TV maraton: Serije za pustiti mozak na pašu za kraj dana

TV maraton: Serije za pustiti mozak
na pašu za kraj dana

Kraj dana najviše volimo provesti uz kvalitetan film ili knjigu, ali nakon posla, fakulteta ili škole nam uvijek paše nešto lagano, zabavno i opuštajuće. Serije tu preuzimaju glavnu riječ, posebice one humoristične uz koje ćemo zaboraviti na rutinu koja nas očekuje sljedećeg dana. Kratke su, ne zahtijevaju punu koncentraciju i jednostavne su za pratiti pa nam je uz njih najlakše potpuno pustiti mozak na pašu. I dok će mnogima od nas kultni ‘Prijatelji’ prvi past na pamet, postoji niz drugih naslova na streaming servisima koje će vas oduševiti.

Krenimo na TV maraton s najboljim opuštajućim serijama!

Brooklyn 99

Iako se snima još od 2014. godine, ‘Brooklyn 99’ upalili smo slučajno na Netflixu tek nedavno i potpuno se zakačili. U kratkom nam je roku serija o duhovitim i bizarnim događajima u policijskom odjelu u New Yorku postala totalni go-to za pustiti mozak na pašu. Ništa manje nije trebalo očekivati od Dana Goora i Michaela Schura koji su radili na nekima od najboljih sitcoma ikad poput ‘Parks and Recreation’ i ‘The Office.’

‘Brooklyn 99’ podsjeća na workplace komediju i jedna je od rijetkih u kojoj nam je apsolutno svaki lik genijalan. Andy Samberg predvodi ekipu kao detektiv Jake Peralta kojem bi dali 16, a ne tridesetak godina. Njegov luckasti kolega Charles Boyle (Joe Lo Truglio) opsjednut je njime, a ne možemo ne spomenuti izvrsnog Andrea Braughera u ulozi glavnog kapetana Holta koji je možda najsmješniji lik koji smo gledali u sitcomima posljednjih godina.

Grace and Frankie

Duhovita serija pobrala je sijaset nagrada, od Zlatnog globusa do pet Emmyja i brojnih nominacija. Seriju su kreirali Marta Kauffman i Howard J. Morris za Netflix.

U seriji glume fantastične Jane Fonda i Lily Tomlin u naslovnim ulogama Grace i Frankie, dvije prijateljice čije prijateljstvo nije počelo međusobnom naklonošću, već su bile prisiljene živjeti zajedno jer su se njihovi supružnici zaljubili jedan u drugoga i odlučili razvesti se od njih i učiniti svoju vezu zakonitom. Polako se odnos umirovljene poduzetnice i hippie umjetnice počinje razvijati u jedno od omiljenih TV prijateljstava.

Community

‘Community’ je vjerojatno jedna od najslavnijih humorističnih serija koja je trajala šest sezona, a odmah ćete prepoznati lica. U seriji glume Donald Glover (poznatiji i kao glazbenik Childish Gambino), Alison Brie, Gillian Jacobs, Ken Jeong, Danny Pudi, Ken Jeong i Chevy Chase.

Radnja je smještena na community koledž u fiktivnom gradiću u Koloradu i prati Jeffa Wingera koji je suspendiran u odvjetničkoj firmi nakon što se otkrije da je lagao o svojoj diplomi. Odlučuje diplomirati na koledžu Greendale na kojem upoznaje ostale neobične kolege. Kultni sitcom inspiriran je stvarnim događajima iz života Dana Harmona, autora serije.

The Good Place

Još jedna humoristična serija koju potpisuje Michael Schur. Kristen Bell utjelovila je Eleanor Shellstrop, sebičnu i arogantnu ženu koja završi u utopijskom mjestu nakon smrti. Međutim, ona je tamo greškom inače besprijekornog sustava i sad se mora pretvarati da pripada među najneiskvarenije ljude koji su ikad živjeli.

