Trileri koji će vas prikovati uz male ekrane

Trileri koji će vas prikovati
uz male ekrane

Gone Girl

Vikend je ponekad kao stvoren za dobre trilere, posebno one u stilu popularnog filma Gone Girl. Danas donosimo popis kultnih trilera, a i nekih koje ste možda zaboravili, koji će vas prikovati za male ekrane.

A Perfect Murder, Savršeno ubojstvo

Bogati industrijalac i poslovni čovjek Steven Taylor (glumi ga Michael Douglas) ima sve osim onoga za čim najviše žudi, a to je ljubav i vjernost vlastite supruge. Iako iznimno uspješan u svemu čega se primi u njujorškom novčarskom svijetu, upravo suprugu smatra svojom najvrjednijom imovinom, ali ona treba puno više od pukog zadovoljenja takvim statusom. Zaposlena u UN-u, također bogata i uspješna, Emily (glumi ju Gwyneth Paltrow) svoju strast poklanja mladom perspektivnom umjetniku. Otkrivši tu vezu, njezin muž neće prezati ni od čega. Isplanirat će savršeno ubojstvo, koje će mu, osim rješenja neugodne bračne situacije, donijeti i nepregledne svote novca iz njenog fonda.

A Perfect Murder

Sjajna ekipa dramskih glumaca svih generacija (Michael Douglas, Gwyneth Paltrow i Viggo Mortensen) i iskusni redatelj Andrew Davis, najpoznatiji po izvrsnom ‘Bjeguncu’ s Harrisonom Fordom, dobitna su kombinacija koja je remake jednoga odličnog filma pretvorila u odličan triler koji s originalom dijeli samo osnovnu priču.

A Perfect Murder

A Perfect Murder

To Die For, Žena za koju se umire

Prvi rad režisera Gusa Van Santa, naručen za hollywoodske producente bio je To Die For, satirična krimi-drama u kojoj se nije odrekao poetike nezavisnog filma po čemu je bio do tada poznat. Veći dio zbivanja rekonstruira se naizmjeničnim perspektivama raznih likova upletenih u slučaj, kao u nekom uzbudljivom dokumentarcu, samo sa satiričkim pomakom na temu američkog sna, i Van Sant tako gradi vrlo efektan mozaik kojim još jednom dokazuje svoje redateljsko i autorsko majstorstvo.

Sjajan, Zlatnim globusom nagrađen nastup izvela je Nicole Kidman, a dojmljiv joj je partner Joaquin Phoenix, u to doba još uvijek poznatiji kao mlađi brat Rivera Phoenixa.

To Die For

To Die For

To Die For

Zodiac, Zodiak

Poveznica između niza ubojstava u sjevernoj Kaliforniji, tijekom 60-ih i 70-ih su pisma, koja je, kako izgleda, ubojica poslao dnevnim listovima San Francisca, tražeći da budu objavljena ili će ponovno nekoga ubiti. Pisma su popraćena brojkama – šifriranim porukama – za koje ubojica kaže da sadrže pokazatelje njegovog identiteta. Robert Graysmith, karikaturist u jednom od listova – San Francisco Chronicle -, a i amaterski kriptolog, postaje fasciniran i opsjednut rješavanjem slučaja.

Film se temelji na Graysmithovima knjigama u kojima on dedukcijom dolazi do identiteta Zodijaka. Međutim, neizravni dokazi – temeljeni samo na okolnostima i, moguće, slučajnostima – nikad nisu policiji pružili čvrste dokaze za pokretanje kaznenog progona. Uz to, Graysmith vjeruje da je ubojica namjerno izvršavao svoje zločine u različitim općinama i okruzima, znajući da su policijske postaje, u to vrijeme, vrlo rijetko međusobno dijelile informacije.

Zodiac

Zodiac

Redatelj David Fincher, koji je odrastao u okolici San Francisca u vrijeme kada su se događala Zodijakova ubojstva, bio je jednako opsjednut tim slučajevima. 2007. snimio je film s impresivnom glumačkom ekipom – Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Robert Downey Jr. i Chloë Sevigny.

Zodiac

Zodiac

Basic Instinct, Sirove Strasti

Ovaj kultni film iz 1992. zaslužuje ponovno gledanje i izvlačenje na ekran barem jednom godišnje. Jedan je od onih koji su revolucionirali filmsku kulturu.

