Divno filmsko događanje kod Velikog Tabora sve je bliže!

Divno filmsko događanje kod Velikog
Tabora sve je bliže!

Nakon što je Tabor Film Festival prošle godine dosegao punoljetnost, ova mu godina također donosi i značajne promjene: nakon osamnaest godina vođenja festivala, članovi Udruge za kulturu Gokul s dosadašnjim direktorom festivala Nenadom Borovčakom na čelu, predali su festivalsko kormilo produkcijskom timu SABMARINE iza kojeg stoji mladi, ali već dokazani dvojac Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, čije će kreativne ideje zasigurno otvoriti nova poglavlja u životu ovog festivala. 

Nova lica popratnih filmskih programa

Bogat festivalski program i opuštena atmosfera i dalje ostaju glavne karakteristike Tabora, no poznate programske okosnice festivala dovode nova lica i upotpunjuju se novim idejama. Pored međunarodne i domaće konkurencije, koja će predstaviti kvalitetnu selekciju kratkometražnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta, posjetitelje ovogodišnjeg izdanja čeka i mnogo zanimljivosti u popratnim programima. Tako će se u ulozi voditelja tradicionalno omiljene Noći žive publike, u kojoj se filmovi gledaju glasno i uz mnogo smijeha, ove godine okušati Josip Ledina, jedan od intrigantnijih mladih glumaca kojeg šira publika poznaje ga po ulozi Amira iz serije Crno bijeli svijet. Ledina je svoju komičarsku vokaciju i nadarenost već potvrdio na daskama Teatra Exit, gdje nastupa s uspješnom i od publike omiljenom autorskom predstavom, komedijom „Fešta“. 

Program Zagorski specijal kojim se istražuju veze Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti donosi dokumentarni film Sergija Michielija o osebujnom samoukom zagorskom umjetniku Izidoru Popijaču Žigi koji se bavi skulpturom i reljefom u dva izvorna materijala – glini i crnom hrastu kojeg pronalazi u koritu rijeke Bednje. Filmske retrospektive ugošćuju prošlogodišnje pobjednike u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, portugalsku redateljicu Cristèle Alves Meire i hrvatskog animatora Natka Stipaničeva, koji će svojim filmskim izborom predstaviti neka od svojih najzanimljivijih ostvarenja. U filmovima će ponovo moći uživati i najmlađi posjetitelji, za koje su organizatori pripremili matineje s izborom najboljih filmova festivala KIKI. 

Mladi filmaši i edukativni programi

Nova je tendencija festivala da u budućnosti posveti još više pažnje studentskom filmu i mladim filmašima, onima čije vrijeme tek dolazi, a prvo poglavlje ove festivalske smjernice otvara se posebnim programom ADU Shorts u kojem će biti prikazani filmovi Bojana Radanovića, Davida Gaše, Dore Brkarić, Eme Šajatović, Filipa Zadre, Jana Krevatina, Luciana Mirdite, Luke Galešića, Petra Vukićevića i Urha Pirca, studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Ni ove godine nisu zaboravljeni posjetitelji željni dodatne filmske edukacije, pa festival donosi dva masterclassa. Prvi od njih, pod nazivom Mad Lady’s Shorts, vodit će dugogodišnji gost i prijatelj festivala, njemački filmski profesionalac Olaf Möller, dok će u drugom svoje znanje s polaznicima podijeliti Jelena Maksimović, jedna od najcjenjenijih regionalnih montažerki čije je umijeće montiranja prepoznato na mnogim svjetskim filmskim festivalima. 

Glazba za plesni đir 

Ako bi trebalo odrediti zajednički nazivnik za glazbenu ponudu ovogodišnjeg festivala, on bi svakako bio u znaku plesne i elektronske glazbe te iskusnih domaćih glazbenika i DJ-a koji će se pobrinuti da taborska publika dobije dovoljne doze ritma i kvalitetnog zvuka za najbolji provod prije i nakon filmskih projekcija. Jedna od najljepših hrvatskih outdoor pozornica, Sunset Stage te druge lokacije dvorca ugostit će poznata lica, domaće umjetnike dobrog zvuka kao što su Aklea Neon, Jan Kinčl, Plazmatick, Eleven, Muzika za dobar đir, DJ Afrika, DJ Anikulapo i drugi, pa organizatori najavljuju najrasplesanije festivalsko izdanje do sada. 

Ovo je tek dio iz programske ponude koju donosi novo izdanje Tabor Film Festivala, a dok čekamo i ostale novosti podsjećamo da je na linku još uvijek otvoren i natječaj za prijavu volontera, koji traje do 25. lipnja 2021., gdje možete potražiti i ulaznice te ostale festivalske informacije. Poklonite si uživanje u zelenoj oazi bajkovitog dvorca Veliki Tabor, prvoj ljetnoj festivalskoj postaji koja se ne propušta! Službeni event pronađite ovdje.

Foto: Luka Smuk, PR

Učitati još
Zatvori