Uskoro se igrom slučaja mora udružiti s drugim stanovnicima tzv. The Good Placea koje su odglumili odlični William Jackson Harper, Manny Jacinto i Jameela Jamil, dok njihovim životima sada upravlja arhitekt tog naselja Michael (fantastični Ted Danson) i pomaže mu umjetna pomoćnica Janet ( D’Arcy Carden).

Insecure

Issa Rae zablistala je u seriji ‘Insecure’ koja nam je trenutno jedna od najdražih s HBO GO-a. ‘Insecure’ se može pohvaliti s osam nominacija za Emmy samo za četvrtu sezonu te dva Zlatna globusa za najbolju glavnu glumicu. Proglašena je i jednom od najboljih novih serija 2017. godine.

Savršeno uklapa britki humor u komentiranje društvenih problema. Prati prijateljstvo dviju Afroamerikanki koje navigiraju kroz život u potpuno različitim svjetovima. Istovremeno ih prati niz nevjerojatno neugodnih životnih iskustava i situacija, a njihove izvedbe čine ovu seriju nezaobilaznom za večernji TV maraton.

What We Do in the Shadows

Mockumentary forma, parodija horora i već u startu apsurdna premisa odmah čine ‘What We Do in the Shadows’ našim favoritom za pustiti mozak na pašu. Američka komedija snimljena je kao parodija na dokumentiranje života četiri vampira, a inspirirana je filmom genijalnog Taike Waititija. Radnja nas upoznaje s četiri vampira koja žive u šušuru New Yorka i moraju se prilagoditi modernom svijetu u kojem ne izgledaju toliko zastrašujuće koliko jednostavno smiješno.

Prolaznici im se smiju, ne znajući što im mogu učiniti. Među njima je i jedan ‘energetski vampir’ koji se ne hrani krvlju, već životnom energijom pa tako, očekivano, redovito posjećuje dosadne poslovne urede. ‘What We Do in the Shadows’ jedna je od najoriginalnijih serija posljednjih godina i prava je stvar za nasmijati se.

The Great British Bake Off

Ponekad nam je za kraj dana potrebno nešto reality tipa, čista zabava. Sljedeća tri naslova upravo su u tom duhu, a ‘The Great British Bake Off’ jedan je od omiljenih. Simpatični reality prikazuje grupu amatera koji se međusobno natječu kako bi impresionirali profesionalni žiri. U svakom krugu jedan natjecatelj ispada, a zanimljivo je da mnogi pobjednici kasnije zaista razviju karijeru kao profesionalni slastičari. Publika se pretežno zaljubila u show zbog atmosfere koja vlada među natjecateljima, bez trunke prave kompetitivnosti i humorističnih prizora i uz super hranu.

The World’s Most Extraordinary Homes

Netflix već neko vrijeme osvaja serijama o arhitekturi i dizajnu koje su postale prava mini opsesija. Jedna od naših najdražih je ‘The World’s Most Extraordinary Homes’ u kojoj nas voditelji Piers Taylor i Caroline Quentin vode kroz neke od zaista najnevjerojatnijih kuća na svijetu. Neke su smještene u pustinjama, neke u šumi ili na obali, prikazuju se i istražuju brojni trendovi, ali prave su zvijezde voditelji. Taylor je inače renomirani arhitekt koji to posebice pokazuje u showu, dok je Quentin glumica koja jednostavno, kao i mi, obožava gledati netipične i luksuzne kuće. Njihovu je dinamiku pravi gušt gledati pred kraj dana.

Chef’s Table

‘Chef’s Table’ vrhunski je producirana serija u kojoj će svatko tko se voli smatrati foodiejem ili ga jednostavno fascinira cijela kulinarska industrija – uživati. Serija je pravi doživljaj za čula i nakon što odbingeate (jer ništa drugo ne dolazi u obzir!) poželjet ćete se ustati i pravac – kuhinja.

Koncipirana je tako da se svaka epizoda bavi jednim chefom, njegovom vizijom hrane i pristupu specijalitetima i kuhanju. Postoji nekoliko spin-off izdanja poput ‘Chef’s Table: Pastry’, ali originalna dokumentarna serija najbolji je izbor ako ste ljubitelji ovakvog formata.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori