Kulturni fenomen: Taylor Swift ruši rekorde gledanosti sa svojim koncertnim filmom The Eras Tour
Kulturni fenomen: Taylor Swift ruši rekorde gledanosti sa svojim koncertnim filmom The Eras Tour

Kulturni fenomen: Taylor Swift ruši rekorde gledanosti sa svojim koncertnim filmom The Eras Tour

Nedvojbeno je da je američka kantautorica Taylor Swift jedna od najpopularnijih glazbenica u povijesti. Njezina vjerna vojska fanova, swifties, ove godine mogla je uživati u zaista posebnom događaju. Govorimo naravno o Taylorinoj Eras turneji, njezinoj šestoj koncertnoj turneji u kojoj objedinjuje sve svoje glazbene ere. Ovo je njezina najveća, ali i najskuplja turneja dosad. Opisana je kao hommage svim njezinim albumima, a odabrano je 146 nastupa na pet kontinenata. Iako turneja završava sljedeći mjesec, sada je u kina stigao koncertni film Taylor Swift: The Eras Tour i malo je reći da su swifties opsjednuti.

Taylor Swift

Ruši rekorde gledanosti

Koncertni film sadržava šest nastupa na stadionu SoFi u Los Angelesu i traje skoro tri sata. U prvom vikendu je zaradio 126 milijuna dolara diljem svijeta od čega je 96 milijuna u sjevernoameričkim kinima. To ga čini najgledanijim koncertnim filmom svih vremena, skidajući s trona Justin Bieberov koncertni film Never Say Never iz 2011. godine. Taylor Swift: The Eras Tour prati Taylor i njezine plesače na pozornici dok izvodi 40 pjesama s njezinih deset albuma. Koncertni je film je u pravom smislu te riječi jer je napravljen za sve one fanove koji nisu mogli biti dio same turneje i otići na koncert. Film ne sadrži nikakve behind the scenes kadrove, kao ni intervjue. Swifties su bili oduševljeni filmom, a TikTok nam je prepun videa ljudi u kinu koji se doslovno ponašaju kao da su na koncertu. Fanovi su pjevali uz svaku pjesmu, plesali i razmjenjivali svoje ‘eras’ narukvice puna tri sata filma.

Film je režirao Sam Wrench, a Taylor ga je najavila još u kolovozu kada je krenula prodaja ulaznica. Svečanu premijeru je imao u srijedu, 11. listopada, a došla je i Beyonce. Ona je trenutno također na legendarnoj turneji Renaissance, a sprema i koncertni film koji bi trebao izaći 1. prosinca.

Taylor Swift
Taylor Swift
@taylorswift

Kulturni fenomen

Eras turneja, baš kao i Renaissance, više su od same turneje. One su postale svojevrsni kulturni fenomen koje su čak uspjele podići ekonomiju. U gradovima u kojima je Taylor nastupila, boravci u hotelima su dosegli rekordne brojeve, a povećala su se i putovanja javnim prijevozom. U Seattleu je grupa swiftiesa koji su išli na koncert svojim plesanjem i skakanjem čak izazvala aktivnost koji je jedan seizmolog izjednačio s potresom magnitude 2.3. Eras turneja je stoga proglašena najvažnijim kulturnim fenomenom 21. stoljeća, podsjećajući na Beatlemaniju 1960-ih.

Taylor Swift

Ulaznice za koncerte prodavalo je nekoliko agencija od kojih je jedna Ticketmaster. Agencija je izazvala podosta kontroverze zbog tehničkih poteškoća, loše prodaje i navodnog monopola. Unatoč tome, ulaznice su se prodavale kao lude te se rasprodale u samo nekoliko sati. Turneja je zasad zaradila rekordnih 780 milijuna dolara što je čini najunosnijom turnejom neke glazbenice te drugom najunosnijom turnejom svih vremena, iza Elton Johnove Farewell Yellow Brick Road turneje.

Taylor Swift: The Eras Tour možete pogledati u Cineplexx kinima u City Centar One Zagreb East te u Splitu.

Foto: IMDb, Profimedia, Instagram (@taylorswift)

Učitati još
Zatvori