‘The Tinder Swindler’ je jedan od onih filmova koji su vrijedni cijelog hypea

‘The Tinder Swindler’ je jedan od onih filmova koji su vrijedni cijelog hypea

Prije godinu, dvije streaming servisi punili su videoteke dokumentarcima i dokuserijama koji su jedno vrijeme bili najpoželjniji oblik sadržaja. Prisjetimo se perioda kad su istovremeno trending listama kraljevali Tiger King i Jeffrey Epstein: Filthy Rich, a kasnije The Social Dilemma. Bilo je tu i pregršt true-crime dokumentiranih serija, a onda je prošle jeseni na kratko stala navala Netflixovim dokumentarcem The Vanishing at the Cecil Hotel koji je, unatoč hypeu, ostao razočaranje.

Godinu dana kasnije, Netflix je vratio sjaj svojoj ponudi dokumentarnog sadržaja filmom The Tinder Swindler na koji ćete naići na svakom kutku interneta ovih dana.

The Tinder Swindler – ‘nahypeani’ dokumentarac koji zapravo vrijedi pogledati

Još se prije nekoliko tjedana dokumentarac o Simonu Levievu našao na brojnim listama najiščekivanijih true-crime noviteta na ovoj streaming platformi. Sam sinopsis na prvu zvuči apsolutno nestvarno, a viralnost priče postojala je i prije filma pa nas ne čudi da je već u prvih nekoliko dana The Tinder Swindler postao najgledaniji film na Netflixu.

Isto se ne može reći da način na koji je napravljen, sagu koju donosu i kraj koji je ostavio gorak okus u ustima. To nas, sve u kombinaciji, još uvijek čudi, intrigira i gura među one koji neprestano traže alternativni kraj bizarnoj pripovijesti o manipulativnom prevarantu, identitetu u svijetu defeniranom društvenim mrežama i modernim vezama.

Istinita priča i reportaža koja je inspirirala film

Filmski predložak Felicity Morris zapravo prati reportažu norveških online novina VG koje su 2019. godine donijele breaking priču, zaista filmsku, o prevarantu Shimonu Hayutu koji je pod lažnim imenom Simon Leviev prevario čitav niz žena i ukupno proswindleao preko 10 milijuna dolara između 2017. i 2019. godine. Internetski prevarant predstavljao se kao bogati nasljednik kompanije LLD Diamonds, sin milijardera i tajkuna, ali to je bio tek jedan od lažnih identiteta koje je ‘prodavao’ svojim žrtvama, većinom ženama, kad ih je manipulirao nakon upoznavanja na Tinderu.

Reportaža s portala VG

Kad bi ih emotivno vezao za sebe, bez obzira je li u pitanju prijateljski ili ljubavni odnos, Shimon bi prijetnjama o vlastitoj sigurnosti i golemim psihičkim pritiskom iz njih izvlačio novac kojim bi dalje financirao svoj raskalašeni život i zahvaljujući kojem bi se sljedećoj žrtvi ponovno uspješno predstavio kao milijunaš.

Cijela se priča rasplela kroz slučajeve mlade Norvežanke Cecilie Schrøder Fjellhøy i Šveđanke Pernille Sjoholm, a filmska inačica dodala je i slučaj Ayleen Charlotte.

Originalnu reportažu koja sadrži sve ključne aktere kao i film pronađite ovdje.

Što donosi i u čemu briljira Netflix dokumentarac?

Netflix otvara film sa Cecilieom, mladom ženom koju je Simon u kratko vrijeme uspio uvući u svoj ekstravagantni svijet. Slao joj je ruže, častio izljevima ljubavi, čak joj predložio da se usele zajedno. Nakon nekoliko tjedana, Cecilie je dobila fotografije krvavog Simona i njegovog tjelohranitelja s tvrdnjom da je Simon u velikoj opasnosti – i tu su počeli izgovori za izvlačenje novca s Cecilienog računa.

Paralelno, Šveđanka Pernilla upoznaje Simona preko Tindera, ali ubrzo shvaća da među njima nema kemije što ne znači da je imuna na njegove emotivne manipulacije. Nakon ljeta provedenog na ekstravagantnim europskim lokacijama, Simon, očekivano, ‘dobiva prijetnje neprijatelja’ i traži Pernillu pomoć uz očajničke vapaje da je ona jedina koja mu može pomoći. Nakon što se situacija počela preplitati, sloj po sloj žene su otkrivale o čemu se zapravo radi i povezale se kako bi zaustavila ovog prevaranta svjetskog kalibra.

Uz pomoć reporterske ekipe s VG-ja, njihova su lica, baš kao i Simonovo, po svim naslovnicama, vijest je postala viralna – i tako je došla do Ayleen Charlotte. Žrtve koja je o Simonu pročitala sve preko novina i odlučila igrati njegovu igru i tako pomoći policiji da ga uhvate, a ona i dan danas prodaje Simonovu skupocjenu odjeću – kupljenu novcem ostalih žrtava.

Film je uspio dati novu dimenziju novinskoj reportaži. VG je u originalnom specijalu donio arhivske fotografije, snimke i glasovne poruke, a Felicity Morris obogatila ga je s pregršt materijala, pisanih, a posebice glasovnih poruka koje pokazuju zabrinjavajuće krajnosti i eskalacije Simona Levieva. Upravo zahvaljujući tome, ali i dublje razrađenoj perspektivi istraživačkih novinara, cijeli film zapravo dobiva triler razinu i gradi nelagodu kako se približavamo kraju. Za razliku od mnogih Netflixovih dokumentaraca koji znaju tijekom nekoliko epizoda ili na više od dva sata razlagati događaje, a često s mlakim rezultatom, The Tinder Swindler je dinamičan film koji se relativno brzo razvija. Fascinantan je podsjetnik na emotivne i online prevare sa sudske i zakonske strane (koja ih ni ne prepoznaje kao takve) i ostavlja brojna otvorena pitanja zbog kojih se kraj, štoviše, čini pomalo ubrzanim, ali efektan je i ostavlja gorak okus. Ne samo kraj ove sage, već i brojne reakcije javnosti koje su se, kako to nerijetko biva, okomile na žrtve.

Međutim, iako Simon iz svega nije izašao kao apsolutni gubitnik pred zakonom kako se većina nadala i nije platio dugove naših protagonistica, film nam je ipak dao dozu satisfakcije. Unatoč svemu što su prošle, a što nije prikazano u filmu (i Cecilie i Pernilla su se prijavile u psihijatrijske ustanove, jedna je bankrotirala, druga završila na sudu s četiri banke) – Cecilia ne odustaje od svog pogleda suvremenu ljubav i pokrenula je udrugu za pomoć žrtvama sličnih scamova, njih su dvije ostale najbliže prijateljice, a Ayleen još uvijek ponosno prodaje Simonove markirane komade odjeće.

Nedavno su pokrenule i GoFundMe kampanju u nadi da će uspjeti otplatiti dio dugova.

Foto: IMDB, Instagram

Učitati još
Zatvori