Pogledali smo film koji nas je inspirirao da odemo na solo putovanje u egzotične krajeve
Pogledali smo film koji nas je inspirirao da odemo na solo putovanje u egzotične krajeve

Pogledali smo film koji nas je inspirirao da odemo na solo putovanje u egzotične krajeve

Ovaj vikend trebalo nam je malo odmora od napornog radnog tjedna. Zato smo posegnuli za Netflixom ne bi li pronašli nešto simpatično za dušu i tijelo. Posljednje vrijeme nismo se baš vezali za neku seriju koja nam je osvojila srce. U silnom „razočaranju“ izbora serija, nadali smo se da ćemo možda pronaći neki film kojem ćemo htjeti posvetiti svoje vrijeme uz kavicu u krevetu. Na našu sreću, pojavio se novi film koji je u roku od odmah zavladao prvim mjestom na Netflixovoj trending listi. Radi se o romantičnoj komediji A Tourist’s Guide to Love. Film nas je toliko osvojio da smo nakon gledanja promislili – kako bi bilo uputit se na jedno solo egzotično putovanje?

A Tourist’s Guide to Love – ljubavna priča o pronalasku sebe

Američka romantična komedija prati priču Amande Riley (Rachael Leigh Cook) koja prihvaća biti turist u tajnoj misiji za turističku kompaniju Tourista u kojoj radi. Nakon što joj dugogodišnji dečko slomi srce s idejom o stavljanju veze na pauzu, umjesto prstena na ruci kojeg je očekivala, Amanda kreće u svoju avanturu života u daleki Vijetnam. Kako bi istražila treba li Tourista uložiti u vijetnamsku turističku agenciju, koja je zadužena za organizaciju ovog putovanja, upušta se u niz laži koje će dovesti pred kušnju njen odnos sa zgodnim turističkim vodičem Sinhom. Sinh (Scott Ly) je većinu života proveo u Americi, ali u želji da pokaže turistima pravi duh Vijetnama vraća se raditi u turističku agenciju svog strica.

Na samom početku filma jasno je kako će se dogoditi kemija između ova dva lika koja su u svojoj biti sasvim drugačiji. Sinh je opuštena osoba koja se vodi osjećajem i spontanošću u životu dok je Amanda kompletna suprotnost. Ona je pravi primjer organizirane žene koja želi biti spremna na sve. Ona koja želi garanciju te njeguje to-do i check liste. Kod nje je dva i dva četiri i teško se prepušta osjećajima, a zbog svega ovoga rijetko osluškuje svoju intuiciju. Putem cijelog filma iščitali smo neke od zajedničkih osobina koje dijelimo s glavnom junakinjom. Sigurnost i određenost prije svega.

Biti turist i putnik nije ista stvar

Zbog svog temperamenta, ali i zbog zadatka kojeg ima, Amanda je željela obići sve atrakcije i spomenike. Za njih se međuostalim i pripremila. Dok je ona vodila bitku s vremenom i turističkim knjigama opušteni Sinh joj je na lijepi način objasnio razliku između turista i putnika. Turist želi pobjeći od života dok ga putnik želi iskusiti. Nama se ova misao jako svidjela, a Amandin smiješak govorio je kako ni njoj nije mrsko. Iako joj se bilo teško prepustiti, malo po malo dopustila je Sinhu da vodi ovo putovanje. Za promjenu počela je istinski uživati. Osjetiti i osluškivati sebe kao i svoje osjećaje. U tom trenutku počinje prava ljepota ovog putovanja, a ona počinje neopisivo zračiti.

John pronalazi Amandu kako bi je vratio

Amanda je u Vijetnam otišla s potajnom željom da se njen bivši dečko John predomisli i shvati kako je pogriješio. Prihvatila je igru „fake it till you make it“. Na društvenim mrežama objavljivala je sebe nasmijanu kako uživa na odmoru. Naravno uz manjak informacija o lokaciji kako bi potaknula intrigu.

Igra je zaista uspjela jer je John, ni više, ni manje, nego doletio do Vijetnama kako bi je osvojio natrag. Ova nam je scena zaista potvrdila stvarni život u kojem se muškarci, onda kada nešto zaista žele, itekako potrude da to i ostvare. Detalji za koje im uvijek tulimo da na njih ne obraćaju pažnju, ovdje su odigrali svoju ulogu. Isto tako potvrdila se ona da je velika vjerojatnost kako će te muškarac, koji te prethodno odbacio, poželjeti natrag onda kada vidi da možeš bez njega. I da ti je tako sasvim dobro.

Nikad nam neće do kraja biti jasna ta logika ljudskog mozga. Zašto se radije odlučujemo za ono što nam nije dostupno i one koji nas ne žele umjesto da cijenimo ljude onda kada su tu uz nas i poklanjamo im ljubav i pažnju? Čini se da je „hard to get“ ponekad vrlo dobra taktika za ostvarenje ciljeva, ali što ako su se i vaši prioriteti putem promijenili…

Različitosti nas ponekad i spajaju

Kolo sreće se okreće pa često tek kada ostanemo bez neke osobe shvatimo koliko nam je to došlo kao olakšanje. Kao teret koji nam je konstantno stajao na prsima, a nismo ga imali hrabrosti odbaciti. Prekid je ponekad jedini način da ponovno krenemo disati punim plućima, a kao katalizator često se pojave neke sasvim neočekivane osobe. U ovoj priči za Amandu to je bio Shin. Kako je žonglirala svoj lažni identitet, hoće li je to koštati ljubavi i je li na kraju odlučila osluškivati svoje srce ili biti ona dobra stara Amanda, ostaje na vama da pogledate.

A što mi želimo reći za kraj? – Osim što joj je Shin pokazao bilo svoje zemlje i približio kulturu na najljepši mogući način, pokazao joj je da različitosti ponekad mogu biti i dobra podloga za ljubav dok god smo spremni otvoriti svoje srce bez predrasuda. Pokazao joj je da je skretanje s puta ponekad upravo ona ruta koja nam treba. Pokazao je da je jedini način za biti uspješan u poslu, biti autentičan. Ići tamo gdje svi idu, nije recept za istinsku sreću te na kraju – praštanje i razumijevanje jedino su ispravno što možemo izabrati u ljubavi.

Moramo priznati da nismo neki preveliki ljubitelji Istoka pa kad razmišljamo o putovanjima ne privlači nas odlazak u, primjerice, Vijetnam. Unatoč tome scenaristi, režiseri i cijela ekipa koja je radila ovaj film, na naše veliko iznenađenje, uspjeli su nas oduševiti i probuditi želju da potencijalno i mi odletimo. Ako ne u Vijetnam, ono što smo instant poželjeli u sekundama nakon završetka filma, bilo je googlati organizirana putovanja u egzotične krajeve. Pitamo se kako bi bilo odletjeti u potpunosti sam u nove avanture. Možda se i nama desi neka filmska ljubav, nikad ne znamo!

Foto: IMDb, Instagram

Učitati još
Zatvori