U Dubrovniku uskoro počinje snimanje filma o slavnoj fotografkinji
U Dubrovniku uskoro počinje snimanje filma o slavnoj fotografkinji

U Dubrovniku uskoro počinje snimanje
filma o slavnoj fotografkinji

Uz brojne turiste, Dubrovnik će u rujnu ugostiti i renomirana imena filmskog svijeta. Povod njihova dolaska je početak snimanja biografskog filma radnog naslova Lee, koji donosi priču o američkoj fotografkinji Lee Miller.

Glavna uloga dodijeljena je Oscarovki Kate Winslet, a najavljenu glumačku ekipu čine i Marion Cotillard, Jude Law, Josh O’Connor i Andy Samberg.

Ruševine hotela postaju filmskski set

Premda je cijeli projekt još uvijek obavijen velom tajne, pripremni radovi su dali nagovijestiti kako će ruševine Hotela Grand postati dio filmskog seta. Hotel koji je teško oštećen u Domovinskom ratu u ovoj bi prilici trebao predstavljati ruševine iz Drugog svjetskog rata.

Od Vogueovog modela do neustrašive ratne fotografkinje

Naime, upravo se u tom razdoblju Lee Miller premetnula kao neustrašiva ratna fotografkinja i dopisnica britanskog izdanja časopisa Vogue.

Snimala je njemačko bombardiranje Londona i iskrcavanje u Normandiji, a među prvima je s javnošću podijelila uznemirujuće kadrove iz koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau.

Zanimljiv je podatak kako je njezina karijera zapravo započela ispred kamere kada je kao model krasila naslovnicu američkog izdanja časopisa Vouge. Ipak, ubrzo je shvatila kako gaji više interesa prema fotografskom procesu od bivanja modelom.

Prema najavama, film je temeljen na knjizi Životi Lee Miller čiji je autor njezin sin, povjesničar Antony Penrose – Miller. Obuhvat će razdoblje od 1938. do 1948. godine te nam otkriti život iza objektiva jedine ratne reporterke u Europi toga vremena.

Režiju potpisuje nagrađivana kinematografija Ellen Kuras, a na filmska platna bi trebao stići naredne godine.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori