Valentinovo u retro štihu uz odlične filmove u šarmantnoj Kinoteci

Valentinovo u retro štihu uz odlične
filmove u šarmantnoj Kinoteci

Betty Blue

Za Dan zaljubljenih u Kinoteci se prikazuje valentinovski program Raspoloženi za ljubav, kojim ćemo se podsjetiti nekih iznimnih ljubavnih priča koje su svaka na svoj način obilježile veliko platno. Jedna od njih je Betty Blue (1986), kultni klasik francuskog redatelja Jean-Jacquesa Beineixa, priča o turbulentnoj ljubavnoj priči pisca Zorga i impulzivne Betty. Inspirirana romanom 37,2 ujutro Philippea Djiana, Beineixova Betty Blue svojim je zavodljivim koktelom melodrame, studije karaktera i erotike redizajnirala koncept lude ljubavi u ključu osamdesetih, a karizmatičnu Beatrice Dalle prometnula je u međunarodnu zvijezdu. Kao posvetu nedavno preminulom Beineixu u Kinoteci se prikazuje rijetko viđena restaurirana redateljska verzija ove nezaboravne romanse.

Sretni zajedno

Ni jedan ljubavni program nije potpun bez filmova Wonga Kar-waija, hongkoškog čarobnjaka pokretnih slika, čiji je opus gotovo pa postao sinonimom za melankolične ljubavi. Na rasporedu su Sretni zajedno (1997) – strastvena i kranje dirljiva priča o dva mladića zapletena u začarani krug spajanja i prekida, u kojem su naslovne uloge maestralno odigrali dvije superzvijezde Hong Konga: Tony Leung Chiu Wai i Leslie Cheung. Film je Wongu donio nagradu za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu, a uz nezaboravne vizuale i glazbu, kritika je posebno pohvalila političku dimenziju priče, uzmemo li u obzir nesigurnost s kojom se suočila hongkoška LGBT zajednica prilikom vraćanja ove zemlje Kini u godini kada je film i nastao.

Raspoloženi za ljubav

Drugi Wongov naslov na repertoaru je Raspoloženi za ljubav (2000), vrhunski je režirana i prekrasno snimljena melodrama o neuzvraćenim osjećajima, čija će vas melankolična atmosfera pratiti dugo nakon odjavne špice. Film je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je Tony Leung Chiu-Wai osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Christopher Doyler posebno priznanje kao direktor fotografije. Film se često nalazi na popisima najboljih filmova svih vremena, a njegov utjecaj vidljiv je i u radovima filmaša kao što su Barry Jenkins i Xavier Dolan.

Perdita Durango

Za one koji nisu od razgovora o osjećajima tu je alternativni naslov: akcijom i humorom nabijena eksploatacijska krimi komedija Perdita Durango (1997) baskijskog redatelja Alexa de la Iglesije. Priča je to o Perditi i Romeu, paru kriminalaca upletenima u potjeru koja uključuje otmicu, krijumčarenje fetusa i prinošenje ljudskih žrtava. Njihove avanture dio su serijala o Sailoru i Luli, junaka kultnoga filma Davida Lyncha Divlji u srcu (1990), proizašlima iz pera američkog pisca Barryja Gifforda, inače i ko-autora scenarija Perdite Durango. Rezultat je film koje je razuzdan i neukrotiv poput svojih junaka: nabrijana ljubavna priča u petoj brzini, nasilna, seksi i krajnje politički nekorektna, s nadahnutim nastupima Rosie Perez i Javiera Bardema u glavnim ulogama.

Najgora osoba na svijetu

I ostatak programa Kinoteke slavi ljubav u svim njezinim inačicama: na raspored stiže Konačna sloboda Sebastiana Meisea, epska ljubavna priča koja se odvija iza zatvorskih rešetaka. Film je nagrađen na Filmskom festivalu u Cannesu, a osvojio je i Zlatna kolica za najbolji film na Zagreb film festivalu. Od ostalih ljubavnih priča na repertoaru su za Oscara nominirani Najgora osobu na svijetu Joachima Triera i Licorice pizza Paula Thomasa Andersona, dok se roditeljskom ljubavi bave Paralelne majke Pedra Almodóvara i Janje Valdimara Jóhanssona.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina

Više na web stranici kina.

Učitati još
Zatvori