This Is Us – došao je kraj omiljenoj seriji koja je iz nas izvukla lepezu emocija
This Is Us – došao je kraj omiljenoj seriji koja je iz nas izvukla lepezu emocija

This Is Us – došao je kraj omiljenoj seriji koja je iz nas izvukla lepezu emocija

Skoro šest godina dijeli nas od prve epizode američke uspješnice This Is Us. Od 2016. do danas imali smo priliku uživati u šest sezona i preko sto epizoda ove genijalne serije. Iako u Hrvatskoj možda nije dosegla toliku popularnost kao u SAD-u, moramo priznati da nas je malo koja serija od svojih početaka oduševila kao ova. Povezanost sa serijom teško vam možemo riječima opisati i zato smo s velikom tugom dočekali posljednju epizodu koja je nedavno prikazana. Nismo oni koje vole rastanke, ali i svemu lijepome mora doći kraj.

This Is Us – fenomen gledanosti

Davne 2017. pisali smo o tome kako je ova serija postala fenomen jer je svojom gledanošću oborila gledanost posljednjeg, oproštajnog obraćanja bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Osim toga nadmašila je i gledanost jedne od najpopularnijih serija – Teoriju velikog praska.

Glumačka postava i producenti sigurno jesu jedan od razloga zašto je This Is Us doživjela ovakav uspjeh. Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz, Justin Hartley, Susan Kelechi Watson, Chris Sullivan i Ron Cephas Jones glavna su imena, a producent i scenarist je Dan Fogelman. Ime koje stoji iza dobro poznatog filma Crazy Stupid Love i animiranog filma Cars.

Tko je obitelj Pearson?

Radnja serije prati obitelj Pearson, točnije par – Rebeccu i Jacka te njihove trojke: Kevina, Kate i Randalla. Čar ove serije je u neprestanoj dinamici radnje u kojoj se putuje kroz vrijeme. Vraćanjem u prošlost i odlascima u budućnost saznajemo detalje o svakom pojedinom liku. Iako je na početku možda pomalo zbunjujuće, jednom kad se bit uhvati, teško je odvojiti se od ekrana.

Rebecca i Jack pravi su primjer one „old school“ ljubavi koja ne poznaje granice, a Jack preteča modernog muškarca koji ravnopravno pomaže u odgoju i kućanskim poslovima. Kevin je primjer zgodnog, bogatog i uspješnog, ali privatno potpuno izgubljenog muškarca koji se neprestano bori sam s pojmom odgovornosti. Jackova miljenica Kate od malih nogu muku muči s kilama koje su djelomično i razlog velike tuge nakon gubitka oca. Trojku upotpunjuje Randall – posvojeni sin koji dokazuje kako okruženje u kojem rastemo i odgajamo se ipak ima nadmoć nad genima. Biološka pozadina njegovih roditelja koji su u mladosti imali problema s drogom, nije ga omela da bude iznimno pametan, vrijedan i uspješan od malih nogu.

Serija koja daje uvid u krug života

Iako toliko različiti, ovim likovima zajednički nazivnik je beskrajna ljubav i osjećaj zajedništva prije svega. Bez obzira na sve probleme i nedaće koje su ih kroz život pratile, obitelj im je iznad svega. Svađe i neslaganja kod njih nisu rijetkost, kao ni pokazivanje emocija, a to je ono što mislimo da ovu seriju čini autentičnom i uspješnom. Dramska radnja koja svakog lika prikazuje sa svim njegovim vrlinama i manama, ogoljenog do kraja. Na način da ne možeš ostati ravnodušan i imaš potrebu povezati se s njima. Izbaciti cijelu lepezu emocija – od najslađeg smijeha do najgorčih suza.

Prepoznati se u nekoj od scena, zapravo u njih mnogo. Prihvatiti da su tragedije sastavni dio života i da biti uspješan ne znači biti sretan i ispunjen. Da život spaja nespojivo i da je duh na kraju uvijek iznad onog fizičkog. Vidjeti da suze nisu znak naše slabosti te da su nam neke stvari u životu suđene ma koliko bježali od njih. Razumjeti da su blagost i briga za bližnjeg nešto što uvijek trebamo izabrati.

I na kraju, shvatiti da je ova serija u suštini krug života. Da bi jedni došli na svijet, drugi nažalost s ovog svijeta moraju poći. Zato su nasljednici oni koji trebaju i dalje njegovati ispravne vrijednosti u svojoj novoj maloj zajednici. Ljudi odlaze i to nas čini tužnima, ali uspomene i tragovi njihovog postojanja ostaju. Kako je i rečeno u jednoj od posljednjih scena ove sezone: ako te nešto čini tužnim na kraju, znači da je bilo predivno dok je trajalo. Mudrome dosta, a mi se nadamo kako ćemo u budućnosti imati prilike gledati još poneku ovako životnu seriju. Neku kojoj ćemo omogućiti da zauzme barem drugu polovicu srca!

 

Učitati još
Zatvori