‘The Keepers’ – Netflixov dokumentarac koji je sve uzdrmao

‘The Keepers’ – Netflixov
dokumentarac koji je sve uzdrmao

the-keepers-netflix

Već smo pisali o fenomenu true crime žanra, no nakon Making a Murderer nismo mislili da ćemo uskoro pogledati toliko dobru seriju ovog žanra. Sve dok Netflix nije emitirao u svibnju 2017. godine dokumentarnu seriju The Keepers. Odgađali smo gledanje, evo skoro pa punih deset mjeseci, što zbog potresne tematike, a što zbog stvarno premalo vremena za toliko dobrih stvari koje se emitiraju na streaming programima, no napokon je i ova serija dočekala svoj red i oduševila nas je.

The Keepers – kriminalistička dokumentarna serija

Radi se o opsežnoj kriminalističkoj dokumentarnoj seriji koja se započinje neriješenim umorstvom časne sestre i srednjoškolske profesorice Cathy Cesnik 1969. godine u Baltimoreu, SAD. No, kako radnja odmiče ubrzo shvatite da ste se našli u jednom fantastičnom otkrivanju najvećih užasa koji su se mogli događati u školi, vjerskoj zajednici te na kraju cijelome gradu. Serija razotkriva jednu od najvećih hobotnica korupcije, zločina i zataškavanja u suvremenoj povijesti SAD-a. Odmah vas moramo upozoriti da The Keepers nije novi Making a Murderer. The Keepers je priča o žrtvama i njihovom potragom za pravdom. The Keepers donosi sve iz njihove perspektive i perspektive njihovih bližnjih, prijatelja, suradnika… retrospektivno od samog početka umorstva pa do kraja priče.

XBECUGLP3BEB5GKJMVOYMGTBUM

The Keepers

Serija je vrhunski producirana, prekrasno snimljena (neki kadrovi, iako donose priču punu užasa, zapravo su prekrasni) i osim žrtava donosi viđenje cijelog slučaja i priče od strane novinara, policije, bivših učenica i učenika škola polako razotkrivajući, sloj po sloj, priču po priču sve što se krije ispod, naizgled jednog zločina. Na kraju svake epizode saznajemo nove informacije koje nas odmah navuku na gledanje iduće. Iako se takav potez čini donekle jeftinim, svejedno mu ne možemo odoljeti. Dinamika naracije cijele serije je jednostavno tako dobro posložena da ju slijedimo bez pogovora.

d53198368238bb69_KEEPERS_105_SG_00015

original

Gledajući, pred vama će se otkriti užasna priča o sistematskom zlostavljanju, potisnutim sjećanjima, njihovom vraćanju i hijerarhijskom funkcioniranju unutar Crkve, policije te gradske vlasti. U jednom trenutku shvatite da se ne radi o priči umorstva, već je to priča o cijelom sustavu moći. Iako nam je trebalo neko vrijeme da pogledamo seriju i iako se zapravo ne osjećamo dobro gledajući svjedočanstva žrtava, režiser Ryan White ispričao je priču na jedan jasan način i to usred cijelog kaosa priče tako da joj ne možemo pobjeći. Vikend je odlično vrijeme za gledati upravo ovakve serije, a ovih sedam epizoda po sat vremena trajanja naš su izbor za ovaj vikend. Vjerujte, nakon treće epizode više neće biti bitno koliko je sati i imate li obaveza – krenut ćete ravno do one posljednje, sedme. Seriju upravo možete gledati na Netflixu.

the-keepers

05-the-keepers.w710.h473.2x

Foto: The Keepers / Netflix

Učitati još
Zatvori