već vam više od mjesec dana donosimo vijesti i teme vezane uz nominacije, favorite i predviđanja, a punom se parom šuška o tome tko će odnijeti kipić za najbolji film. Međutim, percepcija Oscara kao ultimativne garancije za najbolji film odavno je poljuljana jer neki od najvećih filmskih klasika, gotovo remek djela raznih redatelja – nisu slavili u glavnoj kategoriji, onoj za najbolji film.

Prevrtili smo film unatrag i prisjetili se naših omiljenih drama, crniuh komedija, mjuzikala, horora i drugih flmova koji nisu osvojili Oscara za najbolji film, ali su neki od najboljih filmskih ostvarenja koje gledamo ususret ovogodišnjoj 93. dodjeli!

Shawshank Redemption

Gotovo je za ne povjerovati da je ovaj klasik 1995. godine ostao bez jednog jedinog Oscara! Iako je bio nominiran za najbolji film, najboljeg glavnog glumca, scenarij, fotografiju, montažu, film, glazbu i miksanje zvuka – niti jedno od ovih priznanja nije otišlo u ruke kreativaca koji su radili na filmu. Danas je, ipak, prvi na IMDb-jevom popisu 250 najboljih filmova ikad snimljenih. radnja je smještena u zloglasan zatvor Shawshank, 1947.godine. Ondje Andy Dufresne (Tim Robbins) dolazi nakon što je proglašen krivim za smrt svoje žene i njezinog ljubavnika. Ugledni gospodin odjednom se nađe među najgorim kriminalcima, a jedini s kojim komunicira je dobronamjerni Red (Morgan Freeman). Vrlo brzo Andy počne uživati poseban status upravo zbog svoje pameti i uglađenosti, postaje zatvorski knjigovođa, a ubrzo se uhvati i posla unaprjeđenja zatvorske knjižnice kako bi ostalim zatvorenicima uljepšao turobnu svakodnevicu.

Goodfellas

Goodfellas je za vrhunac redatelja Martina Scorseseove u kojem glume njegovi glumački miljenici – Joe Pesci i Robert De Niro. Proglašen je jednim od najvažnijih filmskih ostvarenja ikad, a redatelju je uspjelo prikazati život jednoga gangstera od početka pa gotovo do kraja, od uvodnih susreta koji nalikuju prvoj ljubavi do gorkih razočaranja kakva može donijeti samo pripadnost mafijaškoj organizaciji. Iako se smatra remek djelom Martina Scorsesea, Akademija je 1991. godine Oscar za najbolji film dala drami Dances With Wolves.

Pulp Fiction

pulp fiction imdb

Pulp Fiction klasik je, film opće kulture i generalno jedan od najslavnijih filmova ikad snimljenih. Tarantinov film iz 1994. godine utjecao je na cijelu filmsku industriju i sve aspekte filma; od vizuala, eklektičnih dijaloga, crnog humora i nasilja do referenci na druga djela pop kulture. Tarantinov hit dobio je sedam nominacija za Oscara, ali ona najvažnija – za najbolji film – otišla je Forrestu Gumpu, također jednom od naših omiljenih filmskih priča. Pulp Fiction prati četiri paralelne priče koje se eventualno spajaju, ponekad jasno, ponekad slabo – i stvaraju jedan od najboljih filmova ikad napravljenih.

Fargo

Dok s neizvjesnošću čekamo da vidimo hoće li Frances McDormand osvojiti još jedan zlatni kipić za Nomadland, vraćamo se na spektakularni Fargo za kojeg je osvojila prestižnu nagradu. Izvrstan krimić s crnohumornim štihom režirao je Joel Coen prema scenariju koji je napisao s bratom Ethanom. Radnja prati prodavača rabljenih automobila Jerryja Lundegaarda (W. H. Macy) koji je upao u velike dugove te je odlučio organizirati otmicu svoje žene kako bi od njezinog bogatog oca Wadea Gustafsona (H. Presnell) dobio visoku otkupninu. Za otmicu unajmi dvojicu glupih i okrutnih kriminalaca koji žive u gradu Fargu, u Sjevernoj Dakoti. Od tog trenutka događaji će poprimiti neplanirani tijek. Otmičari za sobom ostavljaju mrtva tijela. Slučaj preuzima policajka Marge Gunderson (F. McDormand), koju ni trudnoća ne može omesti. Iako je film bio favorit na dodjeli Oscara 1997. godine, za dlaku mu je izbjegao zlatni kipić i otišao filmu The English Patient.

The Social Network

The-Social-Network-Jessie-Esienberg

‘The Social Network’ premijerno je prikazan 2010. godine i definitivno je najbolji film iz pera Aarona Sorkina, slavnog scenarista koji se ove godine za Oscara natječe filmom Trial of the Chicago 7. Režiju za film The Social Network potpisao je David Fincher. O njemu se pričalo kao o prvom ‘Facebook filmu’ i temeljio se na knjizi ‘The Accidental Billionaires. Unatoč velikoj prašini koju je izazvao, nije osvojio Oscara za najbolji film, 2010. godine taj je kipić ponio The King’s Speech. U filmu je prikazano osnivanje Facebooka koji je redefinirao svijet i svakodnevni život te uspon i zavrzlame njegovih osnivatelja, ponajviše Marka Zuckerberga i Eduarda Saverina.

Brokeback Mountain

Možda ste zaboravili na film iz 2005. godine koji donosi fantastična glumačka ostvarenja Jakea Gyllenhaala i Heatha Ledgera. Priča prati skriveni i zabranjeni odnos i ljubav te život koji traje nekoliko godina između dva kauboja koji su na najbolji mogući način utjelovila ova dva, tada mlada glumca. Brokeback Mountain osvojio je tri Oscara – za najbolji scenarij, režiju i filmsku glazbu, ali te je godine Oscara za najbolji film dobio Crash.

La La Land

najbolji-filmovi-bez-Oscara-La-La-Land.

Teško je zaboraviti neugodu kad je na dodjeli Oscara 2016. godine kao dobitnik nagrade za najbolji film prvo proglašen film La La Land da bi onda produkcija javila da je došlo do zabune, a nagradu je zapravo dobila drama Moonlight. Unatoč tome, u pitanju je jedan od naših omiljenih novijih mjuzikala koji donosi bittersweet ljubavnu priču između jazz glazbenika (Ryan Gosling) i glumice koja želi ostvariti sjajnu karijeru (Emma Stone). Smješten u Los Angelesu, gdje se rađaju zvijezde, i ispunjen prekrasnim glazbenim komadima, ‘La La Land’ prikazuju indivudalne i zajedničke uspone i padove ovo dvoje ljudi. Film je bio nominiran za čak 14 Oscara, osvojio ih je šest, a od toga je Emma Stone proglašena najboljom glumicom i Damien Chazelle najboljim redateljem.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori