Danas počinje festival koji nam donosi malo drugačija filmska ostvarenja

Danas počinje festival koji nam donosi malo
drugačija filmska ostvarenja

Ovogodišnje izdanje festivala otvara novi film velikana austrijske avangarde Petera Tscherkasskog, nagrađivani dokumentarac Antoinea Chapona te debitantski film domaće autorice Jelene Blagović.

Večeras u 20 sati otvara se 17. izdanje 25 FPS-a, festivala koji svake godine donosi ponajbolje od recentnih nezavisnih, eksperimentalnih, hibridnih i inovativnih filmskih ostvarenja koja radikalno prekrajaju i nadilaze ustaljene granice audiovizualnog medija. Festival se održava od 23. do 26. rujna 2021. u Kinu SC-a u Zagrebu, a 30. rujna u Art-kinu Croatia u Rijeci. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, uz obvezno online preuzimanje ulaznica kroz sustav Entrio.

Na svečanom otvaranju festivala prikazuje se prva od pet sekcija ovogodišnjeg natjecateljskog programa pod nazivom Rekompozicija. Sekcija se sastoji od pet naslova koja na vrlo kreativan način koriste mogućnosti filmske kompozicije i montaže.

Redateljica Eva Giolo u filmu U grlu nam cvate cvijeće iskustvo lockdowna transformira u ritmičku igru i tijela, gesti i prostora, a pritom govori i o negativnim posljedicama kao što su tjeskoba, depresija i nasilje u obitelji. Opet vlak, novi film veterana austrijske avangarde Petera Tscherkasskog vodi nas na uzbudljivo, hiperkinetičko putovanje kroz povijest kinematografije, dok autorski dvojac Rita Ferrando i Lily Jue Sheng u meditativnom eseju ‘Ikebana’ propituju biljke kao jezik izričaja i sredstvo pamćenja. Jelena Blagović kreativnim sastavljanjem vlastitih i arhivskih snimki odaje počast umjetničkom radu Gorana Trbuljaka u filmu Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad, a Antoine Chapon u svom intrigantnom eseju Moji krajolici koristi scenografiju ratne videoigre kako bi ukazao na spregu vojne i zabavne industrije.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio, a program će se održavati u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Detalje o programu čitajte ovdje.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori