Marvelous Mrs. Maisel je naša retro junakinja

Marvelous Mrs. Maisel je naša
retro junakinja

marvelous-mrs-maisel-4

ŽENA I MAJKA KOJA JE PEDESETIH JAVNO OGOLILA DUŠU, I GRUDI

Pedesete su. U New Yorku smo. Naša junakinja, Midge priprema složenac kako bi suprugu, koji se smatra talentiranim komičarom, osigurala dobar termin u dekadentnom njujorškom comedy klubu. Ona je savršena supruga, u savršenoj crvenoj haljini, a on uživa njenu beskrajnu potporu, ljubav i savršeno simetrične gležnjeve. Sve do jedne večeri.

Nakon neuspješnog nastupa i fijaska pred bliskim prijateljima, Joel se sprema za veliko priznanje. Ne, pak, ono da nema talenta za stand-up komediju, već ono da ima ljubavnicu, mlađahnu tajnicu iz ureda koja za njega obavlja složene zadatke poput slaganja papira, oštrenja olovki i ljubaznog smješkanja klijentima. Poseže za nebesko-plavim kovčegom svoje supruge i u njega sprema najnužnije ne bi li još iste večeri odletio iz bogato opremljenog obiteljskog gnijezda, ostavljajući tako dvoje malodobne djece u rukama dadilja i Midge s bocom u njenima.

marvelous-mrs-maisel-7

Imućna Židovka, mlada majka oštrog intelekta i britkog jezika baca se u očaj, a potom i u metro. Vraća se u comedy club kako bi pred izrazito skeptičnom i vrlo kritičnom njujorškom publikom otvorila dušu, i spavaćicu. Publika je u ekstazi dok Midge kroz suze izvodi svoj savršeno spontan, gorko-sladak i urnebesan stand-up, a večer kulminira uredovanjem policije koja ju pritvara zbog opscenosti i remećenja javnog reda i mira. (Već je obožavate, zar ne?)

Upravo sam vam sažela prvu epizodu Amazonove višetruko nagrađivane serije The Marvelous Mrs. Maisel, serije čiji se rejting na IMDB-u penje u visine koje je dosegao samo Malcomov tata u ulozi najomiljenijeg dilera na svijetu, serije koja će vas, bez ikakve sumnje, potpuno zaludjeti.

ODIJELO MOŽDA NE ČINI ČOVJEKA, ALI KOSTIM SVAKAKO ČINI LIKA

Midge Maisel potječe iz ugledne, tradicionalne i vrlo imućne židovske obitelji koja je, doduše, osim zaraznim smislom za humor opremljena i vojskom kuharica, kućnih pomoćnica i okretnih dadilja, četama koje joj omogućuju da, kad joj se prohtije, čitav dan trčkara gradom u onom što ću, bez imalo zadrške, prozvati najboljom kostimografijom u povijesti sitcoma.

Donna Zakowska i njen tim izradili su većinu kostima koji, pored vrhunskih krojeva, iznenađuju i osvajaju hrabrim koloritom, potpuno u skladu s nevjerojatnom osobnošću lika ove kućanice koje nikada nije kod kuće. Rachel Brosnahan, u ulozi koja joj je potpuno sjela, za vas skakuće u magenti, kraljevskoj plavoj, senf-žutoj, tamnozelenoj i boji trešnje. Kostimi su zaigrani i vrckasti, kao i sam tekst serije kojeg potpisuje Amy Sherman-Palladino. Ukratko, u slučaju Maisel kostimografija se nametnula kao idealno sredstvo za ocrtavanje emocionalnih krajolika glavnog lika.

marvelous-mrs-maisel-3

Moram priznati da me nikada nisu nogirali zbog tajnice, ne znam baš kako je to proći kroz razvod, ali duboko sam uvjerena da se i te traume lakše podnose u dobrom kostimiću. Naposljetku, nije li temeljna uloga mode upravo ona da nas štiti od dosade i terora svakodnevnog života, da citiram Billa Cunninghama? Zašto onda ne bi funkcionirala i kao pojas za spašavanje usred ljubavnog brodoloma?

marvelous-mrs-maisel-6

Jedna od poruka ovog briljantnog ostvarenja jest i da, kada je sve crno, nije zgorega uvući se u crvenu haljinu i krenuti dalje jer…

…SMISAO ZA HUMOR PONEKAD JE JEDINI SMISAO

Smisao za humor ponekad odigra ulogu šestog osjetila, neizostavan je, na trenutke i spasonosan, a fiktivni lik Midge Maisel pravi je dokaz tome.

“Vidite, moj život se raspao u komadiće, evo i zašto. Moj svekar vlasnik je mog stana, pa si ga je uzeo natrag čim me njegov sin nogirao. Zapravo, ovo uopće ne zvuči smiješno.

Ovo zvuči … grozno. Biblijski, zar ne?

Kao da smo, recimo, u vremenu Adama i Eve i ja se udam za Adamova sina, Kaina. Dobijemo prekrasnu kolibu u kojoj smo sretni i onda me jednog dana Kain napusti zbog, jebenog Abela, primjerice, jer u to je doba zemlja imala četiri stanovnika, a zatim mi Adam uzme i kolibu i kaže mi da idem slagati puzzle.”

marvelous-mrs-maisel-2

Komedija i dan danas nosi etiketu muškog teritorija, ali stand-up kakvog poznajemo nipošto nije isključivo muški proizvod. Phyllis Diller i Joan Rivers pedesetih su odigrale ključnu ulogu u razvoju forme, a fiktivni lik Midge Maisel uvelike se inspirira njihovim stvarnim iskustvima. Midge Maisel hrabro pomiče granice onoga što se pedesetih smatralo primjerenim, poigravajući se istodobno okvirima komedije kao takve.

Sherman-Palladino u projekt se upustila s idejom da stvori lik žene koja je zadovoljna vlastitim životom, oslobađajući je pri tom represivnih društvenih normi, tereta očekivanja i svakog stereotipa.

marvelous-mrs-maisel-9

Maisel je načitana, urnebesna, zna odabrati ruž, ali i ruskog pisca. Sporedni glumci jednako oduševljavaju. Interijeri su očaravajući. Soundtrack je vrckast. Krojevi kostima potpuno su po mom ukusu. Drugu sezonu iščekujem s velikim uzbuđenjem. Preostalo je još samo da se netko sjeti tiskati majice s natpisom:

Je suis Midge Maisel.

marvelous-mrs-maisel-8

marvelous-mrs-maisel-1

Tekst: Paula Jurišić

Foto: screenshot

Učitati još
Zatvori