Johnny Boz, bivša rock zvijezda i vlasnik noćnog kluba u San Franciscu nađen je mrtav u svom krevetu. Slučaj je dodijeljen detektivu Nicku Curranu (glumi ga Michael Douglas), bivšem alkoholičaru i ovisniku. Glavna osumnjičena je Catherine Tramell (glumi ju Sharon Stone), atraktivna spisateljica napetih trilera koja se viđala s Bozom. Policijska psihijatrica Beth Gardner (glumi ju Jeanne Tripplehorn), bivša Nickova djevojka upetlja se u slučaj kada otkrije da je Bozovo ubojstvo opisano u jednom od Catherininih romana. Film je dvostruko nominiran za Oscara i Zlatni globus, a osvojio je nagrade Golden Screen i MTV Movie.

Basic Instinct

Basic Instinct

Basic Instinct

Basic Instinct

Gone Baby Gone, Nestala bez traga

Privatni detektivi, Patrick Kenzie (glumi ga Casey Affleck) i Angie Gennaro (glumi ju Michelle Monaghan), angažirani su da istraže tajanstveni nestanak male djevojčice. Koristeći svoje znanje podzemlja oni uskoro otkrivaju zapletenu mrežu obmane i laži u kojoj ništa nije onakvo kakvim se čini. Ultimativno, moraju riskirati sve – svoju vezu, svoj razum, te čak i svoje živote – kako bi pronašli nestalu djevojčicu.

Redateljski debi Bena Afflecka osvojio je i publiku i kritiku. Casey Affleck i Morgan Freeman su fantastični, a Amy Ryan ostvarila je nevjerovatnu izvedbu u ovoj grčevitoj kriminalističkoj drami.

Gone Baby Gone

Gone Baby Gone

Gone Baby Gone

Prisoners, Zatočenici

Keller Dover (glumi ga Hugh Jackman) suočava se s najgorom noćnom morom svakog roditelja. Njegova 6-godišnja kći Anna i njezina prijateljica Joy su nestale. Najbolji trag pruža oronuli kombi koji je netom prije bio parkiran u njihovoj ulici. Glavni istražitelj, detektiv Loki (glumi ga Jake Gyllenhaal) uhićuje vozača, Alexa Jonesa (glumi ga fantastični Paul Dano), no mora ga pustiti zbog nedostatka dokaza. Dok policija slijedi nekoliko tragova i napetost raste, znajući da je u pitanju život njegova djeteta, izludjeli Dover odlučuje stvari uzeti u svoje ruke.

Ovaj film je jedan od onih koji će vam se ‘upržiti’ u memoriju. Svi, ali svi su odlični u filmu – glumci, scenarij, režija, kamera… cijeli film je jedno triler remek-djelo.

Prisoners

Prisoners

Prisoners

Side Effects, Nuspojave

Emily (glumi ju Rooney Mara) i Martin Taylor (glumi ga Channing Tatum) mlad su i lijep, bogati par koji živi dobro u velikoj kući, imaju jedrilicu i sav luksuz kojeg im novac može priuštiti – dok Martin ne ode u zatvor zbog financijskih malverzacija na burzi. Četiri godine ga Emily čeka u malom stanu na gornjem Manhattanu, ali njegovo puštanje iz zatvora jednako je razorno kao i njegov boravak u zatvoru i Emily počne tonuti u duboku depresiju.

Nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva, Emily počne liječiti psihijatar Jonathan Banks (glumi ga Jude Law). Očajnički se boreći da ne završi u bolnici, Emily pristane na režim terapije i antidepresiva i time se počne mijenjati ne samo njen, već i život svih oko nje. Budući da su njeni simptomi i dalje jednaki, Banks joj propiše novi lijek koji joj počne pomagati. No, nuspojave lijeka imaju zastrašujuće posljedice: brak propada, Bankova ordinacija je pred propadanjem i desi se smrt čiju odgovornost nitko ne želi preuzeti. Shrvan profesionalnim neuspjehom Banks postane opsjednut traženjem odgovora. No, istina koju otkrije može razoriti ono malo njegove karijere i privatnog života što mu je preostalo.

Side Effects

Side Effects

Side Effects

Učitati još
Zatvori