Snimat će se TV serija Talented Mr. Ripley

Snimat će se TV serija Talented Mr. Ripley

Scenarist i redatelj Steve Zaillian vraća se na male ekrane, ali u velikom stilu. Naime, vijest da će se snimati TV serija Talented Mr. Ripley (Talentirani gospodin Ripley) odjeknula je poput bombe.

Serija će biti inspirirana sociopatskom ličnošću (koja se beskrupulozno penje na društvenoj ljestvici) iz romana Patricie Highsmith. TV serija još nije pronašla matičnu kuću, no nekoliko medijskih kuća ovaj projekt razmatra kao ozbiljnu opciju. Kako je riječ o uistinu velikom zalogaju, svjedoči i činjenica što Zaillian koristi pet Ripleyjevih romana Patricie Highsmith – The Talented Mrs. Ripley, Ripley Under Ground, Ripley’s Game, The Boy Who Follow Ripley i Ripley Underwater, kao osnovu za kreiranje ove TV serije.

Knjige Patricie Highsmith već su inspirirale nekoliko prilagodbi. Talentirani gospodin Ripley prvi je put adaptiran kao francuski film Purple Noon iz 1960. godine. Ripley’s Game poslužio je kao inspiracija za film The American Friend iz 1977. godine, u kojem glumi Dennis Hopper.

Godine 1999. The Talented Mr. Ripley je ponovno adaptiran, a Matt Damon našao se u glavnoj ulozi. Ripley Under Ground je adaptiran 2005. godine, u kojemu pak glumi Barry Pepper. I Ripley’s Game je došao na ekran još 2002. godine, u kojemu glumi John Malkovich.

O čemu se radi?

Tom Ripley, mladi ambiciozni borac, stigao je u zanosni svijet Manhattana. Ripley upoznaje bogatog industrijalca koji ga unajmljuje da dovede njegovog sina, Dickieja Greenleafa iz Italije. Uskoro se razvije Ripleyjeva fascinacija Dickiejevim neobuzdanim načinom života. javi se i opsesija te se najzad naljuti zbog Dickijeve ambivalentne naklonosti prema Marge, šarmantnoj američkoj diletantici.

U knjigama koje potpisuje Highsmith sigurno postoji dovoljno materijala za stvaranje TV serije. A televizijske serije o sociopatima često dobro funkcioniraju. Napeta i nepredvidljiva radnja, slojeviti likovi, intrige, usponi i padovi glavnih likova, pridonose “navučenosti” na seriju. Sličan ugođaj imali smo prilike vidjeti u serijama poput The Sopranos, Breaking Bad ili Hannibal.

Zaillian je također snažan pisac i osebujan filmski umjetnik, što je i dokazao u filmskim ostvarenjima koje potpisuje, poput Nemoguće misije, Bande New Yorka, Moneyball itd. Napisao je i režirao HBO seriju Night. Kvaliteta serije vjerojatno će se uvelike oslanjati na izdavača. No, ako netko poput Netflixa, Amazona ili HBO-a to dobije (a zašto ne?), rezultati bi trebali biti vrijedni gledanja.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori